KOSER SEG: Slik ser man ofte bestevenninnene Mette Rode (t.v.) og Ragna Dahl. Her i en sofa på Symposium med et glass Grand Mariner i hver sin hånd.

Ragna (67) og Mette (80) kan le og gråte så tårene triller. I kveld skåler de – som så mange ganger før – for livet, døden og kjærligheten.

Arendal.nå kl.21:

I det beste vennskap og selskap

Tekst og foto: Irene Hegge Guttormsen

Ragna Dahl tar helst et glass bobler. Mette Rode er glad i hvitvin. De tar også gjerne en kyllingsalat, eller noe annet lett. Og de sitter lenge!

Men denne kvelden har de bestilt hvert sitt glass med Grand Marnier. Søt og fyldig som bare en moden kvinne skal være.

– Det skjer noe med samtalen når du går ut av det vante og møtes ute på byen, sier Ragna Dahl og Mette Rode.

De tar en skål og fortsetter:

– Du blir servert. Det er et annet lys, en annen stemning, og praten går på en annen måte enn når man er hjemme hos hverandre.

Ragna er født i Tvedestrand og oppvokst i Hornnes, mens Mette kommer fra Oslo. De har kjent hverandre i 26 år, og beskriver et dypt og inderlig vennskap.

Kjemien fant de med en gang de møttes. Varmen mellom dem blir stadig sterkere.

– Når vi er sammen, stopper tiden litt opp. Vi går inn i vår verden.

Mette Rode forteller om vennskapet med Ragna Dahl

Ragna og Mette startet å lunsje, som de kaller det, i 2006. Og de gjør det fortsatt så ofte det byr seg en anledning.

Det er mye humor, diskusjoner om politikk og verdensbegivenheter. De er samfunnsengasjerte og tar ofte opp eksistensielle temaer som kjærlighet, liv og død.

– Vi ler så tårene triller, og vi gråter når noe skjer med de vi elsker, sier de og holder hverandres hender.

«Et vennskap ligner mye på et ekteskap», sier venninnene, som gjerne holder hender i det ene øyeblikket, før dialogen tar en mer «dramatisk» retning i det neste.

– Vi snakker også om hverdagsirritasjoner og personlige påkjenninger. Vi kan klage over det meste og skryte av det meste, sier de – og legger til at også mennene deres, Ragnas Tarek fra Tunisia og Mettes Bård fra Arendal, får «gjennomgå» – på godt og vondt.

Vennskapet de forteller om fra fløyelssofaen fremstår rosenrødt, men slik har det ikke alltid vært.

– Vi sukrer ikke forholdet, og vi dekker ikke over våre ulikheter. Vi pakker ikke inn våre personligheter i silkebånd, det gjør oss frie til å våge og være oss selv og det er helt nødvendig for at vennskapet skal vare. Det er litt som et ekteskap, sier Ragna Dahl.

Hun er utdannet sykepleier med tre års etterutdanning i bedriftsøkonomi, men mange vil kjenne henne som forfatter. Hun har utgitt to skjønnlitterære romaner der hun tar opp to alvorlige temaer – senvirkninger av mobbing og vold i nære relasjoner.

Da hun for 14 år siden fikk diagnosen posttraumatisk stresslidelse (PTSD) og da hun året etter fikk brystkreft, var venninnen gode å ha.

Selv om de kan bli uenige, har de alltid hverandre.

Mette er for øvrig utdannet sosionom.

Siden denne reportasjen er en del av en hyllest til Arendals 300-årsjubileum, er de opptatt av å si at jubilanten har mye å by på for folk i alle aldere.

Også i dårlig vær som denne kvelden vi er ute. Ingen satt i uteserveringen, men inne på Symposium, var det lunt.

– Kom dere ut og bruk byen, er budskapet.

De elsker Barrique – som de betegner som et lite selvhøytidelig sted. De flytter seg litt rundt på utesteder, men sjelden hjem til hverandres sofa.

Social club som samler mange musikkglade folk, og festivalen Canal street er musikalske høydepunkter de gjerne får med seg.

Når venninnene vil lufte seg ekstra mye, drar Ragna til Tunisia, mens Egypt er stedet for Mette. Selvfølgelig med ektemenn.

– I Sharm el-Sheikh snorkler vi, det er skikkelig bra, stråler den ungdommelige 80-åringen.

I sommer skrev Agderposten om henne og musikerektemannen Bård Torstensen som er 19 år yngre. Da fortalte hun blant annet at hun har overnattet mye i hans turnébuss og at hun er vokst opp med en far som drev sirkus og tivoli, så hun er vant til å reise rundt.

Men så fort hun kommer hjem, må hun til Arendal sentrum og fortsette samtalene med venninnen Ragna. Om gode og vonde opplevelser. Og for å skape nye minner med bestevenninnen.

– Skål for vennskapet!

Vil du videre i døgnet? Gå til klokken 22.