Da den skinnende svarte Corvette’n svingte inn på gårdsplassen foran festlokalet, sto 80 gjester festkledd og jublet – utkledd som kjendiser fra 70-tallet i bryllupet, som fant sted i 2019.

Noen hadde spart kinnskjegg og bart, andre hadde farget og tupert håret. Flere hadde vært i bruktbutikker og sydd antrekk selv.

Ut av bilen kom ingen ringere enn «Pricilla» og «Elvis»!

– Det var så gøy! Venner sier at det er den morsomste festen de har vært på, forteller Ingrid Skibelid.

Hun ser på bilder fra bryllupsdagen og tenker tilbake på forberedelsene. For da hun og Edvin Fields skulle feire kjærligheten, ville de ha mange på fest og de ville gifte seg på sommeren – uten å blakke seg.

Det var først NRK som omtalte om Ingrid og Edvins bryllup på budsjett.

Lenger ned i saken snakker vi med en profesjonell bryllupsplanlegger.

Obs: Bildet nedenfor er endret. Les om begrunnelsen i bildeteksten.

Agderposten har valgt å redigere dette bildet. I den opprinnelig publiserte versjonen stiller en rekke privatpersoner opp, utkledd som artister fra 1970-tallet. Dette bildet sirkulerer nå på sosiale medier, hvor konteksten i Agderpostens artikkel ikke lenger følger med. Av hensyn til de avbildede personene og hvordan det opprinnelig publiserte bildet blir oppfattet, har Agderposten derfor valgt å redigere det, slik at enkelte personer er utelatt. Endringen ble gjort 29. april 2024, klokken 14.34. Foto: privat

43.000 totalt

I snitt bruker norske brudepar 60.000 kroner på selve bryllupsfeiringen, viser den ferskeste undersøkelsen vi har funnet, der Ipsos spurte på oppdrag for DNB i 2017.

Vil man ha 100 gjester, er det vanlig å regne en kuvertpris på mellom 1000 og 1500 kroner for mat, drikke, lokale - og da ender totalen på 150.000 kroner. Legg til en dyr kjole og dress, og kanskje innleid underholdning/band og fotograf, så ruller taksameteret fort opp.

Men mens enkelte sparer i årevis for å få råd til bryllupet de ønsker, og andre lar være å gifte seg av økonomiske årsaker, gikk Ingrid og Edvin for det stikk motsatte:

De brukte bare to måneder på planleggingen – og prislappen – inkludert antrekk, lokale, mat og drikke, fotografering – kom på den nette sum av 43.000 kroner. Eller 537,50 per gjest. Hvordan er det mulig?

Vi har bedt Ingrid om å dele tipsene for et rimelig og helt fantastisk bryllup, til inspirasjon for andre.

– Jeg tenker det er fint å vite at det er mulig å få det til uten at bryllupet skal koste skjorta, sier Ingrid.

Hvis bankkontoen tillater det, velger noen en bryllupsplanlegger og kanskje et såkalt destinasjonsbryllup i et sydligere land. Les om eventyrbryllupet som gjorde Amanda Costa Thompson til bryllupsplanlegger.

Gjester i slengbukser, 70-tallskjoler og sandaler ser vielsen av Ingrid og Edvin. God stemning, avslappet, ujålete og gratis. Foto: Privat

Jeg syns det er trist å høre om folk som har lyst til å gifte seg, men sier at de ikke har råd.

Ingrid Skibelid

Ofte er de ganske kjedelige og begrensende, de vanlige sparetipsene for å redusere kostnadene ved bryllupsfesten. Som å kutte i gjestelista og feire utenfor høysesong, altså unngå sommerbryllup.

Det gjelder å ha lave skuldre og tenke kreativt, mener Ingrid.

– Vi var helt tydelige på at vi ikke ville bruke flere hundre tusen kroner på bryllupet og spurte oss selv: «Hvem har vi festen for og hva slags fest ønsker vi oss?» Vi ville samle familie og alle vennene våre.

Valget de landet på, ble så vellykket at det fortsatt går gjetord om begivenheten flere år senere og langt utenfor Birkelands grenser.

Det er jo den som er inni kjolen som gjør festen!

Ingrid Skibelid

– Jeg syns det er trist å høre om folk som har lyst til å gifte seg, men sier at de ikke har råd. Og når jeg hører om folk som bruker 70.000 kroner på en kjole de bruker én dag … det er jo ikke greit! Det er jo den som er inni kjolen som gjør festen!

Ingrid syns det virker som lista er lagt for høyt for hvordan et bryllup skal være. Da står forventningene i veien for det som er viktigst: Å feire kjærligheten sammen med de man er glad i. Hun og Edvin valgte flere utradisjonelle løsninger:

– Invitasjonene lagde vi selv og skrev at tema for festen var «1970s Celebrity Wedding». Gjestene skulle komme utkledd som en kjendis anno 70-tallet. Vi ønsket oss Elton John og mange andre, forteller Ingrid.

– Vi var galere enn de fleste, ler Ingrid mens hun ser på bildene fra festen:

– Det var helt utrolig gøy!

Rundt bord med plastduker i ulike farger sitter gjester som har lagt tid og kreativitet i antrekkene. Her er hawaiiskjorter, cowboyhatter, parykker, hippier og platåsko. Stemningen er høy. Skuldrene lave.

Ingrid leide en turkis, lårkort kjole for 500 kroner, som ei venninne tok med fra Oslo til Sørlandet på bryllupsdagen.

Edvin er så lang at den hvite elvisdressen måtte lages hjemme. Det fikset den vordende brud selv med noen stoff, glitter, nål og tråd. Pris for de to antrekkene: Rundt 700 kroner. Og nei, det mangler ingen null: Sjuhundre.

Brudeparet «Pricilla» og «Elvis» ankommer festen standsmessig og tidsriktig i en skinnende blank Chevrolet Corvette. Foto: Privat

Pyntet med plakater av gjester

– Mannen min er veldig god med bilder og data, så vegger i lokalet var pyntet med plakater der ansikt på gjester var fotomanipulert inn i tidsriktige filmplakater. Bord og stoler fikk de låne, og fant et billig kjøleskap og en sofakrok på Finn.no.

– Lokalet var vårt eget som var under bygging, så det var gratis. Med en del lyslenker, kvister, lyng og blomster fra hagen ble det festfint nok.

Fint nok. Det er to stikkord for å lande et rimelig bryllup. Ingrid, som til vanlig er rektor på Justøy Montessoriskole i Lillesand, sier at planlegging og det å våge og be om hjelp, er viktig.

Brudens sminke og hår fikset noen venninner. Brudebuketten var også gratis:

– Jeg sendte ut noen venner som plukket blomster samme dag og satte den så fint sammen!

Edvin brygget selv store mengder øl og cider. Kompisen til Ingrids sønn grillet maten, og venner hadde hjulpet med å lage salater.

Har du tips om en forbrukersak? Send oss noen ord: forbruker@pmsor.no