17-åringen lurte andre spillere i Counter-Strike.
17-åringen lurte andre spillere i Counter-Strike.

17-årig fra Telemark stjal virtuelle våpen

En 17 år gammel gutt fra Bamble er siktet for datakriminalitet, etter at han har stjålet virtuelle gjenstander fra andre spillere på dataspillet «Counter-Strike»

I flere måneder har Europol og Kripos nøstet opp en større sak som dreier seg om hacking og såkalt «skadelig programvare».

En rekke personer er pågrepet i Romania, Frankrike og Norge. En av trådene i saken ledet til Bamble, der politiet altså har siktet en 17-åring som skal ha stjålet våpen og andre ting han brukte i et krigsspill.

Solgte stjålne ting videre

– Gutten ble pågrepet i sitt eget hjem torsdag i forrige uke. Han er siktet for å ha brukt en type skadelig programvare som kalles for Remote Access Trojan (RAT). Vi mener at har tatt kontroll over andres datamaskiner for å skaffe seg tilgang til gjenstander han brukte i et dataspill, opplyser politioverbetjent Tor Olav Statskleiv ved Bamble lensmannskontor til Varden. 

17-åringen har ingen kriminell fortid, og tilsto hackingen da han ble avhørt av politiet.

Statskleiv forteller at gutten skal ha videresolgt noen av de virtuelle tingene han stjal fra andre spillere. Verdiene på det han har stjålet tilsvarer imidlertid ikke store summer i ekte penger. Statskleiv sier det en snakk om noen hundre kroner.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Det er likevel en alvorlig overtredelse, fordi det her er snakk om vern av private verdier. Maksimumsstraff for paragrafen han er siktet etter er på to års fengsel, sier politioverbetjenten. Inndragning av datautstyr kan også bli aktuelt.

Gutten har foreløpig ikke fått oppnevnt noen forsvarer. Politiet har beslaglagt en hel del datautstyr som nå vil bli undersøkt for å finne dokumentasjon.

Pågrep fem personer

17-åringen fra Bamble er en av fem nordmenn som ble pågrepet forrige uke. Aksjonen var del av en stor europeisk aksjon, der hackere ble pågrepet i Norge, Romania og Frankrike. Alderen på de fem norske er fra 16 til 24 år.

– De siktete har alle sammen brukte skadelig programvare til å ta kontroll over andres datamaskiner, men det er forskjellig hva de har brukt det til. Når du bruker slike hackerverktøy kan du få kontroll over andres koder, passord, bilder, filer, webkamera og så videre. Noen har brukt det i spillsammenheng og andre har brukt det til andre ting. Skadepotensialet er stort, sier seksjonsleder Håvard Aalmo i Kripos.

Han sier det er viktig for norsk politi å vise at man ser alvorlig på slike saker, og at man slår ned på det også i det små.