– Jeg nyter synet av henne, forteller Charles Hovd Nilsen (94). Gunvor Hovd Nilsen (95) er sengeliggende pleiepasient, og har sykehjemsplass ved Nyskogen bo- og omsorgssenter. Nå ber Charles om sykehjemsplass sammen med kona, men han har fått avslag. På veggen henger bilde av brudeparet da de giftet seg for 67 år siden.
– Jeg nyter synet av henne, forteller Charles Hovd Nilsen (94). Gunvor Hovd Nilsen (95) er sengeliggende pleiepasient, og har sykehjemsplass ved Nyskogen bo- og omsorgssenter. Nå ber Charles om sykehjemsplass sammen med kona, men han har fått avslag. På veggen henger bilde av brudeparet da de giftet seg for 67 år siden. Foto: Marit Elisabeth Strand

Etter 67 års ekteskap nektes de å bo sammen

Etter 67 års ekteskap, får ikke Gunvor (95) og Charles Hovd Nilsen (94) bo sammen. Lengselen og ensomheten forverrer helsa.

– God natt da, skatten min. Du vet at du er skatten min, ikke sant?

Charles tar farvel med kona si. Gunvor ble rammet av slag i vår, og er pleiepasient ved Nyskogen bo- og omsorgssenter på Hisøy i Arendal.

Før slaget var hun den sprekeste av de to. Løp opp og ned trappa i huset deres som en ungdom, fyrte i ovnen, vasket tøy og laget middag.

«Jeg har nesten ikke ord for hvor vondt det er å ikke være sammen med kona mi den siste tiden vi har»

Bekymret for kona

Charles har dårlig balanse, faller stadig oftere, og har hudkreft. Han søkte derfor sykehjemsplass på Nyskogen sammen med sin kone.

Gunvor (95) og Charles Hovd Nilsen (94) har vært sammen siden 2. verdenskrig og de har vært gift i 67 år. Nå får de tilbringe julen sammen - på dagtid.
Gunvor (95) og Charles Hovd Nilsen (94) har vært sammen siden 2. verdenskrig og de har vært gift i 67 år. Nå får de tilbringe julen sammen - på dagtid. Foto: Marit Elisabeth Strand
Charles Hovd Nilsen bor alene i huset på Hisøy, og blir stadig sykere av bekymring og lengsel etter kona.
Charles Hovd Nilsen bor alene i huset på Hisøy, og blir stadig sykere av bekymring og lengsel etter kona. Foto: Marit Elisabeth Strand
Døtrene Signe Hovd Nilsen (t.v.) og Gunn Agnes Nilsen Nome bor  mener atskillelsen er uverdig.
Døtrene Signe Hovd Nilsen (t.v.) og Gunn Agnes Nilsen Nome bor mener atskillelsen er uverdig. Foto: Marit Elisabeth Strand

Men 94-åringen fikk avslag av kommunen. Nå bor han hjemme alene i huset på Hisøy. Han får besøk av hjemmesykepleien fem ganger daglig. noe familien mener ikke lenger er tilstrekkelig.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Jeg har nesten ikke ord for hvor vondt det er å ikke være sammen med kona mi den siste tiden vi har. Da vi traff hverandre for første gang i Oslo under krigen, var det kjærlighet ved første blikk. Jeg tenker mye på Gunvor, og er bekymret for henne. Av og til får jeg spise sammen med henne, og da vokser appetitten. Maten smaker bedre når den spises sammen med noen man er glad i, forteller Charles.

-

-

– Uverdig og uforståelig

Ekteparet Hovd Nilsen har en sønn i Spania, ei datter i Oslo og to døtre i Kristiansand. Ekteparets barn mener atskillelsen forverrer foreldrenes psykiske helse og livskvalitet.

«Hun er ensom her, mens han er ensom der. De burde vært sammen og støttet hverandre. Uverdig og uforståelig»

– Situasjonen er uverdig. Jeg hadde aldri trodd at mamma og pappa måtte skilles den lille tiden de har igjen. Begge blir svakere fra måned til måned. Det er fælt, sier datter Signe Hovd Nilsen.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Hun er ensom her, mens han er ensom der. De burde vært sammen og støttet hverandre. Uverdig og uforståelig, mener datter Gunn Agnes Nilsen Nome.

Her kan du lese alle artiklene Agderposten har skrevet om saken

Klager til Fylkesmannen

Familien Hovd Nilsen har klaget avslaget fra kommunen inn for Fylkesmannen.

– Slik vi ser det, oppfyller ikke det nåværende tjenestetilbudet grunnleggende verdighetskrav, og er dermed ikke forsvarlig. Tilbudet ivaretar blant annet ikke behovet for et fortsatt liv sammen med sin ektefelle, skriver familiens advokat Vegard Bø Bahus.

– Ikke frisk nok

Kommunen skal ha gitt beskjed om at enhver har plikt til å planlegge sin egen alderdom.

– Jeg synes det er ganske frekt. Her er de velsignet med god helse, og har klart seg langt opp i 90-årene uten hjelp fra kommunen. Huset er bygget om. Men nå trenger pappa faktisk hjelp. Han er ikke frisk nok til å bo alene, og han har ikke mamma, sier Nilsen Nome.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Charles Hovd Nilsen var lærer på Hisøy i 33 år.

-LES OGSÅ:Arendal kommune: - Vi opererer ikke med dobbeltrom  |  

Vil hjelpe andre

Dette er familiens første møte med sykehjemsplasser.

– Vi trodde i vår naivitet at et ektepar på 94 og 95 år skulle få sykehjemsplass sammen. Vi er sjokkerte over mangelen på sykehjemsplasser, sier Signe Hovd Nilsen.

Charles Hovd Nilsen har vegret seg for å fortelle historien til pressen, men håper han kan rette oppmerksomheten mot mangler ved eldreomsorgen, og hjelpe andre som er i samme situasjon.

– Alt jeg ønsker, er å være der for kona mi. Jeg nyter å se henne ligge og hvile.

– Det er trist at pårørende må kjempe

– Det er trist at det kreves sterke pårørende som kjemper for den enkelte. Det gir en tilfeldighet i om man får god eller mindre god eldreomsorg, sier Nina Roland, nestleder i Arendal Høyre.

Hun er informert om saken, og vil diskutere den i Høyre-gruppa.

– Jeg vil ikke gå spesifikt inn i en enkeltsak, men prinsippet om å hindre atskillelse mellom to mennesker er viktig. En av Høyres viktigste kampsaker er at de eldre får en god og verdig alderdom. De er individer som bør få velge selv. Eldre skal være trygge på at de får sykehjemsplass når de ikke kan klare seg hjemme lenger, sier Roland.