Siden 2017 har Agderpostens redaksjon kommet fram til et knippe personer fra vår region, som vi mener speiler noe av mangfoldet og engasjement på en rekke samfunnsområder i året som gikk.

Disse har tidligere fått prisen «Årets navn»:

2017: Ragnar Theis Holvik, kommunevarsler.

2018: Liv Arneberg, Bevar Hoveodden.

2019: Andreas Eikin, fikk gjennom høyere fart for rullestoler.

2020: Marte Olsbu Røiseland, skiskytter med sju VM-medaljer av sju mulige.

2021: Arne Sandstø, Jerv-treneren som ledet laget til eliteserien.

Avstemningen starter lørdag 17. desember og varer til og med tirsdag 27. desember. På nyttårsaften vil leserne få vite hvem som ble årets navn 2022.

Dette er de 12 Årets navn-kandidatene:

Harald Danielsen:

Arendals kommunedirektør gjennom 23 år, blir pensjonist. I løpet av disse årene er Arendal blitt endret, og mange av endringene har kommunedirektøren hatt større eller mindre befatning med. Få har vært likegyldige til mannen som har vært toppsjef i en generasjon. Han har vært hyllet og utskjelt, men går av med hederen Årets kommuneprofil og i en kommune med større stolthet og ambisjoner enn den han overtok i 1999.

KOMMUNEDIREKTØREN: Harald Danielsen etterlater seg en annen kommune enn den han kom til i 1999. Foto: Nina Zachariassen

Jan Balstad:

Inspektøren ved Agder fengsel, avdeling Evje, har åpnet opp fengselsporten og vist omverden hvordan hverdagen er i et av landets få kvinnefengsler. Det er moderne med gode fasiliteter. Men mange de innsatte har med store rus- og psykiatri-utfordringer. Balstad mener kvinnelige innsatte er underprioritert og ikke får det helsetilbudet de skal ha. Åpenheten rundt forholdene i fengselet har bidratt til å få omfattende utfordringer fram i lyset. Da det i desember ble klart at høysikkerhetsplassene på Evje kan flyttes til et fengsel for både menn og kvinner, sa han også tydelig ifra hvilke konsekvenser det kan få for kvinnene.

UNDERPRIORITERT: Kvinnelige innsatte får et dårligere tilbud enn mannlige, varslet fengselsinspektør Jan Balstad. Foto: Marie N. Kalvehagen

Frida Mathea Kocian:

Etter skytingen i Oslo få dager tidligere, ble initiativtaker Frida Mathea Kocian og hennes medhjelpere usikre på om skulle la Grimstads første Pride-tog gå som planlagt. Da politiet hadde vurdert trusselsituasjonen og gitt klarsignal, ble det folkefest og jubel i byens gater. – Dette er surrealistisk! Det skjer mye her nå, sa Kocian til Agderposten like før paraden skulle gå, og mellom 700–800 mennesker deltok i feiringen.

PRIDE: Frida Mathea Kocian tok initiativet til Grimstads første Pridefeiring, som ble en suksess med nær 800 deltakere. Foto: Privat

Mats Aronsen:

Gjennom mange års innsatts har Mats Aronsen bidratt stort til Arendal og hele regionens kulturliv, ikke minst som festivalleder i Canal Street. I år toppet det seg for kulturveteranen med AHA og 11.000 publikummere i Bryggebyen, og årets Canal Street som ble suksess etter to pandemiår. Aronsen har med nytenkning og djervhet kombinert med god bakkekontakt og nese for de gode musikkopplevelsene, gjort Arendals musikalske kulturtilbud rikt og bredt.

FESTIVALLEDEREN: Mats Aronsen er festivallederen i spissen for et stort korps av frivillige som gir publikum store gode musikkopplevelser og liv i byen. Foto: Nina Zachariassen

Kaisa Hansen-Zuckow:

Hun har gitt fattigdommen et ansikt. Med en oppvekst i en lavinntektsfamilie og også med perioder som voksen med anstrengt økonomi, har hun brukt egne erfaringer til både film og bok. Med et tema som er mer aktuelt enn noen gang, har hun først laget dokumentarfilmen «Så er spørsmålet: Hadde de råd til det før og?», og så boka: «Oss mot verden». Hun holder foredrag og gir innsikt i det utenforskapet og den skammen som følger med vedvarende fattigdom.

INNSIKT I AKTUELT TEMA: I et år hvor matkøene blir stadig lengre, har Kaisa Hansen-Zuckow gitt oss innsikt i hva fattigdom både som barn og voksen gjør med deg. Foto: Marta Saettone-Johansen

Marte Olsbu Røiseland:

En av Agders største idrettsutøvere har fått hederen Årets navn før, etter den fantastiske bragden i 2020 hvor hun sto for sju medaljer i VM av sju mulige. Men om mulig toppet hun det i årets OL med nytt medaljerush. Tre gull og to bronse, samt trippeltriumfen i verdenscupen hvor hun var best både sammenlagt og i sprint- og jaktstartcupen. Det er ikke mulig å komme utenom skiskytterdronningen fra Froland i år.

OL-DRONNING: Marte Olsbu Røiseland kom hjem til Froland med tre gull og to bronse fra OL i Beijing. Foto: NTB / NTB

Simen Steinklev

Rapperen fra Arendal har virkelig fått sitt gjennombrudd i år. Et år som har vært svært kontrastfylt. I sommer døde bestekompis Endre Müller Gjendem. Han var en av grunnleggerne av musikkollektivet Ladnera48 hvor Steinklev er med. Navnet en hyllest til hjembyen, hvis navn er stavet bakvendt og 48 er starten postnummeret. Få dager etter kameratens død vinner Steinklev og bandet en svær stor musikkonkurranse i Tyskland. Han har samlet et stort publikum på konsertene og kom nylig med det nye albumet Først skal vi leve.

MUSIKKOLLEKTIV: Simen Steinklev er blant grunnleggerne av Ladnera48 og fikk sitt gjennombrudd i år.

Rune Hvass

Arendals havnefogd er en tydelig leder og går i bresjen for en stor utvidelse av Arendal Havn, han møter båteiere som må flytte fra gjestehavna og han legger til rette for en mulig gjentakelse av den legendariske båtfesten Norwegian Grand Prix for å nevne noe. En leder som har visjoner, men som også er omstridt. Men den tidligere ubåtkapteinen dukker ikke unna og står i striden.

TYDELIG: Havnefogd Rune Hvass er en tydelig leder for Arendal havn med store ambisjoner på havnas vegne. Foto: Liv Ekeberg

Lars Petter Flatøy

Pastoren i Filadelfia Arendal og menigheten han leder, har i mange år hatt et nært og godt samarbeid med hjelpeorganisasjonen Open Heart og Halvard Hasseløy. Lenge før Russland gikk til angrep på nabolandet, har Filadelfia og Open Heart drevet hjelpearbeid i Ukraina. Nå er dette mer aktuelt en noen gang, og ut ifra Filadelfia går det stadig lastebiler med nødvendige artikler til et folk som går en kald og mørkt vinter i møte. Tidligere i år fulgte Agderposten en av hjelpesendingene.

HJELP TIL UKRAINA: Pastor Lars Petter Flatøy og Filadelfia er blant de mange som hjelper mennesker i Ukraina, og har gjort det i mange år. Foto: Vidar Fløde

Benedikte Nilsen Glommen og Roar Daniel Gundersen

De to bystyrepolitikere er mer enn alminnelig opptatt av byen de bor i. Ingen sak for liten og ingen for stor. De kommer med ideer til nye tiltak, det siste er en hundepark. De peker på skampletter i sentrum som burde vært fikset, roser når gårdeierne tar et løft og forskjønner området. De var blant flere som pekte på mangelen på toaletter i sentrum, de vil ha balkonger på bygårdene og de forsøker å holde Kyststien i Strømmen åpen for allmennheten, for å nevne noe av sakene de brenner for.

BYPLEIERNE: Benedikte Nilsen Glommen og Roar Daniel Gundersen vil byen sin vel, og peker på det som dårlig og bra, og kommer stadig med nye ideer som skal gjøre Arendal sentrum enda mer attraktiv.

Solfrid Koanda

Vektløfteren fra Arendal var på Årets navn – listen i fjor også, men etter at hun torsdag 15. desember norsk tid klinket til med tre imponerende, og historiske VM-gull i vektløfting (støt, rykk og sammenlagt), er hun med i år også. VM-triumfen følger opp hennes tre EM-gull (støt, rykk og sammenlagt) fra i vår. I fjor tok hun VM-gull i grenen støt, bronse sammenlagt i samme VM, og to gull i U23-EM. Hun ble også tildelte idrettsstipend fra Sparebanken Sør og er betegnet som et forbilde for yngre jenter i norsk vektløfting. I år fikk Koanda full klaff i NM med tre nordiske rekorder, gull og kongepokal. Hun har også vært åpen og delt sin historie om å føle seg annerledes. Hun hadde komplekser for at hun så stor og sterk ut, men har snudd det til sin store fordel og bokstavelig talt gjort styrken sin gull verdt.

EM-BRONSE: Solfrid Koanda tok EM-bronse i år, i en ny god sesong, etter suksessen i fjor. Foto: Julián Morillas Sánchez

Inger Brokka de Ruiter:

SV-politikeren og bystyrerepresentanten er leserens kandidat. Hun har siden hun kom inn i bystyret etter valget i 2019, markert seg som en aktiv og synlig politiker med stort engasjement for dem som har størst behov for omsorg og velferd fra kommunen. Som leder av bystyrets helsekomité har hun en sentral posisjon innenfor feltet, som hun benytter godt. Ikke minst i kampen for å beholde behandlingstilbud ved Sørlandet sykehus Arendal.

LESERNES KANDIDAT: Bystyrepolitiker Inger Brokka de Ruiter er lesernes kandidat til Årets navn. Foto: Grete Helgebø