Siden Agderpostens første Årets navn-kåring i 2017, har det vært stort engasjement rundt disse kåringene.

Sjefredaktør Katrine Lia er sikker på at årets kåring også vil engasjere leserne og få mange til å stemme fram sin kandidat.

– Hvert år er det mennesker i vårt dekningsområde som utmerker seg. Som modige stemmer og helter. Vi ønsker å hedre dem som gjør det ekstraordinære og bidra til å gjøre samfunnet vårt bedre gjennom å kåre «Årets Navn», sier Katrine Lia.

Nå er det opp til leserne.

PS! Du kan stemme én gang per enhet fram til 26. desember klokken 23.59.

Lesernes favoritt

I år er 15 kandidater med i kåringen. 14 er valgt ut av Agderposten. Vi ba dere lesere bli med og finne den 15., og lesernes kandidat ble til slutt Finn Øygarden som har kjempet for fritidstilbud tilknyttet Stølsvigens venner på Hisøy.

15 kandidater

Her er kandidatene du kan stemme på:

KJEMPET FOR KREFTTESTING: Maren Walvik Johnsen fra Tromøy døde i sommer etter livmorhalskreft, men gjorde seg bemerket nasjonalt i kampen for å endre rutiner rundt testing av sykdommen. Foto: Privat

Maren Walvik Johnsen fra Tromøy, post mortem.

Hun skapte mer åpenhet rundt livmorhalskreft – via TV-dokumentar i faren Kjetil Johnsens selskap Novemberfilm og sin egen podkast og på sosiale medier. En feiltolket celleprøve førte til at kreften ble oppdaget for sent. Hun ble en forkjemper for arbeidet med testing av og vaksinering mot livmorhalskreft. Norge har etter dette forbedret testrutinene ved at livmorhalsprøver til kvinner mellom 30 og 69 år skal undersøkes med HVP-test. Maren døde 16. juni i år.

Marens familie sier de stolt gir et unisont og rungende ja til at Agderposten nominerer henne til årets navn.

HJERTEGOD BRANNMANN: Biker (4) kan takke John Lien for livet etter en dramatiske brann i høst. Lien pøste på med oksygen fra røykdykkertanken da hans kolleger hadde båret Biker ut fra det overtente huset. Foto: Øyvind Johnsen

John Lien (61), Åmli.

Brannmann som reddet hunden Biker etter brann på Øvre Lauvrak. I tillegg til å være med i brannkorpset i Åmli, er han gruppeleder for Ap i kommunestyret.

Han jobber dessuten som driftsoperatør i Åmli kommune. På fritiden er han lidenskapelig opptatt av amerikanske biler og har arrangert veteranbiltreff. Mange kjenner ham også som en mann med stort hjerte og mye frivillig innsats i lokalmiljøet – og da spesielt rettet mot ungdom i Åmli. Han er kjent for å ha et stort hjerte både for folk og dyr.

LEDET SKUTEFEST: Sylvia Jacobsen ledet arbeidet med å arrangere Tall Ship´s Races. Foto: Grete Helgebø

Sylvia Jacobsen (41), Arendal.

Hun flyttet hjem til Arendal for å bli daglig leder av Arendal By TSR AS som var teknisk arrangør av sommerens Tall Ships Races i Arendal.

Det ble en gedigen folkefest med over 40.000 besøkende hver dag.

Skutefesten varte i fire dager i august. Mange lokale ungdommer var medseilere på siste etappe av seilasen. 400 frivillige var i sving.

ENGASJERT RESTAURANTPAR: Monica og Sigmund Rose holder åpent hele året og bruker mye av sin tid på restaurantene de driver i Arendal. Foto: Frank Johannessen

Monica (54) og Sigmund (53) Rose, Arendal.

Aktivt utelivspar som også driver mye veldedighet.

De driver fire restauranter på Langbryggen i Arendal, samt Arendal catering på Hove – med til sammen 90 ansatte. Han var nylig nominert til Arendal kommunes næringspris.

Lager gratis mat til fotball- og håndballkamper, sponset mannskap under Tall Ship´s races med mat, stenger restauranten for at f.eks. fotoklubb skal kunne holde utstilling. De laget dessuten mye gratis mat under koronapandemien.

FLYGRÜNDER: Bjørn Tore Larsen har grunnlagt selskaper tidligere – nå er det fly han har mest fokus på. Foto: Jon Andreassen

Bjørn Tore Larsen (56), Hisøy.

Businessmannen bak Norse Atlantic Airways og OSM Maritime Group.

Begge selskapene har satt Arendal på kartet. Han har også etablert flyskole i Arendal. Flygründeren har slik skapt flere hundre arbeidsplasser lokalt og tusenvis på verdensbasis gjennom sine bedrifter,

I høst ble det ekstra mye publisitet da flyselskapet gjennomførte et spesielt charteroppdrag til forskningsstasjonen Troll i Antarktis.

Selskapet OSM fusjonerte tidligere i år med Thome Group, og ble med det et av verdens største selskaper innen sin bransje med ansvar for bemanningen om bord på 550 skip.

UKULTUR-VARSLER: Maren Arntsen Eriksen var sportslig leder for Sørfjell fotball, men sluttet i sommer Foto: Marie Nellevine Kalvehagen

Maren Arntsen Eriksen (33), Saltrød.

Hun varslet om ukultur i Sørfjell IL og fortalte om trakassering og diskriminering internt i klubben. Hun ble nominert til Plan Internasjonal Norges jentepris 2023 med følgende begrunnelse «Hun står fram for rettigheter til jenter i idretten. Hun har stått opp mot diskriminering av kvinner i sjefsroller i idretten og er et forbilde for jentene i Agder. Hun står i kamper om jenters rettigheter selv om hun og familien blir truet og presset».

POPULÆR FOTBALLPROFIL: Kristian Eriksen på jobb på Tangen på Hisøy Fotballspilleren jobber som tømrer på dagtid, fotballspiller på kvelden. Foto: Thomas Skjeggedal Thorsen

Kristian Eriksen (25), Froland.

Lokalfotballens store profil i 2023. Frolendingen bøttet inn mål for Express i 4. divisjon, før han ble hentet til Fløy i 2. divisjon hvor han også endte opp som toppscorer og sørget for at laget kom seg over nedrykksstreken.

Det klarte han mens han jobbet fullt som snekker. En åpenbart målfarlig spiss og veldig god fotballspiller, men trekkes oftere fram på grunn av lederegenskaper og smittende humør både på og utenfor banen.

I tillegg er han omtrent alltid til stede når moderklubben Froland spiller sine hjemmekamper på Kringla.

Nylig ble det kjent at han har signert for Oslo-klubben Kjelsås.

IVRIG KULTURBÆRER: Da Merete Haslund så at NRK-serien om et demenskor, ble suksess, tok hun fort en telefon til to gode kolleger – Iren Matheussen og Leif Rino Müller – og så dro de i gang tilsvarende kor i Arendal. Foto: Tarald Reinholt Aas

Merete Haslund (56), Tromøy.

Hun dro i gang Arendal demenskor, inspirert av seersuksessen på NRK. Sammen med flere ivrige støttespillere har dette ført til stor aktivitet og flere konserter.

Kulturpersonligheten Haslund har i mange år vært aktør, produsent og regissør av konserter, revyer og andre arrangementer.

Haslund er også svært engasjert i Kielland-nettverket som arbeider for åpne høringer og en ny offisiell granskning av Alexander Kielland-katastrofen der hennes far døde.

ENGASJERT BRUBYGGER: Leder Josef Hæier i Arendal innvandrerråd foreviget i høst da han oppfordret flerkulturelle generelt og kvinner spesielt til å stemme ved årets to valg.  Foto: Sindre Haugen Mehl

Josef Hæier (58), Arendal.

Han er en brubygger mellom kulturer. Leder av Arendal innvandrerråd, aktiv i Aust-Agder muslimske kultursenter, nemndmedlem i Utlendingsnemnda for perioden 2021-2024, vararepresentant til styret i ILRS (International League of Religious Socialists) og styremedlem STL Arendal (Samarbeidsrådet For Tros og- Livssyn). Har vært bystyrepolitiker for Ap siden 2007.

HJELPER MANGE: Rita Bylund Andersen kjører klær, medisiner og utstyr til Polen, på grensen mot Ukraina. Foto: Privat

Rita Bylund Andersen (42), Grimstad.

Hun driver butikken Ei hjelpende hånd. Siden krigen i Ukraina startet, har hun og gode hjelpere kjørt mange turer til Polens grense mot Ukraina med alt fra varmeovner til klær. Har også tatt folk med derfra og hjem. Svært mange har engasjert seg i hennes virksomhet.

Hun startet butikken for rundt ti år siden. Da var hun uføretrygdet, men så startet hun bruktbutikk som har gitt over 2,5 millioner kroner av overskuddet til Stine Sofies Stiftelse. Hun har også bidratt med mye klær og utstyr blant annet til Agder-Telemark-aksjonen.

ELDRE-TALSMANN: Øivind Robert Holanger er de eldres talsmann. Han har et lyst sinn og ser positivt på tilværelsen, men setter også lett ord på utfordringer ved det å bli eldre. Foto: Irene Hegge Guttormsen

Øivind Robert Holanger (95), Arendal

95-åringen har mange ganger stått fram som de eldres talsmann. Han har blant annet kjempet for å få helsehus i Arendal. Han har selv vært lege i hele sitt yrkesliv – mange av dem tilknyttet eldreomsorgen.

Da han sto i kø for å få omsorgsplass i Arendal, fortalte han usminket og åpent om ensomhet og praktiske utfordringer ved å bo alene. Da han havnet på sykehus og trengte en plass, ble han sendt til Froland. Nå bor han på Margarete Stiftelsen og poster nesten daglig ærlige dikt om sin hverdag – på sosiale medier der han har mange følgere.

FARGERIK RIKSKJENDIS: – Det var hyggelig på bli nominert til Årets navn, sier AnneMa Yuvali som tidligere i år var nominert til Gullruten. Foto: Marta Saettone-Johansen

Anne Marit «AnneMa» Yuvali (63), Hisøy.

Hun ble kjendis over natta gjennom deltakelsen i TV-programmet Grenseløs kjærlighet på Discovery.

Den fargeglade negledesigneren er dermed blitt en av Arendals mest omtalte og profilerte personer.

I vår deltok hun for eksempel i kjendisversjonen av 71-grader nord – der hun ga seg etter 200 meter.

Det nyeste er at rikskjendis AnneMa og kvissdronning Ranja Lunde har startet egen podkast.

RAPPER: Simen Steinklev er både opptatt av egen musikkarriere og å få fram andre kulturaktører. Foto: Privat

Simen Steinklev (23), Arendal

Rapperen fra Arendal er mest aktuell med sin julelåt akkurat nå, «Hjem til jul». Samtidig er han veldig opptatt av å fronte Arendal i mye av det han gjør – særlig i musikken.

I sommer arrangerte han og musikkollektivet Ladnera «Hjemmealenefest» på Arendal Streetfood. Det ble en kjempesuksess og skjer igjen til sommeren. De gir lokale kunstnere en scene i byen. Han har også markert seg nasjonalt.

FLERKULTURELL LEDER: Amina Bitar leder et av Arendals politiske utvalg. Foto: Sindre Haugen Mehl

Amina Bitar (40), Arendal.

SV-politikeren ble i høst leder av oppvekst- og kulturutvalget i Arendal kommune. Hun ble dermed den første politikeren med flerkulturell bakgrunn til å få et av de mest prestisjefulle politiske vervene i Arendal.

Amina Bitar er født og oppvokst i Arendal med en far som er palestinsk flyktning fra Libanon og norsk mor. I familien er det både kristne og muslimer. Det har gitt henne flere innfallsvinkler i livet, sa hun til Agderposten foran høstens kommunevalg. Selv valgte Amina Bitar islam som sin religion.

LESERNES KANDIDAT: Finn Øygarden fikk politikernes ja til at ungdomstilbudet han og flere har bygget opp på Hisøy kan fortsette. Foto: Marie N. Kalvehagen

Finn Øygarden (56), Hisøy – lesernes kandidat.

I fjor høst startet han og Stølsvigens venner et ukentlig fritidstilbud i et lite hus ved den populære stranda på Hisøy. I tillegg har de hatt kunstutstillinger og flere andre arrangementer og dugnader der.

Nylig sto han fram i avisa fordi han fryktet kommunen ville droppe midler til å kunne fortsette tilbudet.

Mange engasjerte seg i saken. Han har 20 prosent stilling som prosjektleder.

– Jeg har jobbet med ungdom i 30 år og aldri sett så mye dårlig psykisk helse blant de unge som nå. Jeg får flere telefoner fra foreldre enn noen gang før, noe jeg tar som et signal om at det trengs et tilbud i Arendal vest, sa Øygarden.

Hans kamp førte til at politikerne bevilget driftstilskudd i fire år.

– Dette gir oss muligheten til å utvikle Stølsviga til Arendals minste helsehus. Vi har opplevd en bred politisk støtte og takker veldig for det, sa han 27. november.

Tidligere vinnere

Siden 2017 har disse blitt kåret til årets navn:

2017: Ragnar Theis Holvik, kommunevarsler i Grimstad.

2018: Liv Arneberg, Bevar Hoveodden.

2019: Andreas Eikin, fikk gjennomslag for høyere fart for rullestoler.

2020: Marte Olsbu Røiseland, skiskytter med sju VM-medaljer av sju mulige.

2021: Arne Sandstø. Han ledet Jerv til eliteseriespill.

2022: Marte Olsbu Røiseland vant for andre gang.