Luksusyachten Forever One.
Luksusyachten Forever One. Foto: Øyvind Christoffersen/Privat

Nekter kokkene å lage fiskesuppa

Hver morgen jager fyrvert Dag Eikeland de fire kokkene sine ut av restaurantkjøkkenet på Stangholmen. De får aldri snusen i oppskriften på den berømte fiskesuppa.

Stangholmen har hatt uvanlig staselig besøk i helgen: Agderposten omtalte Sea King-helikopteret som landet fredag 

Mannskapet om bord på yachten til 40 millioner euro hadde samme ønske for besøket i Risør: Spise fiskesuppe. Samtidig sørget Risørs havneverter for gratis rundstykker til mannskap og gjester. 

– Jeg bør holde høy grad av diskresjon om våre besøkende, men jeg må innrømme at da kapteinen av yachten ringte i etterkant for å rose maten, var det utrolig stas. Det er hyggelig at ryktet om fiskesuppa sprer seg, sier fyrvert Dag Eikeland på Stangholmen fyr.

– Prøver å titte

Ingen av de fire ansatte kokkene på restauranten får lov til å tilberede fiskesuppa, eller retter sagt bouillabaissen, som er det korrekte navnet. De må ta seg av de andre rettene på menyen, mens suppa tilberedes av fyrverten selv.

– Jeg lager den hver morgen. Kokkene prøver å titte inn for å snappe opp hva slags krydderier som brukes, men jeg jager dem ut, forteller Eikeland.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Bouillabaisse har sin opprinnelse i Provence i Sør-Frankrike.

– Hvor har du fått oppskriften fra?

– Jeg røper ingen detaljer. Men regelen er at en bouillabaisse skal inneholde minst sju forskjellige slag fisk og skalldyr. Vi bruker ofte ni-ti forskjellige typer. Grønnsaker freses i olje, og tilsettes krydder og fiskekraft. Den kokes aldri mindre enn to timer, sier Eikeland.

Halvparten bestiller suppe

Ifølge fyrverten bestiller halvparten av restaurantgjestene fiskesuppe. Han har ikke regnet antall liter som har gått med så langt i sommer.

– Det er mange, sier fyrverten som sammen med familien sin har passet husene og ønsket velkommen til Stangholmen de siste 21 årene.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Skrik og skip

Bildene i restauranten viser Magna og Theodor Neumann og datteren Valerie, som hadde Stangholmen som hjem på 1930-tallet. Valerie beskriver Stangholmen som et sted hvor himmel og hav møtes, hvor sjøfuglene alltid skriker og hvor skip passerer.

Stangholmen fyr ble første gang tent 27. oktober 1855.