Prisene i samfunnet har steget jevnt og trutt det siste halvannet året. Likevel har ikke de lokale Nav-kontorene opplevd en vesentlig økning i utbetaling av sosialhjelp.

Det er imidlertid i ferd med å snu.

– Vi har hatt en nedgang siden 2020, men nå har det gått opp 12 prosent sammenlignet med i fjor. Det er mye, sier Nav-sjef i Grimstad, Øystein Fritzen.

SOSIALHJELP: Flere har trengt hjelp av Nav så langt i 2023 enn i fjor, forteller Nav-sjef i Grimstad, Øystein Fritzen. Foto: Marie N. Kalvehagen

Merforbruk på 1,4 millioner

De fire første månedene i år har 420 personer i Grimstad fått sosialhjelp av Nav. Det er 58 flere personer enn samme periode i fjor.

– Vi har utbetalt totalt 10,5 millioner kroner i sosialhjelp første kvartal i år. Det er 1,4 millioner kroner mer enn budsjettert, fortsetter Fritzen.

Tallene inkluderer ikke flyktningene som mottar hjelp.

– Forventet

Samme tendens ses i Arendal.

De fire første månedene i 2023 har sosialhjelpsutbetalingene økt med 2,8 millioner kroner: Fra 16,4 millioner kroner første kvartal av 2022, til 19,2 millioner i år.

– Dette er en forventet økning på bakgrunn av prisstigning på mange områder som mat, økte leiepriser, strømpriser, høyere rente og inflasjonen, sier Nav-sjef i Arendal, Geir Svendsen.

FORVENTET: Nav Arendal har utbetalt 2,8 millioner kroner mer i sosialhjelp i år sammenlignet med samme periode i fjor. Foto: Nav

Mange barnefamilier

Nav-kontorene ser også at gruppen som trenger hjelp er utvidet.

– Størsteparten av dem som mottar ytelser leier bolig, men det er flere nå som på grunn av høyere renter sliter med å få det til å gå rundt, sier avdelingsleder i Nav Grimstad, Heidi Pleym.

Det er heller ikke slik at alle som mottar sosialhjelp står uten jobb. Ansatte i lavt lønnede yrker, deltidsansatte og minstepensjonister er også mer representert blant søkerne.

Og barnefamiliene: 118 av de 420 som i år har fått sosialhjelp i Grimstad er en mor eller en far som sliter med å få endene til å møtes.

SATSINGSOMRÅDE: Heidi Pleym og Øystein Fritzen i Nav Grimstad forteller at det fra politisk hold er et satsingsområde å bedre vilkårene for familier i vedvarende lavinntekt. Foto: Marie N. Kalvehagen

– Av de 10,5 millionene vi har utbetalt i sosialhjelp i år, har 6 millioner av dem gått til barnefamilier, forteller Fritzen.

Klær til 17. mai

Nav-kontorene har også fått flere henvendelser om hjelp til konfirmasjonsfeiring, og nå også hjelp til 17. mai.

– De trenger hjelp til å kjøpe finklær eller sko til seg selv eller barna, sier Pleym.

– Så skal de selvfølgelig ha penger til å leve og kunne feire 17. mai som alle andre. Kjøpe litt mat og en is, fortsetter hun.

MANGE BARNEFAMILIER: Flere barnefamilier enn før trenger hjelp for å få endene til å møtes, også dem med en mor eller far i jobb, forteller avdelingsleder i Nav Grimstad, Heidi Pleym. Foto: Marie N. Kalvehagen

– Er det så kritisk at folk ikke har råd til en is på 17. mai?

– Ja, for noen. Folk har dårligere råd nå. Det er flere som sliter, svarer Pleym.

Vil trolig fortsette

Med lav arbeidsledighet og et godt marked regner heller ikkeNav-sjefen med drahjelp fra arbeidsmarkedet.

– Vi ser ingen skifte i arbeidsmarkedet eller andre forhold som vil gjøre det bedre i nær fremtid, sier Fritzen.

Øystein Fritzen og Heidi Pleym i Nav Grimstad Foto: Marie N. Kalvehagen

Da det også forventes at matvare -, strøm -, og drivstoffpriser vil fortsette å være på et høyt nivå, i tillegg til at styringsrenten trolig vil øke enda mer, belager Nav-kontoret seg på enda flere søkere i fremtiden.

– Det kan se ut som dette er den nye normalen.