– Jeg har ikke et politisk motiv, jeg er ikke ute etter å sverte noen, men jeg føler meg dradd inn i en politisk konflikt, sier Inger Marie Johnsen.

Konflikten som tilspisser seg før valget av en ny ordfører og et nytt bystyre i Arendal, er langt fra ny.

Allerede da de to gründerne som skulle hjelpe rusavhengige å komme tilbake i arbeidslivet åpnet i splitter nye lokaler i Blødekjær juni 2020, kunne Agderpostens lesere følge saken.

Veien fra åpningsfesten til konkurs ble kort, og i desember samme år skrev Agderposten om hvordan selskapet avsluttet driften.

KANDIDAT: Linda Dagestad Øygarden er Høyres ordførerkandidat til valget i Arendal. Foto: Kristoffer Hedman

Meldte bekymringer til politiet

Før Wood & Food gjenåpnet i nye lokaler på Torvet, meldte Agderposten om hvordan Linda Dagestad Øygarden risikerte å bli pålagt å betale tilbake 1,2 millioner kroner.

September 2021 skrev avisa også om hvordan bostyrer Ole J. Devold ikke gikk videre med undersøkelsene av transaksjoner gjort i dagene før konkursen. Bostyreren sendte imidlertid saken som han mente kunne innebære brudd på aksjeloven til Agder politidistrikt.

Totalt fikk ulike selskap Øygarden eide utbetalt 140.000 kroner like før konkursen.

Fredag forrige uke brakte NRK nyheten om at politiet aldri etterforsket saken.

– Ensidig

Agderposten refererte nyheten, i en artikkel med tittelen: Høyre-topp i hardt vær: – En svertekampanje

I artikkelen er ordførerkandidat Dagestad Øygarden intervjuet. Hun sa blant annet at artiklene var en del av en pågående svertekampanje fra NRK. Påstanden kommer etter at kringkastingskanalen også tidligere har brakt saken om at Dagestad Øygarden har fått gjennomført ulovlige byggeprosjekter på sin eiendom i sjøkanten på Hisøy.

Gjennom Agderpostens tidligere og løpende dekning av konkurssaken har Johnsen fått mulighet til å imøtegå påstander som rammer henne, i artikkelen publisert fredag fikk imidlertid en påstand fra Øygarden om at Inger Marie Johnsen ikke har noen grunn til å føle seg lurt i forbindelse med Wood & Food-konkursen, stå uimotsagt.

Det reagerer Johnsen på:

– Jeg opplevde at det ble en ensidig sak hvor ordførerkandidaten fikk si at jeg ikke har noen grunn til å føle meg lurt, uten at jeg fikk svare på det. Jeg ønsker å svare på det, fordi jeg føler meg faktisk lurt, sier Johnsen til Agderposten nå.

Hun utdyper at hun vil se alle bilagene som viser pengestrømmene i selskapet Wood & Food før konkursen.

– Jeg vil vite hva pengene mine er brukt til. Jeg vil se alle bilag og underbilag, men det nektes jeg, sier Johnsen.

– Hun har tapt og jeg har tapt

Linda Dagestad Øygarden er forelagt kritikken fra Inger Marie Johnsen. Hun avviser at noe er holdt skjult for Johnsen, og virkelighetsoppfatningen de to imellom er helt ulik.

– Dette har vært en lei sak for alle parter. Samtidig har ikke Inger Marie grunn til å føle seg lurt, innleder Dagestad Øygarden.

– Hun har tapt penger og jeg har tapt penger. Hun har som daglig leder hatt full innsikt i alle sider av driften i Wood & Food. Hun har også, blant annet gjennom bostyrer og borevisors rapport, hatt innsyn i alle bilag, og der har hun sett hva pengene er brukt til, hevder Øygarden.

– Min oppgave som styreleder var å unngå å påføre kreditorene ytterligere tap ettersom virksomheten dessverre viste seg å ikke være bærekraftig, påstår Dagestad Øygarden.

Avkrefter beskyldning

Johnsen mener at Agderpostens redaksjon bevisst har utelatt stemmer som er kritiske til Høyres ordførerkandidat: Linda Dagestad Øygarden.

– Mitt inntrykk er at koblinger inn til Agderposten gjorde at det ble vanskelig for dere å skrive om det. Jeg følte det veldig ensidig når denne artikkelen kom uten at jeg ble spurt. I tillegg ble et svært portrettintervju med Linda Dagestad Øygarden publisert i helga, sier Johnsen.

Konstituert sjefredaktør i Agderposten Øystein Bjerkestrand avkrefter at Johnsens stemme bevisst er utelatt.

KONSTITUERT: Øystein Bjerkestrand er konstituert sjefredaktør i Agderposten i Katrine Lias fravær. Foto: Mona Hauglid Mona Hauglid Foto

– Det er naturligvis både synd og leit at noen opplever Agderposten på denne måten, men jeg kan kategorisk avkrefte at Agderposten på noen som helst måte bevisst har utelatt kritiske stemmer til Dagestad Øygarden eller andre politikere. Agderposten gjør fortløpende journalistiske og presseetiske vurderinger i Arendal, som i de 14 andre Aust-Agder-kommunene vi dekker.

– Når det gjelder artikkelen Johnsen viser til, har vi erkjent at vi gjorde en glipp og har beklaget dette. Vi ønsker åpenhet og har ingen agenda, og etterstreber alltid å følge de presseetiske reglene, sier han.

Mener hun kan rammes

Tirsdag publiserte NRK også en artikkel med utdrag fra en intern e-post fra advokat og Høyre-leder i Arendal Per-Jacob Haakstad. I artikkelen slås det fast at Haakstad hevder Inger Marie Johnsen er kilden bak NRKs avsløringer om Øygarden.

Selv bruker Johnsen begrepet «insinuerer» når hun beskriver e-posten, som også Agderposten har fått tilsendt:

«Hvem som tipset NRK om saken, er neppe tvilsomt.» skriver Haakstad blant annet i e-posten som er sendt ut til Høyres medlemmer i Arendal.

Haakstad sier til Agderposten at når han henviser til ikke- navngitte personer i e-posten, så er det ikke Inger Marie Johnsen henvisningene er rettet mot.

- Jeg snakket med Inger Marie Johnsen allerede mandag. Vi hadde en god prat om e-posten. Jeg understreket at det ikke var henne vi siktet til i e-posten, men skjønte at det kunne tolkes slik. Jeg oppfattet det slik at Inger Marie Johnsen satte pris på denne avklaringen, og jeg takket henne for å ta kontakt. Dette var mandag, altså før NRKs oppslag tirsdag.

- Hvem siktet du til da?

- Jeg siktet til et konspirasjonsmiljø i Arendal, som jeg ikke ønsker å nevne med navn, verken i e-posten eller her i avisen. Utover det vil jeg gjerne si at jeg mener e-posten var nødvendig å sende ut, og jeg har fått gode tilbakemeldinger på at e-posten var grundig, saklig og nøktern.

Tøft

Johnsen forteller til Agderposten at hun synes det har vært tøft å stå i konflikten. Hun sier at påkjenningen har blitt forsterket av den omtalte e-posten fra Høyres leder i Arendal og av artikkelen Agderposten publiserte uten å gi henne anledning til å kommentere i forkant.

– Jeg ikke en mektig person med et kommunikasjonsbyrå i ryggen. Jeg står alene, sier hun.

La det bak seg

Johnsen understreker også at for hennes del var saken et tilbakelagt kapittel fram til NRK tok kontakt for omkring seks måneder siden.

– Jeg har ikke tatt initiativ til å melde inn Linda Dagestad Øygardens sak for byggesaksavdelingen. Jeg har heller ikke tatt initiativ til å starte opp Wood & Food-saken igjen. Det hadde jeg lagt bak meg, men jeg ble kontaktet av NRK for seks måneder siden med spørsmål om jeg ville uttale meg. Det ville jeg, sier Johnsen.

På spørsmål om det er viktig for henne at informasjon om Wood & Food-saken publiseres på ny, svarer hun at alle politikere må tåle å ettergås før valget.

– Det er viktig for oss, for at vi skal ha tillit til våre politikere, sier Johnsen.

Etter fredagens artikkel i NRK meldte Johnsen Agderposten inn for Pressens Faglige Utvalg. Utvalget har som oppgave å undersøke om pressens etiske regelverk brytes. Johnsen sier hun nå er glad for å ha fått mulighet til å beskrive sin side av saken:

– Jeg er kjempeglad for at Agderposten tar dette på alvor. Det er viktig å få lov å uttale seg når det skrives om deg. En sak har alltid to sider, og nå som jeg har fortalt min side synes jeg det er bra.