«Maren har tatt farvel.»

Denne meldingen la Novemberfilm-gründer og Maren Walvik Johnsens pappa, Kjetil Johnsen, ut på Facebook lørdag formiddag.

Agderposten omtaler dødsfallet og gjengir Facebook-innlegget med tillatelse fra Johnsen.

«Det er med stor sorg og blødende hjerte jeg dessverre må melde at min og vår alles kjære Maren døde fra oss i går ettermiddag. Pappas sol. Hun hadde ingen smerter, det gikk fredelig for seg. Vi hadde mange og fine samtaler mot slutten hvor livet og kjærligheten stod helt sentralt. Det er godt. Vi bærer med oss alle de gode minnene - akkurat slik Maren ville vi skulle gjøre. Og vi føler oss heldige som fikk ha henne i livet i nesten 30 år. Men det er vondt, veldig vondt» skriver Johnsen videre.

Uhelbredelig kreft

Maren Walvik Johnsen var datter av Novemberfilm-sjef Kjetil Johnsen. Norge ble for alvor kjent med den åpne, positive Arendals-jenta da hun stilte i Norge bak fasaden på TV 2 i vinter.

Her fortalte hun hvordan en feiltolket celleprøve førte til at livmorhalskreften ble oppdaget for sent.

Det hele startet da Maren fikk uregelmessige blødninger men mistenkte at det skyldtes bivirkning fra korona-vaksinen. Hun hadde tatt celleprøve og fått beskjed om at alt var fint. I ettertid viste en reanalyse at prøven var blitt feiltolket og at kreften burde blitt oppdaget.

Selv fikk hun sjokkbeskjeden 20. desember 2021:

Livmorhalskreft, sa legen. I tredje stadium. Behandlingen startet raskt. Cellegift og etter hvert stråling.

Maren var helt og fullt innstilt på å bli frisk igjen. Men i september kom beskjeden de ikke var forberedt på. Kreften hadde spredd seg til lymfesystemet. Nye runder med behandling ventet, sammen med beskjeden om at hun aldri ville bli frisk.

SOVNET INN: Maren Walvik Johnsen ble 29 år gammel. Foto: Privat

Kjempet for kvinnehelse

Etter at hun selv fikk påvist livmorhalskreft ble Maren en forkjemper for arbeidet med testing og vaksinering mot livmorhalskreft.

Maren kjempet også for en rekke tiltak. Hun mente blant annet at Norge burde bytte vaksinen som brukes mot virusgruppen (HPV) som er nært forbundet med livmorhalskreft.

Norge bruker en annen HPV-vaksine enn de andre skandinaviske landene.

Norge har nå forbedret testrutinene sine, ved at livmorhalsprøvene til kvinner mellom 30 og 69 år skal undersøkes med en HPV-test.

Egen podkast

I sin egen podkast Driv møtte Maren også andre mennesker som har vært gjennom store prøvelser i livet.

– Selv er jeg nødt til å leve med kreftsykdom, og nå er jeg interessert i å finne ut hva det egentlig er som driver oss mennesker når krisen rammer, sa hun til Agderposten i januar, like før podkasten hadde premiere.

Bisettelse i Oslo

Og fredag sovnet hun altså inn, med de nærmeste rundt seg.

«Det er mange som gjerne vil si adjø til den fine jenta vår. Jeg vil derfor oppdatere med info her på FB straks vi vet mer om dato for bisettelse. Men allerede nå kan jeg melde at den blir i Oslo etter Marens eget ønske. Det var her hun levde livet sitt de siste 10 årene.

Marens sosiale kanaler holdes åpne. Familien har nå overtatt styringen av dem inntil videre.

Så vil jeg si: Maren var en inspirator for mange, også for meg. Husk at Maren ønsker vi skal feire livet og minnene, alt det morsomme – det som gir oss glede. Også nå som hun er borte» skriver Kjetil Johnsen på Facebook.