En tidligere versjon av denne artikkelen ble 20. mars 2024 felt i PFU. PFU konkluderte med at Agderposten brøt Vær Varsom-plakatens punkt 3.2 om kildekritikk og opplysningskontroll.

Et bilvrak i deler ble for få dager siden funnet i et vann i Arendal, og opprinnelsen til bilen får pulsen til å slå raskere.

Vrakdelene som dukket opp fra mudderet i vannet Kjærhølen øst i Arendal kommune har ført til flere teorier om opphavet.

Det er grumsete og sikten er rundt én meter. Men bilen er tydelig delt på midten, og taket er borte. Det samme er alt som skulle vært foran dashbordet.

– Gjengen i ekstase

Flere deler er noen dager tidligere allerede dratt på land av en gjeng fiskere med sterke magneter i enden av kraftige tau. De fisket etter metallgjenstander, og gjorde nylig sitt livs funn.

ET SPOR: På denne delen av forskjermen, fant gjengen et rammenummer. Foto: Solveig Eriksen

– Vi så for oss at vi kunne finne noe gøy, siden vi fisket ved en tidligere jerngruve. Gjengen var helt i ekstase da vi fikk noe skikkelig tungt på og begynte å dra. Det boblet skikkelig og plutselig kom det noe sinnssykt stort, og vi så at vi hadde funnet en bil, sier en av magnetfiskerne til Agderposten.

SKATTEJAKT: Selv på land, er det spennende å studere bitene. Foto: Solveig Eriksen
BEGRODD: Med litt innsats, kan man tyde rammenummer og annen info. Foto: Solveig Eriksen

Fiskegjengen fikk dradd opp to forskjermer på land. Den ene inneholdt rammenummeret, og der startet jakten på bilvrakets registrerte eier:

– Vi søkte på nett, og ifølge registrene tilhører bilen en som jobbet for et bilverksted. Det er jo spennende, sier magnetfiskeren, som vil være anonym.

REGISTRERINGEN: Slik ser det ut når rammenummeret søkes opp. Agderposten har sladdet noen opplysninger. Foto: Frank Johannessen
KJÆRHØLEN: Denne broen leder inn til en gammel jerngruve. Foto: Solveig Eriksen

Bilen som nå er funnet, er en BMW 520i fra 1989, i følge registrene. Den er bruktimportert til Norge i 2016.

Alt fra deler av girkassen til andre mindre metalldeler har magnetfiskerne dratt opp og plassert rundt den gamle brua ved Kjærhølen.

Men den store biten med dashbord og der forsetene skulle vært, bak til og med midtstolpen, ligger nå på drøyt to meters dyp og kan skimtes fra land.

Jeg fyller lungene med luft og fridykker ned i det mørke vannet, i håp om å kanskje finne mer av bilen. Men sunkne trær, greiner og mudder gjør det nye søket umulig, og altfor farlig.

Magnetfiskerne satte hovedredskapet sitt bom fast på bunnen, kilt fast mellom steiner og trær. Jeg ønsker ikke å lide samme skjebne.

Miljøkrim?

Politiadvokat Geir Magne Søfteland, kaller funnet spennende, og sender saken videre til etterforskere, som vil se nærmere på funnet.

– Det kan være miljøkriminalitet og en sak der. Det får etterforskerne avgjøre, sier Søfteland.

OVERFØRING: Denne drivakselen ligger dradd opp på broen i området. Foto: Frank Johannessen

Bilen byttet eiere flere ganger før den havnet i vannet, senest mellom to personer med likelydende navn med bare to dagers mellomrom i 1996. Der ender sporene foreløpig.

– Bilen ble stjålet tidlig på 1990-tallet, etter at den ble registrert på min far hevder den siste registrerte eieren vi får tak i.

Først etter publisering av saken fikk Agderposten tak i ham.

DELER: Bildelene er dratt opp av vannet. Foto: Frank Johannessen

ENDRINGSLOGG:

Klokken 12.16, 02.10.23: Nye opplysninger har dukket opp om opphav til bilen og artikkelen er endret i henhold til dette.

Klokken 11.04, 02.10.23: Oppdatert med at vi har fått kontakt med bileier og kommentar derfra.