SISTE: Statsforvalteren i Agders konklusjon ble til slutt at den tidligere kommuneoverlegen i Bykle og Valle, Benedikte Severinsen, har delt opplysninger om Nomeland-Strømsøes helse. Legen skal imidlertid ikke ha fått opplysningene i kraft av å være helsepersonell, eller fordi hun var politikerens lege. Derfor mener statsforvalteren heller ikke at taushetsplikten er brutt.

Daværende kommuneoverlege klaget Agderposten inn for Pressens Faglige Utvalg (PFU), og utvalget konkluderte i september 2022 med at avisen har opptrådt kritikkverdig på punkt 4.7 i Vær Varsom-plakaten.

Kari Nomeland-Strømsøe fra Bykle, som også er Senterparti-politiker i kommunen, har varslet Statsforvalteren i Agder om det hun mener er brudd på taushetsplikten begått av kommuneoverlege i Bykle og Valle, Benedicte Severinsen.

Severinsen er også seksjonsleder ved overgrepsmottaket i Agder. Nylig ble det kjent at hun har sagt opp jobben som kommuneoverlege. Hun er nå på vei over i en fastlegestilling i Bykle.

Flere varsler

Agderposten er også kjent med at tre andre personer i løpet av september og oktober 2021 varslet Statsforvalteren om kommuneoverlegen.

Det ene varselet inneholder også påstander om angivelige taushetsbrudd og er fortsatt under behandling.

Det tredje og fjerde varselet omhandler andre påståtte forhold. Disse er imidlertid avsluttet uten videre behandling. Forholdene i de to fant ikke sted i forbindelse med at Severinsen ga helsehjelp, mener Statsforvalteren.

VARSLER: Flere har varslet Statsforvalteren i Agder om kommuneoverlege Benedicte Severinsen i Bykle og Valle, som også er seksjonsleder ved overgrepsmottaket på sykehuset i Agder. Bildet er tatt i en annen forbindelse. Foto: Sørlandet sykehus

Agderposten har ved flere anledninger forsøkt å komme i kontakt med avtroppende kommuneoverlege Benedicte Severinsen. Hun har ikke besvart Agderpostens henvendelser, men oppgir i en tekstmelding at det er kommunedirektøren i Bykle som må uttale seg i saken.

Etter henvendelsene tok advokat i Den norske legeforening, Øyvind Anmarkrud, kontakt med Agderposten. Han gir følgende kommentar på vegne av Severinsen:

– Severinsen kjenner seg ikke igjen i påstandene som er fremmet til en rekke ulike instanser, inkludert Statsforvalteren. Personene og deres påstander oppfattes ikke som uavhengig av hverandre. Det er heller ikke funnet avvik i noen av sakene som er behandlet til nå, sier Anmarkrud.

Ble oppringt

Nomeland-Strømsøe forteller at saken startet med at hun i regi av å være politiker, i september ble oppringt av ordfører Jon-Rolf Næss (Ap). Da fikk hun beskjed om å stille til et ekstraordinært kommunestyremøte på grunn av en bekymringsmelding mot en sentral ansatt i kommunen.

I samtalen skal Nomeland-Strømsøe ha blitt informert om at hun trolig ville bli erklært inhabil, da deler av bekymringsmeldingen omhandlet påstander om spredning av hennes egne private helseopplysninger.

– Da jeg fikk vite hva slags helseinformasjon som var delt, forsto jeg med en gang at bekymringsmeldingen gjaldt kommuneoverlege Benedicte Severinsen. Det var kun noen få mennesker som var kjent med mine helseopplysninger på det tidspunktet, sier Nomeland-Strømsøe.

Bykle-ordfører Jon-Rolf Næss ønsker ikke å kommentere saken.

SETTEKOMMUNE: I det ekstraordinære kommunestyremøtet i Bykle 9. september ble Kristiansand kommune, ved kommunedirektør Camilla Dunsæd, oppnevnt som settekommune for videre behandling av saken. Foto: Johs. Bjørkeli

Nomeland-Strømsøe valgte å oversende et eget varsel til Statsforvalteren i forkant av kommunestyremøtet, til tross for at saken skulle behandles der.

– Det ble sagt at vi var flere som hadde fått vår helseinformasjon delt. Det synes jeg er såpass urovekkende at det krever ytterligere behandling, sier Nomeland-Strømsøe.

Agderposten har vært i kontakt med personene bak de andre varslene ved gjentatte anledninger. De ønsker ikke å kommentere saken.

Fra inhabil til habil

I det ekstraordinære kommunestyremøtet i Bykle 9. september ble også kommunedirektør, Karina Sloth Grindland, meldt inhabil.

– Jeg var inhabil i behandling av bekymringsmeldingen med bakgrunn i at nær familie var omtalt ved navn, forteller kommunedirektør Karina Sloth Grindland til Agderposten.

Som følge av inhabilitet hos kommunedirektøren i Bykle, ble Kristiansand kommune, ved kommunedirektør Camilla Dunsæd, oppnevnt som settekommune for videre behandling av saken etter kommunestyremøtet i Bykle.

Rapporten fra settekommunen ble ferdigstilt før oktober var omme. Ifølge settekommunen Kristiansand, er det ikke begått brudd på taushetsplikten.

– Rapporten fra settekommunen er unntatt offentlighet, og kan følgelig ikke kommenteres, men konklusjonen var at det ikke er sannsynliggjort brudd på taushetsplikten, sier Grindland videre.

INHABIL: I det ekstraordinære kommunestyremøtet i Bykle 9. september ble også kommunedirektør i Bykle, Karina Sloth Grindland, meldt inhabil. Foto: Bykle kommune

Agderposten har spurt kommunedirektør Grindland hvorfor hun anser seg som habil til å svare på spørsmål fra avisen, ettersom hun var inhabil under behandlingen av saken.

– Bekymringsmeldingen er nå behandlet, og saken er avsluttet. Begrunnelsen for min habilitetskonflikt er ikke lenger aktuell, svarer Grindland.

– Grunnløse påstander

Saken mot kommuneoverlegen er med andre ord ferdigbehandlet innad i Bykle kommune. Etter varselet fra Nomeland-Strømsøe opprettet imidlertid Statsforvalteren en tilsynssak mot kommuneoverlegen.

Fylkeslege Anne Sofie D. Syvertsen bekrefter overfor Agderposten 10. januar at de har to pågående og to avsluttede saker på bordet hva gjelder kommuneoverlege Benedicte Severinsen.

– Jeg kan orientere om at jeg har uttalt meg på vegne av Severinsen i sak som nå ligger til behandling hos Statsforvalteren, hvor klagene nok en gang fremstår som grunnløse, sier jurist i Den norske legeforening Øyvind Anmarkrud.

I et dokument Agderposten har fått tilgang til via andre kilder enn en offentlig innsynsprosess hos Statsforvalteren, avviser også Severinsen påstanden om taushetsbrudd, og hevder at hun ikke har fått opplysninger om helsen til Nomeland-Strømsøe i egenskap av å være helsepersonell.

BYKLE KOMMUNE: De angivelige taushetsbruddene har også blitt behandlet innad Bykle kommune. Foto: Johs. Bjørkeli

Dette stiller Nomeland-Strømsøe seg undrende til.

– Som helsepersonell er man alltid omfattet av helsepersonelloven. Opplysninger man får må ses i lys av det, og ikke når man får de på døgnet. Severinsen har vært tydelig på at hun ønsker å være en lege som er tilgjengelig hele døgnet, sier Nomeland-Strømsøe.

Kommunedirektør Karina Sloth Grindland sier at hun ikke kan kommentere saker hos Statsforvalteren eller dokumenter som er unntatt offentlighet, men svarer på siste kommentar som følger:

– Så langt jeg er kjent med er det ikke faktum i denne saken at Severinsen har mottatt eller delt opplysninger i kraft av å være helsepersonell, sier Grindland.

– Krevende for lite lokalsamfunn

Uavhengig av resultatet etter tilsynssaken er avsluttet, synes Nomeland-Strømsøe saken er svært krevende i et lite lokalsamfunn.

– I en liten kommune som Bykle er vi helt avhengige av å kunne ha tillit til helsevesenet. Helse er spesielt sårbart da alle kjenner alle. Derfor er det også viktig å være ryddig og huske hvilken hatt man har på seg, sier Nomeland-Strømsøe.

TILLIT: – I en liten kommune som Bykle er vi helt avhengige av å kunne ha tillit til helsevesenet, sier Nomeland-Strømsøe. Foto: Johs. Bjørkeli

Ingen habilitetsvurdering

Oppnevnelse av en settekommune er vanlig praksis når det foreligger inhabilitet i kommunens administrasjon.

Settekommunedirektør Camilla Dunsæd, som har behandlet saken på vegne av Bykle, var styreleder på Sørlandet sykehus fram til 2018. På daværende tidspunkt jobbet Severinsen som leder for akuttmottaket i Kristiansand.

Dunsæd vil heller ikke kommentere rapportens innhold. På spørsmål om Dunsæd fikk sin habilitet vurdert, svarer hun:

– Vi vurderer ikke habilitet dersom det er opplagt at man er habil. Jeg mener i dette tilfellet at vi var habile. Det var altså ikke et tema siden det ikke var noen private relasjoner her, svarer Dunsæd.

Du kjenner med andre ord ikke kommuneoverlege i Bykle, Benedicte Severinsen?

– Jeg vet godt hvem hun er siden hun jobber i Kristiansand, men vi har ingen nær relasjon. Jeg har også truffet og snakket med henne, men ikke i privat regi, svarer Dunsæd.

SETTEKOMMUNEDIREKTØR: Kommunedirektør i Kristiansand, Camilla B. Dunsæd, ble oppnevnt som settekommunedirektør til å behandle saken om brudd på taushetsplikt for Bykle kommune. Foto: Tor Erik Schrøder/NTB

Fra kommuneoverlege til fastlege

Severinsen er opprinnelig fra Kristiansand og har mange års erfaring som både fastlege i kommunen, samt som lege og leder ved Sørlandet sykehus i Kristiansand. Hun startet i jobben som kommuneoverlege i Bykle 1. mars 2021, etter å ha flyttet til bygda nesten to år før, skriver Fædrelandsvennen.

6. november i fjor ble imidlertid Severinsen tilbudt en ny stilling som fastlege i Bykle. Stillingen, som hun har takket ja til, ble Severinsen tilbudt samtidig som det var flere pågående saker mot henne hos Statsforvalteren.

– På generelt grunnlag kan vi si at Bykle kommune tilsetter etter kvalifikasjonsprinsippet, og at vi ikke tilsetter personer dersom det foreligger forhold som gjør de uegnet for stillingen, sier Grindland til Agderposten, når avisen spør om hva kommunen tenker om ansettelsen i lys av de pågående sakene.

Til Fædrelandsvennen forklarer Severinsen overgangen til fastlegestillingen med at hun savner pasientkontakten.

Agderposten har bedt om innsyn i ansettelsesprotokoll og søkerliste. Det var seks leger som søkte på fastlegestillingen. Når Severinsen trer over i jobben som fastlege, vil hun beholde lønnen hun har fått som kommuneoverlege, som er 1.148.000 kroner.

SETTEKOMMUNEDIREKTØR: Kommunedirektør i Kristiansand, Camilla B. Dunsæd, ble oppnevnt som settekommunedirektør til å behandle saken om brudd på taushetsplikt for Bykle kommune. Foto: Johs. Bjørkeli

Anmodning om settestatsforvalter

Det er altså Statsforvalteren i Agder som har behandlet og behandler varslene mot Severinsen.

I sitt varsel anmoder Nomeland-Strømsøe om at Statsforvalteren i Vestfold og Telemark kan overta saken ettersom fylkeslege Anne-Sofie Syvertsen har fritidsbolig i Bykle.

Det er Helse- og sosialavdelingen hos Statsforvalteren som behandler varslene. Avdelingsdirektør er fylkeslege Anne Sofie D. Syvertsen.

Statsforvalteren avviste anmodningen til Nomeland-Strømsøe om settestatsforvalter.