Hensynet til familien gjør at Freddy de Ruiter har bestemt seg for ikke å gå for en ny periode på Stortinget etter inneværende periode.
Hensynet til familien gjør at Freddy de Ruiter har bestemt seg for ikke å gå for en ny periode på Stortinget etter inneværende periode.

De Ruiter gir seg på Stortinget

Freddy de Ruiter (Ap) gir seg på Stortinget etter inneværende periode.

– Dette er ene og alene en avgjørelse tuftet på min familiesituasjon. Jeg har en fem år gammel gutt med en alvorlig grad av autisme. Da jeg sa ja til å stille før denne perioden så var jeg nok ikke helt klar over hvor krevende dette kom til å bli. Familien må og skal komme først, sier stortingsrepresentant for Aust-Agder Freddy de Ruiter (Ap) til Agderposten.

Den mangeårige stortingsrepresentanten for Aust-Agder Arbeiderparti har derfor valgt å ikke søke gjenvalg for en ny periode på Stortinget.

– Familien først

– Det er ikke forenlig med å være stortingsrepresentant og være så mye borte. Det lar seg ikke kombinere, sier de Ruiter til NRK Sørlandet, som først omtalte saken mandag ettermiddag.

LES OGSÅ:de Ruiter tatoverte seg for å hedre sønnen

Freddy de Ruiter valgte i fjor å tatovere seg for å skape oppmerksomhet rundt autisme. Hans fem år gamle sønn Elias er autist.
Freddy de Ruiter valgte i fjor å tatovere seg for å skape oppmerksomhet rundt autisme. Hans fem år gamle sønn Elias er autist.

– Min kone gjør en fantastisk jobb på hjemmebane og det er nå på tide at jeg bidrar mer. Jeg trengs hjemme i Arendal. De siste årene har jeg løpt som en villmann mellom Oslo og Arendal. Det har vært svært krevende å prøve å strekke til på begge fronter. Nå vil jeg prioritere sønnen min, sier 46-åringen til Agderopsten.

Han forteller at avgjørelsen ble tatt for en god stund tilbake, men at han har ventet med å snakke om det av hensyn til partiet.

– Det er klart det er vemodig, men det føles samtidig veldig riktig, sier han.

– Uredd og engasjert

46-åringen har vært fast stortingsrepresentant for Arbeiderpartiet i Aust-Agder siden 2005. Han var vararepresentant fra 1993 til 2000.

Fylkesleder i Aust-Agder Arbeiderparti, Jon Rolf Næss, sier til NRK Sørlandet at han synes de Ruiter har vært en god representant for Agder på Stortinget.

– Freddy har kjempet for regionens saker i tre perioder på en god måte. Han er uredd, tydelig og engasjert, når han tar tak i en sak så trenger man ikke å lure på om saken vil få fokus rettet mot seg, sier han.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Freddy har også vist et brennende engasjement for enkeltmennesket, når systemene svikter og mennesker lider, da er Freddy en mann som står rakrygget opp for hver og en av oss, sier Næss.

Mer tid på mennesker

– Jeg håper at jeg også i fremtiden kan få brukt mitt engasjement for dem som trenger det i samfunnet vårt. Jeg har en forkjærlighet for å jobbe for dem som har det vanskelig. I min tid som politiker har jeg erfart at det er en del mennesker som sliter i vårt ellers gode velferdssystem. Det er mange mennesker som kjemper en fortvilet kamp mot systemer og kulturer. Jeg har vært så heldig at jeg har fått hjelpe noen av dem, det ønsker jeg å fortsette med, sier de Ruiter til Agderposten.

– Jeg tror at vi politikere burde bruke litt mer tid på mennesker og ikke bare de store og overordnende sakene som vei og budsjetter. Vi må jo selvsagt bruke tid på dette også, men kanskje i litt større grad evne å gjøre begge deler, sier Ap-politikeren.

– Har hatt støtte

Selv håper de Ruiter at han skal bli husket som en tydelig og uredd politiker.

– Jeg håper at folk vil huske meg som en som aldri sparket nedover, men som ikke var redd for å sparke oppover. Som en politiker som turte å gå mot strømmen av og til. Det håper jeg, sier han.

At det har stormet rundt 46-åringen fra Arendal i perioder er det liten tvil om. de Ruiter har vært tydelig og i perioder en krass kritiker av både politikerkolleger, asylselskaper, byråkrater og ikke minst sykehusledelse.

– Hvis man ser på de sakene jeg har vært opptatt av, for eksempel både sykehus og fylkessammenslåing, så har jeg hatt Aust-Agders befolkning i ryggen. 70–80 prosent av innbyggerne i Aust-Agder er fortvilet over det som har skjedd med sykehuset i Arendal de senere år, og 70 prosent av fylkets befolkning stemte nei til fylkessammenslåing. Mine standpunkter har egentlig ikke vært så kontroversielle, sier han.

Enighetskultur

– Så kan man sikkert stille spørsmål ved både stil og innhold noen ganger, men jeg er en person med hjertet litt på utsiden av kroppen. Jeg har garantert gjort en del feil opp igjennom, men den som ikke gjør feil får heller aldri til noe, sier han.

– Du kan vel ikke sies å ha vært noen nikkedukke i hvert fall?

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Nei, jeg har nok ikke alltid rygget unna for en kamp. Det erkjenner jeg, men jeg har ikke dårlig samvittighet. Det er ressurssterke mennesker og systemer jeg har tatt fighter med, sier politikeren.

– Jeg tenker at det er greit å ikke skulle gjøre alle til lags alltid. Jeg mener det er noe av problemet med sørlandspolitikken: Mange er for opptatte av å gjøre alle til lags hele tiden. Jeg synes det er for mye enighetskultur i politikken på Sørlandet og det mener jeg er hemmende. Det er for lite diskusjon og for lite opposisjon. Jeg tror landsdelen trenger klare og tydelige stemmer, sier han.

– Blir litt ivrig

– Skal vi få fremskritt, utvikling og mer rettferdighet så må vi ha noen tøffe diskusjoner av og til. Det er ikke diplomati vi driver med, det er politikk. Og politikk er meningsbryting, sier han og legger til:

– Så kan det nok hende at jeg ikke alltid har tatt ballen, men tatt et bein i ny og ne. Det må jeg nok erkjenne. Jeg har det med å bli litt ivrig og spissformulert noen ganger. Jeg kan trekke litt på smilebåndet av noen av utsagnene mine av og til, men sånn skal det være. Hadde dette vært i Nord-Norge hadde ikke folk løftet på øyelokket engang av det jeg har fått pepper for å si, mener 46-åringen.

Selv er 46-åringen usikker på hva han skal gjøre når inneværende stortingsperiode er over, om litt under halvannet år.

de Ruiter har fremdeles permisjon fra lærerstillingen ved Tvedestrand og Åmli videregående skole.

– Jeg har ikke helt tatt standpunkt til hva jeg ønsker å gjøre etter Stortinget. Jeg er opptatt av å gjøre en så god jobb som mulig i det halvannet året som er igjen. Så får vi se hva tiden bringer, sier Freddy de Ruiter.