En oppsummering fra Statistisk sentralbyrå (SSB ) viser at fylkene der lavest andel fedre tar ut full fedrekvote, er Agder (54 prosent), Vestfold og Telemark (58 prosent) og Innlandet (59 prosent).

Vestland ligger på topp med 65 prosent som tar ut hele fedrekvoten eller mer, mens Oslo, Trøndelag og Møre og Romsdal ligger rett bak med 64 prosent. Tidligere toppfylke, Akershus, inngår nå i Viken fylke, der tidligere fylker Østfold og Buskerud trekker ned andelen til 62 prosent fedre med full kvote.

– Særlig Agder- og Telemarksfylkene har en historikk hvor det har vært mindre vanlig å ta ut pappapermisjon, også før fylkessammenslåingen, opplyser likestillingskoordinator i SSB Karin H. Gram i oppsummeringen.

Hun noterer seg også at selv om fedrekvoten er økt fra 10 til 15 uker, ser det ut til at fedrene har tilpasset seg umiddelbart.

– Det er faktisk en liten økning i andelen som tar ut full permisjon, på 2 prosentpoeng, sammenlignet med fødselskohorten før.

Fedrekvoten i foreldrepermisjonen ble etablert i 1993, en rett til fire ukers lønnet permisjon forbeholdt far. For å fremme en jevnere kjønnsfordeling av familie- og yrkesarbeid, er fedrekvoten utvidet. De fleste fedre har de siste tiårene tatt ut minstekravet av foreldrepermisjonen, men ikke mer.