For andre år på rad samles bransjeorganisasjoner og mediehus til debatt på Mediescenen i Agderpostens lokaler, under Arendalsuka.

Der blir det debatter om medias krigsdekning, lokalpressens ansvar for å fortelle nytt fra verden, og debatt om ytringsfrihet og mediemangfold. For å nevne noe.

Organisasjonene som deltar på Mediescenen i Agderposten er Norsk Journalistlag, MBL, Media City Bergen, Fagpressen, Norsk Presseforbund, TV2 og Polaris.

– I fjor lyktes vi med å få folk som ellers ikke har et forhold til presseetikk og mediedebatter til å komme på våre debatter, sier Katrine Lia.

Se hele programmet i bunnen av saken.

Sjefredaktør i Agderposten, Katrine Lia. Her under Mediescenen 2022. Foto: Agderposten

Snakke rett til bransjen

– Jeg tror det handler om at vi når et publikum som leser Agderposten til daglig, legger Lia til.

Hun trekker blant annet fram hvordan lokale Agderposten-lesere fikk mulighet til å snakke rett til bransjefolk og politikere, under Mediescenens debatter.

– Vi arrangerte selv en debatt på Mediescenen om Arendalsuka mange paradokser. På den ene siden er alt som kan krype og gå av politikere, mediefolk og organisasjonsmennesker i Arendal under Arendalsuka. På den andre siden har du et lokalt publikum som går på debatter, men som samtidig ender opp som publikum for travle politikere som ikke har tid til dem. Den debatten er viktig å ta under en festival som kaller seg et dansegulv for demokratiet, sier Lia.

Fersk minister til debatt

I 2022 la ytringsfrihetskommisjonen fram sin rapport på Mediescenen. I år kommer fersk Kultur- og likestillingsminister Lubna Jaffery (Ap), til Agderposten, sammen med stortingsrepresentantene Tage Pettersen (H), Kathy Lie (SV), Grunde Almeland (V) og Åslaug Sem-Jacobsen (Sp). Panelet skal diskutere mediemangfold i en tid hvor både privatøkonomi og medieøkonomi er blitt mer krevende.

Media City Bergen arrangerer debatt om kunstig intelligens, med blant andre Helge O. Svela (CEO, Media City Bergen), Olav Sandnes (sjefredaktør og adm.dir. TV2), Eirik Solheim (journalist og teknologirådgiver NRKbeta) og Janne Stang Dahl (kommunikasjonsdirektør Datatilsynet.

– I tillegg er vi veldig fornøyde med å få TV2 med på Mediescenen i år, sier Lia: – Vi har invitert dem hit slik at folk kan få et større innblikk i hvordan erfarne krigsreportere jobber i felt. Fra TV 2 stiller Bent Skjærstad, Kjetil Iden, Hilde Gran og Sonja Skeistrand Sunde.

Program Mediescenen 2023

TIRSDAG 15. august:

Kl. 10-11: VERDEN OG ARENDAL – HVORDAN PÅVIRKES VI? MØT NÆRINGSLIVET TIL DEBATT

I panelet: Trond Madsen (seniorrådgiver NHO Agder), Gro Anita Mykjåland (stortingsrepresentant Sp) og Katrine Lia (sjefredaktør). Debattleder: Sindre Haugen Mehl (politisk journalist, Agderposten).

Kl. 11.30-13.30: DE DEKKER KRIGER OG KATASTROFER: FOLKEMØTE MED TV2S KRIGSREPORTERE

Medvirkende: Utenriksreportere TV2: Bent Skjærstad, Kjetil Iden, Hilde Gran og Sonja Skeistrand Sunde. Intervjuer: Katrine Lia (sjefredaktør Agderposten)

ONSDAG 16. august:

KL. 9-10.30: NYHETSKONSUM ELLER SAMFUNNSINKLUDERING?

Medvirkende: IN/LAB (Schibsted og Stiftelen Tinius), seminar med lansering av en ny rapport basert på 1000 intervjuer om medievaner med innbyggere i innvandrertette bydeler. Ingrid og Ranad (Tiniusstiftelsen) deler funn fra intervjuer med nyhetsmedier med ungdom med flerkulturell bakgrunn.

Kl. 11-12: GENERATIV AI: TRUSSEL ELLER MULIGHET?

I panelet: Helge O. Svela (CEO, Media City Bergen), Olav Sandnes (sjefredaktør og adm.dir. TV2), Eirik Solheim (journalist og teknologirådgiver NRKbeta), Janne Stang Dahl (kommunikasjonsdirektør Datatilsynet), Grunde K. Almeland (leder av Familie- og kulturkommune på Stortinget V), Torstein Tvedt Solberg (medlem av familie- og kulturkomiteen AP) og Hans Petter Dalen (Software Sales Leader EMEA AI Governance Platform IBM)

Kl. 13-14: BLIR KOMMUNEANSATTE KNEBLET? VI TAR DEBATTEN OM YTRINGSFRIHET I ARBEIDSLIVET

I panelet: Inger Hegna (kommunedirektør Arendal), Fredrik Nordahl (journalist Varden), Magnus Mathisen (kommunedirektør Grimstad), Elin Floberghagen (generalsekretær Norsk Presseforbund), Marit Roxrud Leinhardt (avdelingsdirektør for arbeidsliv KS), Lene Langemyr (Frp, varaordfører Grimstad). Debattleder: Gry Veiby (NRK)

Kl. 14-15.30: DYRTID, TECHGIGANTER OG MOMS: KAN DET NORSKE MEDIEMANGFOLDET OVERLEVE?

I panelet: Kultur- og likestillingsminister Lubna Jaffery (Ap), stortingsrepresentantene Tage Pettersen (H), Kathy Lie (SV), Grunde Almeland (V) og Åslaug Sem-Jacobsen (Sp). Debattleder: Nicolai Delebekk (Faktisk.no)