Per Bie Wikander har tilbragt mye av tiden sin vassende i fjæra, her på leting etter kuonger som skal selges i 2002. Arkivfoto
Per Bie Wikander har tilbragt mye av tiden sin vassende i fjæra, her på leting etter kuonger som skal selges i 2002. Arkivfoto

Fant ny snegleart i Grimstad

Nå er Per Bie Wikanders navn for evig bevart, etter at sneglen han fant i Vikkilen i Grimstad, har fått hans navn.

Parthenina Wikanderi heter den blålig, glassaktige sneglen som Per Bie Wikander fant i mudderet i både Vikkilen og Fevikkilen. I fjor høst ble oppdagelsen beskrevet i et internasjonalt tidsskrift, og navnet brent inn i vitenskapens annualer.

– Det er jo gøy å få en slik ære. Jeg har vært overalt langs kysten, ja, fort 1200 forskjellige steder bare i Grimstad, hvor jeg har samlet mollusker (bløtdyr) og katalogisert dem. Det er den største innsamlingen som er gjort i Skagerrak, galskap kalles det i visse kretser, sier den pensjonerte marinbiologen med et smil.

Saken ble først omtalt iGrimstad Adressetidende.

Tre ting bærer hans navn

I størstedelen av sitt voksne liv har Wikander gravd i havbunnen for å finne ut hva som skjuler seg der.

Parthenina Wikandri, fra rapporten The Pyramidellidae (Gastropoda, Heterobranchia) of Norway and adjacent waters. A taxonomic review. Fauna norvegica.
Parthenina Wikandri, fra rapporten The Pyramidellidae (Gastropoda, Heterobranchia) of Norway and adjacent waters. A taxonomic review. Fauna norvegica.
Per Bie Wikander fikk en snegle oppkalt etter seg.
Per Bie Wikander fikk en snegle oppkalt etter seg. Foto: Arkivfoto

Han kaller seg en ekte grunnforsker, en nysgjerrighetsforsker. Og det har ført til at han så langt har fått en snegle, en gate i Bramton, Canada, og et redskap for å ta prøver av dyr som graver seg ned i sjøbunnen oppkalt etter seg. I tillegg jobber han med et verk som kanskje inneholder enda en artsoverraskelse eller to.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Jeg skriver for harde livet på mitt livsverk om mollusker i Skagerrak og Oslofjorden. Det kan være jeg har et par nye arter der. Ingen har skrevet noe slikt før, og ingen har den kunnskapen jeg har. Det gjør jeg noe med nå, sier Wikander.

Uskyldig forurensing

Allikevel er det ikke sikkert han kan slå oppdagelsen av den nye sneglearten. For ting blir ikke enklere med tiden.

Arten han har fått oppkalt etter seg er svært lik andre arter i samme familie, og det er bare et par personer i verden som kan se forskjell. Derfor synes Wikander det er ekstra gøy at sneglen bærer hans navn.

– Det kan jo hende en revisor ser gjennom arbeidet og finner ut at jeg ikke oppdaget en ny art allikevel. Men navnet mitt vil allikevel alltid henge ved, og da er det udødelig, sier den 71-årige marinbiologen spøkefullt.

Han er ikke sikker på hvordan den nyoppdagede arten har oppstått, men han tror ikke forurensingen i Vikkilen har spilt inn.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Ingen vet, det blir spekulasjoner. Sneglen kan kanskje finnes flere steder, uten at noen har kunnet beskrive det så langt, sier Wikander.

Oppdagelsen av arten er beskrevet i: The Pyramidellidae (Gastropoda, Heterobranchia) of Norway and adjacent waters. A taxonomic review. Fauna norvegica, av T. Høisæter.