Aargjend Shalci og familien fikk reddet seg ut av den brennende boligen. De mistet alt de eide i brannen natt til fredag.
Aargjend Shalci og familien fikk reddet seg ut av den brennende boligen. De mistet alt de eide i brannen natt til fredag. Foto: Anne Gro Ballestad

Familie på fem reddet seg ut av brennende bolig

Mor, far og tre barn reddet seg ut av et brennende hus på Birkeland natt til fredag. Huset brant til grunnen.

Politiet fikk melding om brannen klokken 04.00.

«Bakkemoen, Birkeland: Melding om brann i bolig. Alle skal være ute av boligen. Nødetater på vei» skrev operasjonsleder i Agder politidistrikt, Geir Andersen, på Twitter like etter klokken 04.00 fredag morgen.

Foto: Tipser

Overtent

Da nødetatene kom til stedet var boligen overtent, men alle de fem beboerne – en far, en mor og tre barn – hadde reddet seg ut.

Utrykningsleder for brannvesenet Emil Andreas Hansen (bildet) forteller at huset var overtent da nødetatene kom til stedet natt til fredag.
Utrykningsleder for brannvesenet Emil Andreas Hansen (bildet) forteller at huset var overtent da nødetatene kom til stedet natt til fredag. Foto: Anne Gro Ballestad
Boligen på Bakkemoen i Birkenes kommune ble totalskadet i brannen natt til fredag.
Boligen på Bakkemoen i Birkenes kommune ble totalskadet i brannen natt til fredag. Foto: Anne Gro Ballestad
En familie på fem reddet seg ut da det begynte å brenne i boligen på Bakkemoen i Birkenes kommune natt til fredag. Boligen ble totalskadet i brannen.
En familie på fem reddet seg ut da det begynte å brenne i boligen på Bakkemoen i Birkenes kommune natt til fredag. Boligen ble totalskadet i brannen. Foto: Anne Gro Ballestad

– Ikke fare for spredning. Familien på fem blir undersøkt av helsepersonell på stedet, opplyste Andersen like før 04.30.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Video fra brannstedet:

 

 

Ukjent brannårsak

Det viste seg raskt at boligen ikke var til å redde. Ved 05.00-tiden meldte brannvesenet at boligen var nedbrent og at de drev med etterslukking.

Ingen av de fem beboerne ble skadet i brannen.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Brannårsaken er foreløpig ikke kjent. Branntomta vil bli undersøkt av kriminalteknikere senere, opplyser operasjonsleder.

Fredag morgen jobber brannvesenet fremdeles med etterslukking på branntomten.

- Helt forferdelig

Det var Aargjend Shalci, hans kone og tre barn - på 16, 11 og 8 år - som bodde i huset som brant til grunnen natt til fredag.

Familien er opprinnelig fra Kosovo, men har bodd lenge i Norge. De åtte siste årene i huset på Bakkemoen. 

- Det var kona som våknet av røykvarsleren. Hun vekket meg. Vi fikk vekket barna og kom oss ut i siste liten, forteller familiefaren til Agderposten.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

- I siste liten

Shalci forteller at brannen ble eksplosjonsartet like etter at de var kommet seg ut av huset. 

- Det eksploderte og smalt høyt. Det var helt forferdelig å stå på utsiden og se huset brenne ned. Følelsen av å stå på utenfor og ikke kunne gjøre noen ting - mens alt vi eier brant ned - den var helt fryktelig, sier han.

Familien har mistet nesten alt de eier i brannen. En brannmann fikk fredag morgen hentet ut en søkkvåt laptop fra brannruinene, hvor kanskje noe kan reddes fra harddisken. Ellers er alt borte.

- Det er ingenting igjen, slår familiefaren fast.

Sterkt preget

Shalci forteller at hele familien er sterkt preget av det som skjedde natt til fredag. De har nå fått midlertidig husly hos en av naboene.

- Vi vet ikke helt hva vi skal gjøre fremover, sier han.

Utrykningsleder Emil Andreas Hansen i brannvesenet forteller at eneboligen på Bakkemoen, noen kilometer vest for Birkeland sentrum, var overtent da nødetatene kom til stedet like etter klokken 04.00 natt til fredag.

Hindret spredning

- Det var ingenting vi kunne gjøre med boligen som brant, men vi måtte jobbe for å hindre spredning til nabohus, sier Hansen til Agderposten.

Et av nabohusene ligger bare tre meter fra huset som brant. 

- Vi måtte konsentrere oss om å redde dette og det klarte vi heldigvis. Det er helt uskadet, sier Hansen.

- Kan ha startet i ovn

Brannvesenet ønsker ikke å spekulere i årsaken til brannen natt til fredag.

- Det er politiet som må undersøke dette, men det er foreløpig for varmt på brannstedet til at tekniker kan undersøke brannruinene.

Selv tror familiefaren at den eksplosjonsartede brannen kan ha startet i en parafinovn i underetasjen.