– Maren snudde noe fullstendig meningsløst til noe positivt for andre mennesker. Hvis denne kåringen kan bidra til at arbeidet hennes lever videre, så er ingenting bedre enn det, sier Kjetil Johnsen.

Den kjente TV-profilen fortalte om datterens sykdom første gang i et intervju i Agderposten sommeren 2022. Om den lammende frykten for kreftdiagnosen, og optimismen som skulle bære både Maren og familien videre.

TAKKNEMLIG: – Hvis lesernes kåring kan bidra til at Marens arbeid lever videre, så er ingenting bedre enn det, sier Kjetil Johnsen, til Agderpostens sjefredaktør Katrine Lia. Foto: Nina Zachariassen

Marens kamp

Maren sovnet inn 16. juni 2023. Halvannet år tidligere hadde hun fått påvist livmorhalskreft. Resten av livet sitt brukte hun godt. Maren, som selv kom for sent til behandling, løftet saken til nasjonale medier og oppfordret kvinner til å ta celleprøver og HPV-vaksine. I sin egen podkast delte hun tankene sine med lyttere over hele landet.

– Jeg håper fortellingene kan inspirere andre som opplever en krise, og også være til motivasjon når jeg selv har de tunge dagene, sa Maren Walvik Johnsen til Agderposten.

– For henne som ikke fikk leve, var det uforståelig at andre unge valgte å ødelegge livene sine

Anne-Karin Gjertsen

Marens stemme ble hørt. Nye nasjonale retningslinjer for testing av livmorhalskreft ble innført. Foreldrene hennes blir fremdeles kontaktet av folk fra hele landet.

– Jeg får meldinger fra foreldre som takker for Marens engasjement, og fra kvinner som har testet seg og oppdaget kreften tidlig. Det er sterkt, sier Kjetil Johnsen.

Mor Anne-Karin Gjertsen forteller også om en ung gutt som tok kontakt:

– Han hadde det veldig vanskelig på grunn av rus. Han ønsket å finne håp i noe av den livsgleden som Maren hadde, forteller Gjertsen.

Hun er takknemlig for at Maren brukte engasjementet sitt, og var glad og optimistisk helt til det siste.

– For Maren som ville -, men ikke fikk mulighet til å leve, var det uforståelig at andre unge valgte å ødelegge livene sine, sier Gjertsen.

Hun, som mistet sitt eneste barn, legger hånden på skulderen:

– Maren sitter her. Jeg har henne med meg hver eneste dag.

Tomrommet etter datteren er stort, men Gjertsen sier at Maren gjorde det lett for henne å være pårørende og etterlatt.

– Hun ville ikke ha medynk, bare positiv støtte. Da hun holdt motet oppe, kunne ikke vi sette oss ned og grine, sier Gjertsen.

MARENS MAMMA: Anne-Kari Gjertsen mistet sitt eneste barn, men sier datterens optimisme gjorde det lettere å være pårørende og etterlatt. Foto: Nina Zachariassen

De tre foreldrene beskriver Marens optimisme som genuin og sterk, også da hun var sliten.

– Du klarer ikke tenke deg frisk, men du kan tenke deg sterk. Det gjorde Maren og det smittet over på oss, sier bonusmamma Christel Aspholm Hole Johnsen.

Klar vinner

Hvem som lå an til å vinne kåringen av Årets navn i Agderposten, ble klart tidlig i avstemmingen. Det forteller sjefredaktør, Katrine Lia.

– Allerede første døgnet fikk Maren et godt forsprang. Det er åpenbart at leserne har latt seg berøre av det hun klarte å utrette, sa Lia, som overrakte lesernes blomster og diplom til Marens foreldre på Tromøy.

Maren fikk også stemmen fra lesernes egen kandidat, Finn Øygarden. På sin egen Facebook-side takket Øygarden for nominasjonen, men skrev at han kom til å gi sin stemme til Maren Walvik Johnsen. Selv havnet Øygarden en hederlig andreplass.