Forfatter Birger Emanuelsen går nye veier for å nå leserne, han er trolig første som benytter Facebook til opplesning. Her er han på skrivekurs i Grimstad.
Forfatter Birger Emanuelsen går nye veier for å nå leserne, han er trolig første som benytter Facebook til opplesning. Her er han på skrivekurs i Grimstad.

Leser fra egen bok live på Facebook

Forfatter Birger Emanuelsen fra Tromøy forener den muntlige tradisjonen med ny teknologi når han tre kvelder på rad leser fra sin nye bok direkte på Facebook.

Han begynte tirsdag klokken 20 og stoppet klokken 23. Han og fortsetter onsdag og torsdag kveld til samme tidspunkt.

Her kan du følge opplesningen.

Tirsdag kom han til side 120 i sin helt ferske bok «Historien om et godt menneske».

Over 800 mennesker var innom da Birger Emanuelsen leste opp 

Utfordring å nå leserne

Emanuelsen tror og håper Litteratur-Norge vil se mer av dette i årene som kommer.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Den store utfordringen med å gi ut bøker i Norge, er å nå leserne. Portvokterne sitter i bokhandlerne og kulturredaksjonene, og der de ofte vil ha kjente ansikter og sikre kort, er de gode leserne alltid på utkikk etter noe annet. Nettet gir oss forfattere en mulighet til å gi dem nettopp det, sier han.

Emanuelsen har stor sans for å forene det som var begynnelsen, det muntlige ordet, med det nyeste av teknologi.

– Lange tradisjoner

– Den muntlige fortellingen har svært lange tradisjoner. Å gjøre det slik kan altså være en ny måte å nå ut på, sier han.

– Hva betyr det at det er forfatteren selv om leser?

– I dette tilfelle tror jeg det er betyr en del, denne boka er helt annerledes enn den forrige, den mer mye mer muntlig med mange dialoger. Og jeg tror det kan betyr noe at det den som har skrevet ordene også fremfører dem, sier forfatteren.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Han er svært 

Hele boken live

Selv tror han opplesningen er en bitte liten del av framtida. Men selv om formen er ny, og dette nok er første gang en forfatter leser hele boken sin live på nettet, understreker han at det er en naturlig forlengelse av arbeidet.

– Opplegget er like enkelt som det er tradisjonelt. Leserne møter en forfatter, hans tekst og stemme. Ingen ablegøyer, ingenting fiksfakseri. Det eneste som er nytt, er at folk nå kan få forfatteren hjem i sin egen stue, eller på sitt eget soverom. Og som en av seerne fra i går sier: uten at det blir kleint.

Gode tilbakemeldinger

Via sosiale medier kunne leserne gi sine tilbakemeldinger, og de har vært mange og gode:

Artikkelen fortsetter under annonsen.

«For et herlig genialt konsept. Smører niste mens jeg blir lest for. Nesten som å ha noen på besøk.»

«Jeg kan flytte ham rundt i stua som jeg vil. Og ta ham med inn på soverommet uten at det blir kleint. Aldeles herlig.»

At det er direkte mener han er helt naturlig.

– Det er slik opplesninger alltid har vært. Det skal være direkte med den nerven og kontakten det gir, sier Birger Emanuelsen like før han startet kveldens opplesning.