Fine damer på vift. Fra venstre Birigit Borås og Bjørg Thygesen fra Solhaug bo- og omsorgssenter med avdelingsleder Ken Inge Fjellstad som «pilot», frivilighets- og miljøvert Tya Monstad med grønn og hvit hjelm, og lengst til høyre rådmann Harald Danielsen med Gerda Imens.
Fine damer på vift. Fra venstre Birigit Borås og Bjørg Thygesen fra Solhaug bo- og omsorgssenter med avdelingsleder Ken Inge Fjellstad som «pilot», frivilighets- og miljøvert Tya Monstad med grønn og hvit hjelm, og lengst til høyre rådmann Harald Danielsen med Gerda Imens. Foto: ERIK HOLAND

– Du verden, så deilig det var!

Som dronninger i sine flaggpyntede, røde doninger, glir de over Langbryggen og vinker til kafégjestene som vinker tilbake. – Helt vidunderlig, sier 90-årige Gerda Imens. Frivillighetskoordinatoren håper flere melder seg som piloter.

– Jeg har aldri prøvd før, så nå er jeg spent, vedgår rådmann Harald Danielsen på utsiden av Solhaug aldershjem i Barbu.

Han har forlatt tørre dokumenter på kommunehuset og festet sykkelhjelmen for å debutere som pilot på en av kommunens nye el(dre)-sykler.

Vind i sølvgrått hår

Bakkene ned fra Barbu har gått bra, og nå nyter både rådmannen og passasjer Gerda Imenes (90) hver sin varme fiskekake i sola, spandert av Fiskebrygga.

– Jeg sitter helt vidunderlig, forsikrer Imens.

Under Arendalskonferansen kom ti slike danskproduserte el-rickshawer rullende inn på scenen da organisasjonen «Sykling uten alder» 

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Nyskogen, Saltrød og Solhaug er tre av bo- om omsorgssentrene som nå tilbyr vind i håret for beboere som ikke så lett kommer seg ut på tur for egen maskin.

–Ta det når det passer dem

– Du verden så deilig dette var - også så moro! Dette lever vi lenge på, sier Bjørg Thygesen (84) og ser på venninnen Birgit Borås (84).

– Når en er klein til beins, er dette kjempeflott, istemmer hun.

De to sitter sammen i den mobile «sofaen» på nabo-sykkelen, med avdelingsleder Ken Inge Fjellstad som pilot.

– Så populært er dette hos oss, at vi faktisk måtte avvise noen som ønkset å være med på turen ned hit i dag, sier Fjellstad.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Han forteller at sommervikarene var flinke til å ta med de eldre på sykkeltur, men i den travle hverdagen er det ikke alltid de ansatte får tid.

– Derfor ønsker vi oss flere i frivilligkorpset. Vi krever ikke at noen binder seg til faste tider. De kan ta det på sparket og når det passer dem, sier Fjellstad.

Enhetsleder for institusjon i Arendal kommune, Agnethe Tholle, bekrefter at behovet for flere friske bein og hjelpsomme hender er stort.

Gir glede

– Vi skulle gjerne hatt flere slike el-sykler, men mest av alt ønsker vi oss flere frivillige til å være «sykkel-piloter», slik at flere eldre kan få denne muligheten på deilige høstdager, sier Tholle.

På dager som ikke frister like mye til sykkeltur, ønsker hun seg frivillige som kan sitte sammen med beboere når de spiser middag, for å hjelpe til litt og «bringe litt av livet ute inn på institusjonen».

Artikkelen fortsetter under annonsen.

–Det er ikke spesielt krevende, men givende både for beboere og frivillige. Og det er viktig å vite at en som frivilllig ikke binder seg til å møte opp på spesielle dager eller et bestemt antall timer.

Tre måter å melde seg på

Frivillighetskoordinator Derek Mann har fulgt med el-rickshawene på en vanlig elsykkel, og forteller at det er tre måter å melde seg som frivillig:

–Enten ved å ringe direkte til meg eller til et bo- og omsorgssenter, eller ved å registrere seg på Frivillighetsbanken.no. Da tar jeg kontakt, slik at vi kan møtes for en liten opplæring før jeg setter dem i gang, sier Mann.

Spesielt ved Rød og Nyskogen er behovet for frivillige stort.

Ikke tyngre enn første gir

– Et flott tiltak som gjør at flere eldre får mulighet til å komme seg ut i frisk luft, sier rådmann Danielsen, mens han gjør seg klar til å tråkke videre med en strålende fornøyd Gerda Imens.

– Nedover hit brukte jeg ikke motoren i det hele tatt, men opp igjen må jeg nok jobbe litt med disse to flotte damene som passasjerer. Uansett er det ikke tyngre enn om du tråkket på første gir, sier avdelingsleder Fjellstad ved Solhaug, som for øvrig er det første sertifiserte livsgledesykehjemmet på Sørlandet.

Vind i håret, oppplevelser for sansene og glede i hverdagen. El-rickshawen til Saltrød bo- og omsorgssenter har fått et navn som passer intensjonene: «Lykkehjulet» står det på skiltet som er festet til bakhjulet.