– Nå som mange sliter med økte utgifter, kan et par brukte julegaver spille godt på lag med økonomien din, sier Inger Lise Blyverket, direktør i Forbrukerrådet.

48 prosent av deltakerne i undersøkelsen svarte at de ikke hadde hatt noe imot å få en julegave som var brukt. Dersom gaven man kjøpte på for eksempel Finn.no ikke fungerer, minner Blyverket om at man også har kjøpsrettigheter.

– Man har faktisk to års klagefrist når man kjøper noe brukt fra privatpersoner på bruktmarkedsportaler som Finn.no eller Tise. Selgeren må holde avtalen og det som er lovet, og varen skal være som du kan forvente deg, sier hun.

Blant annet kan man kreve pengene tilbake dersom sofaen man kjøper, har for eksempel svimerker som ikke kommer fram i annonsen. Man kan også kreve å få penger tilbake dersom man kjøper en mobiltelefon og senere finner ut at man ikke kan ringe med den.

41 prosent svarte at de kunne tenke seg å gi bort brukte julegaver, mens 68 prosent sier de gjerne finner brukte julegaver under treet sitt. Blyverket tror at flere kanskje hadde handlet brukt dersom flere hadde visst om rettighetene.