– Det er litt tragisk, det har vært ekstremt mye elg på villspor den siste tiden, sier Svein-Torje Ljøstad i Viltnemnda til Agderposten.

Lørdag forvillet nok en elg seg inn i sentrale strøk av Arendal. Ei kvige (halvannet år gammel elgku) ble observert en rekke forskjellige steder i løpet av ettermiddagen lørdag.

Hoppet fra hustak

– Den kom seg inn i sentrumsområdet på tidlig ettermiddag. Den var blitt sett ved Langsæ, Bjørns plass og videre opp til blokkene på Nyli. Jeg var etter den for å prøve å få den ut av sentrum i flere timer, men mista sporet av den på Nyli, sier Ljøstad.

Ikke lenge etterpå kom det melding om at kvigen var funnet død - midt på en kommunal vei mellom Steinsås og Moltemyr.

– Vi fikk en telefon fra en beboer i Vestre Solbakken som hadde funnet en død elg - midt i veien. Han kunne ikke komme seg forbi med bilen, sier operasjonsleder John Repstad i Agder politidistrikt.

– I panikken har elgen løpt gjennom noen hager, opp i et terrasseanlegg og så kommet oppå et flatt hus- eller garasjetak. Der hoppet den utfor og brakk nakken i asfalten nedenfor, forklarer Ljøstad.

Mange episoder

Fra toppen av hustaket og ned til asfalten er det tre-fire meter. Den halvannet år gamle elgen hadde aldri sjans og har trolig dødd rimelig momentant.

– De er jo veldig flotte dyr og det er leit at det ender sånn som dette. Spesielt når det har vært så mange av dem her nede i det siste, sier Ljøstad.

Den siste uken har det vært rimelig elgeville tilstander i Arendal og omegn. Bare se her:

Mandag havnet to elgokser i et realt basketak med hverandre på Tromøy. En parkert personbil skal ha fått omfattende skader etter den ville slåsskampen.

Tirsdag morgen måtte viltnemnda avlive en elg som hadde forvillet seg ut i trafikken - og blitt påkjørt - i Kilsund.

Senere samme kveld måtte både viltnemnd og politi jakte på nok en elg som svinset på trafikkerte veier - først på Frolandsveien og deretter på E18 - i Arendal.

Onsdag forvillet en elgokse seg inn i Torvet p-hus midt i Arendal sentrum. Den ble til slutt avlivet av viltnemnda inne i parkeringshuset, i en mellometasje mellom 2. og 3. etasje.

Tone Robberstad fra Hisøy i Arendal fikk en elg etter seg i Tvedestrand nylig. Hun filmet opplevelsen.

I tillegg kommer en rekke andre observasjoner av elg i sentrumsnære strøk og trafikkerte veier den siste tiden.

– De siste dagene har det vært veldig mye, spesielt i Arendal og Grimstad, sier Repstad i politiet.

Operasjonslederen legger til at viltnemndas mann i Arendal - Svein-Torje Ljøstad - har gjort en formidabel jobb den siste uka, som politiet verdsetter høyt.

Og lørdag ettermiddag var det altså «på ’an igjen».

TRAVLE DAGER: Svein-Torje Ljøstad har flydd Arendal rundt denne uken på jakt etter elg som har forvillet seg inn i bynære strøk. Lørdag måtte han trå til igjen. Foto: Olav Svaland

Advarte mot kåt elg

Viltnemnda gikk tidligere denne uka ut og advarte mot mye kåt elg.

Brunstperioden, den tida da kua er mottakelig for å bli paret, foregår som regel i siste del av september og første del av oktober.

– De er i brunst nå, og da blir det gjerne mye ekstra å gjøre for oss i viltnemnda. De er ekstra aktive og farter fryktelig rundt, uttalte Svein-Torje Ljøstad da.

Lørdag legger han til at det også handler om at det er mye folk ute i skogen, både sopplukkere, bærplukkere og turgåere. Disse skremmer opp elgen, og når man da har brunsten på samme tid, kan det bli mye farting på skogens konge.

– De setter gjerne av gårde og ender opp på steder de ikke burde være. Da får de panikk og gjør dumme ting, sier han, og legger til:

– Som å hoppe utfor hustak, for eksempel.

Viltnemnda håper nå at ting skal roe seg og at de skal slippe like mange oppdrag neste uke.

– Vi får håpe at det er over snart, men det er jo ingen garantier, sier Ljøstad.

Nok en elg forvillet seg inn i Arendal sentrum lørdag. Den hoppet til slutt ned fra et hustak og døde. Foto: Olav Svaland