Nøt du den sommervarme høsten i helga?

– Mandagen er en annen skål, sier meteorolog Per Egil Haga til Agderposten.

For denne dagen kommer det tidlig inn et lavtrykksområde fra Sør-England via Skagerak. Dette treffer først de vestlige delene av Agder, før det brer seg østover.

Pøsregn

I Lillesand sprutet styrtregnet mot asfalten da klokken nærmet seg 9.30. Minutter seinere var det Arendals tur til å få mandagens første dose styrtregn, etter at det hadde øst jevnt ned gjennom morgentimene.

STYRTREGN: Slik så det ut i Lillesand i 9-tiden mandag 11. september. Foto: Jørund Flaa

Det «offisielle» styrtregnvarselet som meteorologene har sendt ut, gjelder imidlertid lenger vest, mot Vestlandet og de vestlige delene av Agder.

Og snart kan det virkelig brake løs:

– Det kan se ut til at det er litt tordenaktivitet i luftmassene. Derfor har vi sendt ut farevarsel om lyn og torden, forklarer meteorolog Haga.

Og i motsetning til styrtregnvarselet, gjelder lynvarselet hele landsdelen.

Men er det noe positivt med grå himmel, regn og torden? Jo da, blant annet slår det positivt ut på valgdeltakelsen:

Flere stemmer

– Vi ser at folk velger å gjøre borgerplikten når det er litt grått i lufta, sier klimaforsker Hans Olav Hygen ved Meteorologisk institutt til NRK.

Det er meldt både grått og vått være de fleste steder i landet på valgdagen. Det kan være godt nytt for valgdeltakelsen, ifølge forskere. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB

Blir været blir for fint, går det motsatt vei – og det er liten forskjell mellom landsdelene.

Professor i samfunnsøkonomi Jo Thori Lind har forsket på vær og valg, og han har blant annet sett på norske kommunevalg tilbake til 70-tallet og fram til 2015. Han har gjort funn som tyder på at flest Høyre-velgere tar turen til valgurnene når paraplyen går opp. Ifølge Lind tjener Arbeiderpartiet og venstresiden på oppholdsvær.

– En forklaring kan være at venstresiden i større grad holder seg hjemme når det regner, mens høyresiden i større grad har bedre ting å gjøre om det er fint vær, sier Lind.

Været klarner

For øvrig er sjansen der for at gråværet letter sola titter fram litt ut på ettermiddagen på valgdagen.

Dette finværet fortsetter tirsdag, onsdag og trolig torsdag, ifølge det meteorolog Haga har fortalt Agderposten. Samtidig ventes synkende temperaturer, fra rundt 20 grader tirsdag og ned mot 14–15 på torsdag.

– Det er et mer høstlig preg på temperaturene fremover. Inn mot neste helg kan det kanskje komme et nytt lavtrykk med regn og kjøligere luftmasser, så de spesielt høye temperaturene vi har hatt i det siste legger vi nok bak oss fra og med mandag, avslutter statsmeteorolog Per Egil Haga.