– De er i brunst nå, og da blir det gjerne mye ekstra å gjøre for oss i viltnemnda. De er ekstra aktive og farter fryktelig rundt, sier viltnemd i Arendal, Svein Torje Ljøstad.

Distré og omtåket

Brunstperioden, den tida da kua er mottagelig for å bli paret, foregår som regel i siste del av september og første del av oktober.

Elgoksene blir da gjerne karakterisert som kåt, naiv, omtåket og distré, ikke helt ulikt sitt menneskelige motstykke en sen lørdagskveld på byen.

– Det har vært mye rart de siste dagene, fra en påkjørt og skadet elg på Flosta, til en kjempekamp mellom to okser på Tromøy der en sakstagger og en sjutagger (etter størrelsen på geviret) braket sammen, forteller Ljøstad.

Han og politiet jaktet også på en eller to elger på E18 rundt Stoa den siste uken.

– VI kjørte etter en elg på Frolandsveien, som havnet på Stoa, så Rannekleiv og tilbake til Stoa og Harebakken. Plutselig var de to, men jeg tror vi fikk jaget dem vekk, for vi hørte ikke noe mer, sier Ljøstad.

– Snodig

Det toppet seg naturlig nok med elgen som forvillet seg inn i parkeringshuset i Arendal sentrum.

– Det var litt snodig at den kom seg inn der. Elgen er egentlig sky for folk, men den har vel kommet seg til jernbanen, havnet i tunnelen og fått panikk, sier Ljøstad.

September og oktober er tradisjonelt månedene det felles mest elg av sikkerhetshensyn, samtidig som det er da antall elgpåkjørsler virkelig tar seg opp etter våren og sommeren.

Årsaken pekes gjerne på av eksperter, som følgene av jaktsesongen og ikke minst brunsten.