– Det var en vurdering av alle saker vi har i Agder, og hva vi har kapasitet til å etterforske. Det vurderer vi ut fra alvorlighetsgrad og de prioriteringer vi har fra høyere påtalemyndighet. Vi hadde ikke kapasitet til å etterforske denne, sier påtaleleder Terje Kaddeberg Skaar til NRK.

Saken gjelder konkursen i Wood & Food i 2020, som flere ganger har vært omtalt i Agderposten.

Linda Øygarden ble anmeldt for brudd på aksjeloven fordi firmaer hun eide fikk 140.000 kroner rett før konkursen. I NRKs artikkel sier gründer Inger Marie Johnsen at hun føler seg lurt av Øygarden.

Bostyrer valgte å droppe kravet høsten 2021 på grunn av en risikovurdering.

Linda Øygarden sier til Agderposten at det kun er gammelt nytt i artikkelen. I NRKs artikkel siteres Øygarden på at hun tapte en million kroner på konkursen.

NRK har også avslørt at Øygarden bygde ulovlig i strandsonen. Det har også Agderposten omtalt.

– Jeg opplever saken som del av en pågående kampanje av NRK for å sverte meg både som politiker og menneske, der jeg mistenkeliggjøres på feilaktig grunnlag knyttet til forretningsprosjekter, sier hun.

At det er en svertekampanje, avviser NRK.

– Vi har jobbet med denne saken siden april. Det har tatt tid å skaffe nok dokumentasjon og kilder, og vi har også jobbet med andre saker og journalistene har vært i turnus i sommer, så saken har ikke vært ferdig før nå. Vi gjør selvfølgelig vurderinger før vi publiserer, men det er ikke slik at undersøkende journalistikk på ordførerkandidater før et valg er sverting, skriver Anne Vinding, redaktør Undersøkende Sørøst i en e-post til Agderposten.

Stiller spørsmål ved timingen

Høyres gruppeleder Geir Fredrik Sissener stusser over at saken kommer fram igjen.

– Jeg stiller store spørsmål ved timingen, en uke før valget. Saken strekker seg så langt tilbake i tid og har vært kjent i media lenge, sier han til Agderposten.

Sissener kan ikke se at det kommer nye momenter som tilsier et nytt mediaoppslag om konkursen.

– Linda har lagt fram alt for bobestyrer og har ingenting å skjule. Hun er klar på at hun har sitt på det tørre, og det tror jeg henne på. Bobestyrer valgte å ikke ta saken til retten, sier han.

– Kan påvirke valget

Ifølge Dag Ingvar Jacobsen, professor i statsvitenskap ved Universitetet i Agder, finnes det ikke forskning på hvordan medieoppslag om personlige forhold påvirker et valgresultat.

– Vi vet veldig lite om hvordan det påvirker personer, men når det gjelder politiske saker betyr oppslag en hel del, sier han til Agderposten.

Han sier det er umulig å forutsi hvordan oppslagene vil påvirke valgresultatet til Høyre i Arendal.

– Det vi vet er at lokalvalg er personvalg i mye større grad enn stortingsvalg. Derfor kan det tenkes at personlige forhold får betydning, sier Jacobsen.

SLÅR RING OM KOLLEGAEN: Geir Fredrik Sissener sier han har full tillit til Linda Øygarden som partiets ordførerkandidat. Arkivfoto Foto: Vidar Fløde

Ifølge Sissener påvirker saken Høyres valgkamp, da de blir nødt til å bruke energi på helt andre ting.

– Det er ikke greit i det hele tatt. Hadde dette skjedd med et annet parti hadde jeg reagert på tilsvarende måte, sier Sissener.

Ordfører Robert C. Nordli (Ap) har ikke lest saken og ønsker derfor ikke å kommentere. Agderposten har også vært i kontakt med andre politikere i bystyret som ikke ønsker å la seg sitere. Anders Kylland (Frp) har dette å si om saken:

– Vi har full tillit til både Linda og Høyre, sier han.

Øygarden sier det endelige svaret på om sakene får konsekvenser for velgernes syn på henne kommer valgdagen.

– Jeg håper folk i Arendal er fornuftige nok til å se hvor tynt fundert NRKs sak er og at de oppfatter at journalistikken er mer preget av ønsket om å ta person enn å belyse sak, sier hun.

Rettelogg 4/9 14.44: I første versjon av denne saken var det to sitater fra Linda Øygarden som beklageligvis ikke fikk tilstrekkelig imøtegåelse fra Inger Marie Johnsen. Disse er nå fjernet, da Johnsen ikke fikk mulighet til å kommentere sitatene etter publisering. Agderposten er i dialog med Johnsen om hvordan hun ønsker å svare på Linda Øygardens uttalelser.