Oslo  20140806.Skolestart. Foreldre og elever kan møte stengte dører når skolene starter opp igjen etter ferien. 5500 lærere i Utdanningsforbundet tas ut i streik fra mandag 11. august. 132 ungdoms- og videregående skoler er berørt i hele Norge. Unntaket er Oslo kommune, i Oslo blir det ikke lærerstreik.
Oslo 20140806.Skolestart. Foreldre og elever kan møte stengte dører når skolene starter opp igjen etter ferien. 5500 lærere i Utdanningsforbundet tas ut i streik fra mandag 11. august. 132 ungdoms- og videregående skoler er berørt i hele Norge. Unntaket er Oslo kommune, i Oslo blir det ikke lærerstreik. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

Avgjørende møte hos Riksmekleren

Partene i lærerstreiken møtes hos Riksmekleren mandag ettermiddag, kanskje siste mulighet til å avblåse hele aksjonen før en eneste elev blir rammet.

Fase to i streiken begynte riktignok mandag morgen med en kraftig opptrapping, men ingen elever har foreløpig merket noe.

Enkelte skoler starter opp onsdag eller torsdag denne uken, men de aller fleste steder er det skolestart mandag 18. august

Lærerorganisasjonene tok godt i mandag morgen, etter at streiken har gått på lavbluss gjennom sommeren med en symbolsk streik blant 36 lærere ved Rothaugen skole i Bergen.

Når er 5.500 lærere i arbeidskonflikt, men streikevakter, gule vester og alt som hører til, bortsett fra elever.

Det som rammes av skolevirksomhet i første omgang, er lærernes egne planleggingsdager og gjennom det motpartens mulighet til god drift av skolene.

Noe kan skje

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Partene har ikke møttes siden det tvungne meklingsmøtet som fant sted etter 30 dagers konflikt.

Men de tropper opp på Riksmeklerens kontor mandag klokken 16 til et såkalt "forberedende møte".

Ingen av partene vil spekulere om noe forestående gjennombrudd, men alle nøkkelspillerne vil komme, og det er ingen frister å forholde seg til.

Hvis riksmekler Nils Dalseide finner stemningen konstruktiv, er det ikke utelukket at møtet kan utvikle seg til forhandlinger i 11. time.

Han meldte søndag at det er "en løpende og god dialog mellom meklerne og partene".

Kolbjørg Ødegaard i Utdanningsforbundets streikekomité understreker at det ikke er snakk om noe formelt meklingsmøte. Hun har jevnt over lave forventninger.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Vi følger vår opptrappingsplan og finjusterer opplegget. Rundt i landet er aksjonen godt i gang. En ny runde hos Riksmekleren nå måtte eventuelt bygge på frivillig mekling, og det har ikke vi gått med på. Det er KS som må komme med noe bedre, sier Ødegaard til NTB.

132 skoler

Utdanningsforbundet varslet onsdag i forrige uke at de tar ut ytterligere 5.500 lærere i ungdomsskolen og videregående skole i streik ved 132 skoler fra og med mandag, samt at streiken vil bli trappet opp fortløpende.

Ødegaard sier at opptrapping skjer med fire dagers varsel, men vil ikke ut med tidspunktet.

Normal utvikling av en streik tilsier at det blir opptrapping, kanskje en dobling, i løpet av uken.

Barneskolen er foreløpig skjermet.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Et av hovedpunktene under streiken er kravet fra KS om at lærerne skal tilbringe 7,5 timer daglig på skolen.

Lærerorganisasjonene vil ha større fleksibilitet og mener det er en overforenkling av arbeidsgiverne å kjøre fram dette.

Oslo kommune er eget tariffområde og blir ikke rammet av streiken.

De tre mindre lærerforbundene Norsk Lektorlag (NL), Skolenes landsforbund (SL) og Musikernes Fellesforbund (MF) har også tatt ut noen av sine medlemmer i streik og varsler opptrapping ved skolestart. (©NTB)