Denne hunden kom inn på klinikken etter å ha revet av seg klokapselen. Da ordnet veterinær Camilla Lilleholt opp. Det hender også hun må hjelpe hundeeiere med å klippe klør. Foto: Agder Dyreklinikk

Auda, slik bør du ikke klippe hundens klør

Å klippe klør på hunder, er en kunst. Godbit og tålmodighet er gode virkemidler. Her avliver veterinæren myten om at man må klippe til poten blør.

Veterinær Camilla Lilleholt beretter:

– Mange eiere kontakter oss fordi de mener hundens klør har blitt så lange at nerven har «vokst seg ut». Da har de hørt at klørne må klippes helt inn, eller til blods for at kloen skal få tilbake normal lengde, og vil gjerne ha dette utført i narkose.

Vi vil gjerne avlive denne myten. Hundens klo vokser mellom en og to millimeter i uken, men ikke alle hunder trenger å få klørne sine klippet. Både kloens hardhet og hundens bruk påvirker hvor mye som slites ned av seg selv.

Tunge hunder som går mye på asfalt, sliter for eksempel mye på klørne sine. Slitasjen og behovet for kloklipp kan derfor variere med årstid og bruk.

Ikke sjeldent får vi inn sårbeinte hunder om sommeren fordi de har tilbrakt mye tid på ru svaberg.

Denne hunden kom inn på klinikken etter å ha revet av seg klokapselen. Da ordnet veterinær Camilla Lilleholt opp. Det hender også hun må hjelpe hundeeiere med å klippe klør. Foto: Agder Dyreklinikk
Forestill deg en linje parallelt med sålen som trekkes ut rett gjennom kloa. Hele biten nedenfor linjen kan trygt klippes bort uten fare for å komme innpå nerven. Dette er en god metode, fordi denne linjen er like lett å se på mørke som lyse klør siden man kun bruker kloas form i profil som utgangspunkt. Foto: Agder Dyreklinikk
Slik ser det ut hvis hunden får revet av en såkalt klokapsel. Foto: Agder Dyreklinikk

Kloens anatomi

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Innerst i kloen ligger klobeinet, som tilsvarer ytterste beinet i vår finger. Mellom knokkelen og selve neglen, ligger lærhuden, som ofte blir kalt nerven.

Helt ytterst er hornvevet, det som tilsvarer vår negl. Øverst og på sidene er hornvevet veldig hardt. Når man kjenner på det, minner det om vår egne negler. Hornvevet på undersiden av kloa er mykere, og kalles sålen.

Lærhuden ser ofte rosa ut på gjennomsiktige lyse klør. Denne rosa lærhuden inneholder blodkar og nerver, og blør derfor lett dersom man er uheldig og klipper inn på den

Hvor mye skal man så klippe av kloen? Før i tiden trodde man «nerven» vokste ut med den lange kloen. Ergo ville lange klør bety et unormalt utvokst «nerve». Behandlingen var å klippe ned klo, nerve og tilhørende knokkel inni kloen og brenne etterpå for å stoppe blødningen.

Sannheten er at den rosa lærhuden følger knokkelen. Den vokser seg ikke lenger i takt med hornveksten.

Dersom man klipper inn på lærhuden og spesielt dersom man klipper seg inn på knokkel, øker risiko for infeksjoner i kloen og deformerte klør.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Dessuten er det veldig smertefullt når hunden våkner.

Tegner skisse

Når jeg skal lære noen på klinikken hvor mye man kan klippe en klo, bruker jeg først å tegne en skisse.

Så ber jeg dem forestille seg hvordan en klo ser ut fra siden.

Neste skritt er å forestille seg en linje parallelt med sålen, og trekke linjenrett gjennom kloen.

Hele biten nedenfor denne tenkte linjen kan trygt klippes bort uten fare for å komme innpå nerven.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Dette er en god metode, fordi denne linjen er like lett å se på mørke som lyse klør siden man kun bruker kloens form i profil som utgangspunkt.

Klør slites ulikt

Av og til ser vi at en eier har brukt en lys klo som mal, funnet ut hvor mye de skal ta ved å sikte ut det rosa inni, og så klippe like mye på alle de andre klørne. Dette ender ofte med blod, svette og tårer.

Grunnen til det, er at klørne slites ned ulikt.

Klørne på siden inn mot midten som tilsvarer vår tommel (sporene), er ikke i kontakt med underlaget, og blir mye lenger enn de vektbærende klørne.

Hunder som trekker i båndet, vil ofte ha kortere klør på bakbeina, mens hunder som graver mye, vil ha kortere klør på frembeina. Benytt metoden med å se på kloens profil på hver enkelt klo.

Noen tror at klørne er for lange dersom man kan høre at hunden «tasser på parketten». Dette stemmer ikke nødvendigvis, da noen har naturlig lengre klobein og lærhud, og dermed lenger klo enn andre.

Slik godtar hunden kloklipp

Start mens valpen er liten, og ikke gjør dette til tvang. Det beste er å ta valpen på fangen, klippe en klo, og rose og gi godbit – og så la hunden få slippe fri.

Da vil den forbinde kloklipp med noe positivt.

Ikke tving den til å sitte stille til alle fire poter er ferdig - og ikke stress og skjenn dersom den ikke gjør det.

Bruker du denne metoden, vil de fleste godta kloklipp av alle klørne samtidig etter hvert ved hjelp av positiv forsterkning.

Dersom hunden ikke har lært dette fra starten, kan man likevel benytte samme innlæringsmetode på en voksen hund.

Enkelte hunder har fullstendig panikk og må medisineres hos veterinær for å klare å få klippet klørne.

Stopp blod med såpe

Hva hvis uhellet er ute, og man klipper for langt?

Det ser verre ut enn det er i forhold til blødning. Fordi klokapselen er hard, er det vanskelig å legge på trykk som stanser blødningen, og hunden skvetter gjerne til og løper rundt.

Matmor eller matfar sender da ofte ut stressede signaler til hunden som oppfatter at dette virkelig er noe som er skummelt og å være redd for. Vipps så er en ond sirkel i gang. Mange utstyrer seg med noe som heter blodstopp som de har i nærheten når de klipper.

Er de uheldige, er det en liten dash og så stopper blødningen uten at situasjonen eskalerer.

Blodstopp, eller kaliumpermanganat fra apoteket kan brukes på denne måten. I mangel av noe annet, kan man skrape litt såpe av et hardt såpestykke og presse på kloa.

Klipp skipskatter

På Sørlandet kan det godt hende du burde klippe klørne også på pus.

Inngrodde klør er størst problem på katter, og i arendalsområdet er man faktisk ekstra utsatt for dette problemet.

I seilskutetiden foretrakk man katter med ekstra mange tær, en mutasjon som faktisk gir dem ekstra antall «fingre» på skjelettet. Disse «skipskattene» mente man var ekstra gode til å klatre opp i master og rundt om på båtene for å holde dem fri for rotter og mus.

Skipskattene ble derfor tatt vare på. De formerte seg, og denne mutasjonen er derfor mye vanligere i vårt område enn andre steder.

Problemet med disse kattene er at klørne ikke slites ned, og veldig ofte vokser de rundt og inn igjen i poten og forårsaker smerter og voldsomme betennelser.

Har man en skipskatt, skal man derfor følge med på klørne og klippe dem ved behov. Det gjøres etter samme prinsipp som hos hund.

Også hunder kan ha ekstra klør, som ofte kalles ulveklør. Det er for eksempel typisk blant annet for norsk lundehund, her må man også være ekstra på vakt.