En av plakatene i Arendal som var tilsvarende som de som ble satt opp på Notodden i helga.
En av plakatene i Arendal som var tilsvarende som de som ble satt opp på Notodden i helga. Foto: Fredrik Lydersen

Sørlandsbyene tapetsert med nynazistisk propaganda

– Hårreisende, mener Arendals ordfører etter at plakater med teksten «Refugees not welcome» er klistret opp over hele Arendal av nynazistiske sympatisører.

Plakatene er satt opp av den nynazistiske organisasjonen "den nordiske motstandsbevegelsen" og de popper opp over hele Norden denne helgen.

Arendal, Grimstad og Lillesand er dermed i selskap med byer som Bergen, Helsinki og Helsingborg hvor det også demonstreres på forskjellige vis denne helgen.

Organisasjonen bak det hele er åpne nynazister og skriver på sin nettside at flyktningestrømmen vil "utrydde det nordiske folk". De sier også at ledestjernen deres er nasjonalsosialismen.

I Arendal ser plakatene ut til å ha motsatt virkning: 

Kjip julestemning

– Jeg ble litt paff da jeg så posteren, det er julestemning i resten av byen der de henger opp julepynt, og så kommer disse plakatene, er det mulig? Sier Fredrik Lydersen etter å ha oppdaget plakatene på søndagstur i Arendal.

På nettsiden til kamporganisasjonen er det blant annet postet bilder av plakater som er hengt opp i Arendal, og et stort banner i Grimstad.

River ned

Politiet går aktivt ut og river ned alle slike plakater og bannere de kommer over, så langt de har kapasitet.

– Vi har økt oppmerksomhet rundt dette i dag og plukker ned det vi finner, inkludert bannere på E18 i dag morges som ble fjernet av patruljene, sier operasjonsleder for Agder politidistrikt, Geir Andersen.

– Vi er glad for at politiet nå tar tak i de som kommer med slike ytringer. Jeg skulle ønske de (motstanderne) heller kom på informasjonsmøter vi har hatt eller folkemøter og delte synspunktene sine, heller enn å være anonyme og skape frykt slik dette gjør, sier Trude Bollmann Pedersen i 

Varsler administrasjonen

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Arendalsordfører Robert C. Nordli (Ap) blir trist når han hører om aksjonen mot flyktninger. Da har han nettopp vært ute og snakket med frivillige i aksjonen Refugees welcome to Aust-Agder, som midlertidige mottaket på Hove på Tromøy.

– Dette er ikke tiden for å kritisere at det kommer flyktninger, men for å hjelpe. Det er hårreisende å ikke ville hjelpe mennesker i nød og å benekte at det er en flyktningkrise, sier Nordli.

Kort tid etter at han er gjort oppmerksom på saken, ringer han opp og sier at alle de berørte søppeldunkene er plukket inn for å fjerne plakatene, som er limt godt fast.

– Vi skal ikke ha det slik i byen, så jeg er glad administrasjonen reagerte raskt og effektivt der, sier Nordli.

Han utfordres uansett av Trude Bollmann Pedersen i Refugees Welcome to Aust-Agder til å arrangere folkemøter om flyktningesituasjonen, der alle kan slippe til.

–  Det har jo bare vært et tidsspørsmål før slike ytringer som det vi ser her ville komme ut. Derfor håper jeg politikerne er modige nok til å kalle inn til folkemøte der alle kan komme til orde, sier Bollmann Pedersen.

Ytterpunkt

Leder av den nordiske motstandsbevegelsen, Haakon Forwald, sier de mener helgens aksjon er vellykket, til tross for at budskapet deres er fjernet av politiet.

– Det fører folk til nettsidene våre, slik at folk får ta del i essensiell informasjon om den eksistensielle skjebnekampen som i dag pågår i så å si samtlige av verdens hvite nasjoner, sier Forwald til Agderposten.