Miljøaktivist Svein Tveitdal drar til Paris som bestefar, og skal gå i demonstrasjonstoget for å vise at «folket» støtter klimatoppmøtets ambisjon om en bindende klimaavtale i 2020, og en reduksjon i klimagassutslippene før 2020. Men først og fremst har han som oppgave å være med og finne en felles ideologisk plattform for besteforeldreorganisasjoner i mange land, og slik være med på å skape en internasjonal besteforeldrebevegelse.
Miljøaktivist Svein Tveitdal drar til Paris som bestefar, og skal gå i demonstrasjonstoget for å vise at «folket» støtter klimatoppmøtets ambisjon om en bindende klimaavtale i 2020, og en reduksjon i klimagassutslippene før 2020. Men først og fremst har han som oppgave å være med og finne en felles ideologisk plattform for besteforeldreorganisasjoner i mange land, og slik være med på å skape en internasjonal besteforeldrebevegelse. Foto: Inger Stavelin

Bestefar frykter ikke Paris-terror

Fire austegder i Besteforeldrenes klimaaksjon er klare for den gigantiske klimamarsjen som er planlagt i Paris den 29. november. Svein Tveitdal drar selv om selve marsjen må avlyses av sikkerhetshensyn.

Bestefar og miljøaktivist Svein Tveitdal skal til Paris for å prøve å danne en internasjonal besteforeldreaksjon, sammen med styreleder i Besteforeldrenes klimaaksjon Halfdan Wiik.

Derfor drar Tveitdal til Paris uansett unntakstilstand og sikkerhetssituasjon, for det internasjonale besteforeldremøtet blir det noe av uansett.

Natt til onsdag aksjonerte politiet: 

Mulig terrormål

Mandag morgen ble det klart at franske myndigheter har avlyst konserter og andre kulturarrangementer under toppmøtet av sikkerhetshensyn.

Dette bildet sendte Svein Tveitdal hjem til Agderposten fra klimamarsjen i New York i september i fjor, der det anslås at opp mot 400.000 aksjonister deltok. Fra venstre Åke Bjørke, Ellen Schei Tveitdal, Tine Sundtoft og Heikki Holmås.
Dette bildet sendte Svein Tveitdal hjem til Agderposten fra klimamarsjen i New York i september i fjor, der det anslås at opp mot 400.000 aksjonister deltok. Fra venstre Åke Bjørke, Ellen Schei Tveitdal, Tine Sundtoft og Heikki Holmås.

– Hvordan reagerer du på at de ser på klimatoppmøtet som et mulig terrormål?

-

LES OGSÅ: 

– De som arrangerer klimamarsjen kommer naturligvis til å høre på myndighetene, og foreløpig er det ikke avklart om marsjen blir avlyst av sikkerhetshensyn. Men myndighetene er interessert i at marsjen går. Det er jo ikke en protestmarsj, men en mobilisering som støtter opp under målene for klimatoppmøtet, påpeker Tveitdal.

Selv er han ikke redd.

Den flyktningstrømmen vi ser nå, er bare bagateller i forhold til det som kommer hvis vi ikke får snudd utviklingen nå

– Nei, nå er beredskapen veldig høy, og terroren slår ned helt tilfeldig, sier han og sammenligner terrorfaren med faren ved å ferdes i trafikken.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Klimatoppmøtet er det 22. i rekken, og Svein Tveitdal har vært på 15 av dem som ansvarlig for sekretariatet i FNs klimapanel. Han har tidligere kalt disse toppmøtene for «de maktesløses arena», fordi de som forhandler ikke representerer den politikken som faktisk blir gjennomført.

Nå som aktivist

Og de mange FN-toppmøtene har ikke klart å snu den utviklingen som både forhandlerne selv og et stort flertall av verdens klimaforskere vet er avgjørende nødvendig hvis ikke både verdens økologi og økonomi skal kollapse i løpet av våre barnebarns tid. Ørkener som vokser, regnskoger som blir borte, breer som smelter og havnivå som øker vil gjøre millioner av mennesker til klimaflyktninger.

– Den flyktningstrømmen vi ser nå, er bare bagateller i forhold til det som kommer hvis vi ikke får snudd utviklingen nå, sier Tveitdal.

Han peker på at det ikke bare er økologien som står i fare, men også økonomien. Aksjer i kullkraftverk og oljeindustri er ikke lenger gullkantet.

I år skal Svein Tveitdal delta i klimakampen fra en annen vinkel enn FN-byråkratens: som aktivist og idealist, først og fremst gjennom Besteforeldrenes klimaaksjon. Der er han nå medlem av det øverste organet, som kalles Rådet.

Må presses

– Jeg har etter hvert fått mer og mer øynene opp for at politikerne ikke kommer til å gjøre noe med dette før de blir presset av grasrotbevegelser, sier Tveitdal, og peker på at de som taler for fossil energi har stor lobbekraft – stor innflytelse over politikerne.

Press fra folk flest pluss et nettverk av innflytelsesrike ledere rundt omkring i verden er de to tingene Tveitdal mener har mest å bety for at politikerne gjør det som må gjøres for å redde verden: legger om fra fossil til fornybar energi.

...nå er beredskapen veldig høy, og terroren slår ned helt tilfeldig

Hans oppdrag i Paris har både grasrot og lederperspektivet i seg. For hensikten med møtet som han og Halfdan Wiik skal på på lørdagen, er å prøve å knytte grasrotorganisasjoner som ligner på den norske Besteforeldrenes klimaaksjon i Frankrike, Belgia, England, Kanada, Sveits og Sverige – og etter hvert flere land – sammen i en internasjonal organisasjon eller nettverk. Blir de mange nok og tydelige nok, tror Tveitdal de også kunne bli en stemme med innflytelse i FN og andre internasjonale fora.

200.000 er ventet

Artikkelen fortsetter under annonsen.

På søndagen er den store klimamarsjen planlagt, og det er forventet 200.000 demonstranter i gatene.

Svein Tveitdal ville ikke reist til Paris for å delta i demonstrasjonstoget i år, fordi det arrangeres tog i Oslo lørdag den 28. november med akkurat samme hensikt.

Men når han først er i Paris, skal han gå i det store toget der, sammen med tre andre fra Besteforeldreaksjonen i Aust-Agder, blant andre lektor og forsker Åke Bjørke fra Arendal. Han har for øvrig overtatt Svein Tveitdals plass i Besteforeldreaksjonens styre på landsplan.

-

Holdes 30. november til 11. desember 2015.

-

Målet er å vedta en ny, juridisk bindende klimaavtale for alle FNs medlemsland, som skal tre i kraft i 2020, og en plan for å kutte i verdens klimagassutslipp i tiden fram til 2020.

-

Samtidig med toppmøtet arrangerer utallige miljøorganisasjoner og nyskapende miljøbedrifter møteplasser, diskusjonsfora og aksjoner.

-

Søndag 29. november er det planlagt en klimamarsj gjennom Paris’ gater, til støtte for målene i avtalen.

-

Det er satt opp et eget klimatog fra Oslo S torsdag 3. desember, som skal gå via Göteborg og Kiel til Paris.

-

Besteforeldrenes klimaaksjon er blant de mange organisasjonene som drar til Paris med klimatoget. Under Arendalsuka testet de gateteater med en oljeforurenset iskant som aksjonsform, og tar blant annet dette med seg til Paris.