Publisere eller ikke? Publikum tok stilling til presseetiske dilemmaer under møtet i Agderposten.
Publisere eller ikke? Publikum tok stilling til presseetiske dilemmaer under møtet i Agderposten. Foto: Foto: Elisabeth Grosvold

Rødt og grønt til mediene

Agderpostens auditorium var fullsatt under debatten om presseetikk onsdag.

Opplegget hvor publikum selv skulle føle på dilemmaene som en redaksjon møter daglig, var noe som fenget.

Generalsekretær Kjersti Løken Stavrum i Norsk Presseforbund presenterte saker fra norske aviser, særlig de lokale Agderposten og Tvedestrandsposten.

Det var «Hvor har du det fra?» - Kampanjen for journalistikken som hadde laget opplegget for «Ungdommens PFU».

Onsdag måtte de to avisenes redaktører, Morten Rød i Agderposten og Marianne Drivdal i Tvedestrandsposten sto også i et panel, sammen med Unge Venstre-leder Tord Hustveit, og måtte svare for de eksemplene som ble vist frem.

Stavrum engasjerte den fullsatte salen med saker  som denne:

Publisere eller ikke? Publikum tok stilling til presseetiske dilemmaer under møtet i Agderposten.
Publisere eller ikke? Publikum tok stilling til presseetiske dilemmaer under møtet i Agderposten. Foto: Foto: Elisabeth Grosvold
I kommentarpanelet er Morten Rød (T.V.), sjefredaktør i Agderposten, Marianne Drivdal, ansvarlig redaktør i Tvedestrandsposten, OG Tord Hustveit FRA Unge Venstre.
I kommentarpanelet er Morten Rød (T.V.), sjefredaktør i Agderposten, Marianne Drivdal, ansvarlig redaktør i Tvedestrandsposten, OG Tord Hustveit FRA Unge Venstre. Foto: Foto: Elisabeth Grosvold
Redaktørene Morten Rød fra Agderposten og Marianne Drivdal fra Tvedestrandsposten får publikums hjelp. (
Redaktørene Morten Rød fra Agderposten og Marianne Drivdal fra Tvedestrandsposten får publikums hjelp. ( Foto: Foto: Elisabeth Grosvold

-    Du er på vei til dette møtet  når du ser en motorsykkelfører kjøre av veien og inn i et tre. Vil du ta bilde av motorsykkelen og legge ut på Instagram, spurte hun.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Helrødt fra forsamlingen

Med grønne eller røde kort viste forsamlingen ja eller nei svar. I dette tilfellet ble det helrødt, ingen ville lagt ut et slikt bilde. Men det gjorde Agderposten etter en slik ulykke.

I ettertid var sjefredaktør Morten Rød ikke tvil om at det var galt.

-    Det var for tidlig. Vi kjente ikke omfanget av ulykken, og vi visste ikke om pårørende var varslet, fortalte redaktøren som selv fikk vite om datterens mopedulykke via nettet. Men både han og Drivdal var enige om at er medienes oppgave er å komme raskt ut med slike saker, men særlig bildebruken må være varsom. Slik som Drivdal fortalte om da en 82 år gammel bilfører kjørte ut i Ubergsvann og omkom nylig. De første bildene Tvedestrandsposten la ut, ble beskåret slik at det ikke var mulig å identifisere bilmodellen til den omkomne.

Også Agderposten valgte å skrittvis legge ut mer om ulykken. Da politiet bekreftet at de nærmeste pårørende var varslet, kom bilder og video som viste bilen.

-    Men det er ikke sikkert det var nødvendig, mente Rød.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Tankevekkende og nyttig

Blant de mange som hevet sitt røde eller grønne kort etter hvert som sakene kom, var Raina Brunvatne, som syntes  opplegget var veldig interessant.

-    Dette var litt tankevekkende, og absolutt noe som var nyttig, mente hun.

Etterpå ble det debatt med representantene for presseorganisasjonene og lederne for ungdomspartiene. Langt på vei var de alle enige om det må fortsatt bedrives kvalitetsjournalistikk, og at det må sikres inntektskilder som gjør dette mulig.

Et flertall av ungdomslederne ønsker å innføre null-moms, også på digitale plattformer, ikke bare papiraviser som i dag, noe som er sterkt ønske fra presseorganisasjonene.