– Jeg sto fram i Agderposten som privatperson, sa kommunestyrerepresentant Kari Nomeland-Strømsøe (Sp) til et samlet formannskap i Bykle onsdag.

Slik oppfattet ikke formannskapet i kommunen det. Ei heller tjenesteledere og representanter for næringslivet. Nå ønsker de at det blir slutt på det de kaller negativ omtale av Bykle i mediene.

I et brev tilsendt ordfører og kommunedirektør i Bykle, angivelig fra samtlige i ledergruppen i kommunen, heter det innledningsvis at «vi syner til uro og varslingssaker som har versert lokalt i bygda og i media dei siste åra og no seinast med ny sak i regionpressa i dag 13. januar 2022»

Videre heter det at «vi og forventar ei medviten og respektfull framferd frå enkelte personar som og har framskotne politiske roller i høve tilsette i verksemda».

I oppslaget det henvises til, forteller Kari Nomeland-Stømsøe til Agderposten, at hun har varslet Statsforvalteren om det hun mener er brudd på taushetsplikten begått av kommuneoverlege i Bykle, Benedicte Severinsen. Nomeland-Strømsøe er én av fire som har varslet om kommuneoverlegen.

SISTE: Statsforvalteren i Agders konklusjon ble til slutt at den tidligere kommuneoverlegen i Bykle og Valle, Benedikte Severinsen, har delt opplysninger om Nomeland-Strømsøes helse. Legen skal imidlertid ikke ha fått opplysningene i kraft av å være helsepersonell, eller fordi hun var politikerens lege. Derfor mener statsforvalteren heller ikke at taushetsplikten er brutt.

BRUTAL ADFERD: Ordfører i Bykle Jon Rolf Næss (oppe til høyre) mener det var brutal av Kari Nomeland-Strømse (nede til venstre) å gå til mediene med sin sak. Ved siden av ordføreren sitter kommunedirektør Karina Sloth Grindland. Ved siden av Nomeland-Strømsøe sitter Thor Bernhard Sagland (KrF). Foto: Johs. Bjørkeli

– Brutal atferd

Ordføreren stiller seg bak næringslivet og den angivelige ledergruppen hva gjelder denne saken. Noe han ikke la skjul på under det direktesendte formannskapsmøtet.

– Jeg må si at jeg reagerer på at man går ut i media på den måten. Jeg synes det er en brutal atferd når ansatte gjør det, sa Jon Rolf Næss i sitt innlegg til formannskapet.

Ordføreren åpnet sine kommentarer med å si at å bli hengt ut i mediene skaper utrygghet blant lederne. Han presiserte også at det ikke er funnet noe kritikkverdig i forhold til kommuneoverlegen, på tross av at saken ennå ikke er ferdig behandlet.

– Man føler at det er en slags frykt og utrygghet hvis man skal oppleve å bli hengt ut uten at det ligger noe til grunn annet enn enkeltmennesker personlig oppfatning at det er en gal behandling, fortsatte ordføreren.

Fikk ikke gå

Ordføreren åpnet for kommentarer mot slutten av sitt innlegg, men fikk sagt at dette ikke skulle være et møte som endte i munnhuggeri. Det ble det heller ikke, men Nomeland-Strømsøe var tydelig sterkt preget der hun satt.

Også mange tilhørere hadde funnet veien til kinosalen i Bykle, der formannskapsmøtet ble holdt på grunn av smitteverntiltak.

PUBLIKUM: Sjelden er det så stort publikum i Bykle formannskap som onsdag, forteller Agderpostens representant på stedet. Foto: Johs. Bjørkeli

– Jeg har fortsatt status som varsler og denne saken er fortsatt under behandling hos Statsforvalteren. Jeg synes ikke det er korrekt at jeg skal sitte og delta i et offentlig ordskifte omkring dette. Jeg ber om å få fratre og få inn en vara, sa Kari Nomeland-Strømsøe (Sp).

Hun beklaget også, dersom noen oppfattet det som om hun hadde uttalt seg som politiker til Agderposten. Nomeland-Strømsøe fikk imidlertid ikke sin habilitet vurdert og fikk heller ikke lov av ordfører å fratre.

– Jeg tenker at vi ikke skal ha noen diskusjon rundt dette nå. Så jeg tenker du kan sitte og høre på, svarte ordføreren.

Ikke ferdig med diskusjonen

Formannskapet var imidlertid ikke helt ferdig med diskusjonen. Tidligere ordfører, Kay Arne Jeiskelid (H), fikk lagt til at han ønsket at kommunestyret skulle ta saken, uten at noen støttet han i det.

Også Jeiskelid kritiserte Nomeland-Strømsøe og ville ikke høre på hennes argumenter om at hun hadde uttalt seg som privatperson.

Leder av levekårsutvalget, Thor Bernhard Sagland, (KrF) fortalte om sterke følelser etter medieoppslaget.

– Vi kan ikke ha det sånn. Det er helt uholdbart. Jeg tar fullstendig avstand fra slik handling og oppførsel, sier Sagland.

Andre metoder enn media

Gjennom sitt innlegg understrekte ordføreren ved flere anledninger at de må finne andre metoder for å si ifra om mulige kritikkverdige forhold enn å ty til media.

– Som folkevalgt skal man ikke være bastet og bundet på armer og bein og ikke kan ta opp ting, men det stilles krav til hvordan man gjør det, sa Næss.

SNU UKULTUR: Ordfører Jon-Rolf Næss i Bykle kommune kommunehus rådhus, bildet er tatt ved en tidligere anledning. Foto: Irene Hegge Guttormsen Foto: Irene Hegge Guttormsen

Ordføreren foreslo at de politiske partienes gruppeledere skulle sette seg sammen og diskutere hvordan man skal ha det i Bykle framover.

– Vi må alle ta ansvar for å snu en ukultur på annen måte enn å gå til mediene, fortsatte ordføreren.

– Vanskelig

Etter møtet spurte Agderposten Nomeland-Strømsøe hva hun tenker.

– Jeg syntes det var vanskelig å sitte her i kveld. Jeg har status som varsler og har krav på beskyttelse. Jeg uttalte meg til Agderposten som privatperson, ikke politiker, sier Nomeland-Strømsøe.

VANSKELIG: Kari Nomeland-Strømsøe synes det var vanskelig å sitte og høre på meninger om hennes uttalelser til Agderposten, forteller hun avisen etter møtet. Foto: Johs. Bjørkeli

Ledergruppen søker varsomhet

I brevet tilsendt ordfører og kommunedirektør nevnt innledningsvis, etterspør den angivelige ledergruppen varsomhet fra enkeltpolitikere i tiden fremover, samt at det blir tatt tydelig avstand fra utsagn som rammer enkelte ansatte i kraft av sin posisjon.

Avslutningsvis ber ledergruppa om arbeidsro både for kommunedirektør og tjenestelederne i kommunen.

Styret i Hovden Næringsforening, som også har sendt ut et offentlig brev, åpner brevet med å presisere at de hadde behov for å sende en skriftlig henvendelse til ordfører og kommunedirektør etter siste avisartikkel i Agderposten «der en kommunestyrerepresentant går ut og kommenterer en pågående varslingssak mot kommuneoverlegen».

OMDØMMEBYGGING: Næringsforeningen på Hovden ver kommunestyret sette omdømmebygging på dagsorden. Foto: Johs. Bjørkeli

Næringsforeningen ber om at «kommunestyret tar aktivt grep for å sørge for at personalsaker og andre sensitive saker i kommunen holdes innenfor veggene de hører til - og ikke i media», heter det videre i brevet.

Det presiseres også at «den negative verdien av saker i avisen eller bygdesladder, er større enn man tror».

Næringsforeningen vil heller at gjester i kommunen skal tenke på flott natur, gode opplevelser og en destinasjon i positiv utvikling, heter det i brevet. Avslutningsvis ber de derfor kommunestyret sette omdømmebygging på dagsorden.