Entomolog Lars Ove Hansen viser hvordan man kan lage et hotell med rom for pollinerende insekter.
Entomolog Lars Ove Hansen viser hvordan man kan lage et hotell med rom for pollinerende insekter. Foto: Vegard Wivestad Grøtt/NTB Scanpix

Slik får du bier som hotellgjester

Vil du bidra til at pollinerende insekter skal sette bo og formere seg, kan du tilby et hotellopphold i hagen. Men se opp for dem som raserer hotellet ditt.

– Det er blitt veldig populært med insekthoteller. Jeg håper det kan bidra til at biebestanden opprettholdes også i bymiljø, det er viktig for pollineringen, sier entomolog ved Naturhistorisk museum, Lars Ove Hansen.

Veldig mange av plantene vi spiser, må nemlig pollineres av insekter for at de skal sette frukt. Men for at insektene skal kunne formere seg, må de ha et sted å bo, og det er ikke alltid like lett å finne i tettbygde strøk.

– Dagens hager er gjerne altfor velstelte. Det vi ser på som rot, kan være ypperlige boliger for insekter. Ute i naturen bor for eksempel en del biearter gjerne i morkne stammer der larver har laget hull og ganger, sier han.

Vil du få biene til å flytte inn i egen hage, kan løsningen være et insekthotell – et ord Hansen helst ikke bruker.

– Jeg foretrekker å si biehotell. Biene er våre viktigste pollinatorer, og det er dem vi først og fremst ønsker å hjelpe, selv om ulike parasitter også gjerne flytter inn, sier han.

Lars Ove Hansen lager insekthotell med plass til hundrevis av beboere – men beroliger med at du kommer langt med bare en bunt hule strå med ståltråd rundt.
Lars Ove Hansen lager insekthotell med plass til hundrevis av beboere – men beroliger med at du kommer langt med bare en bunt hule strå med ståltråd rundt. Foto: Vegard Wivestad Grøtt/NTB Scanpix
Biene kryper inn i hullene, og bygger celler hvor de legger egg.
Biene kryper inn i hullene, og bygger celler hvor de legger egg. Foto: Vegard Wivestad Grøtt/NTB Scanpix
Legger du ned litt arbeid, kan insekthotellet bli riktig så dekorativt.
Legger du ned litt arbeid, kan insekthotellet bli riktig så dekorativt. Foto: Vegard Wivestad Grøtt/NTB Scanpix
Det finnes mange ulike insekthotell å få kjøpt, dette er fra Wildlife Garden.
Det finnes mange ulike insekthotell å få kjøpt, dette er fra Wildlife Garden. Foto: Wildlife Garden
En samling takrør puttet inn i et større rør utgjør en fin bolig.
En samling takrør puttet inn i et større rør utgjør en fin bolig. Foto: Vegard Wivestad Grøtt/NTB Scanpix

Hull-boere

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Vil du lage et biehotell, er Hansens aller enkleste tips å klippe av den øverste delen av en stor brusflaske i plast. Inn i flaska stikker du for eksempel bambusrør eller takrør, en plante du finner i våtmarksområder. Du kan også bare knytte sammen rørene med en ståltråd.

{{imageLeft}}

– Biene går inn i hullene og lager celler av voks som de legger pollen i. Deretter legger de egg, som det kommer larver ut av, forteller Hansen.

Ulike arter har ulike preferanser for hullstørrelse, så det beste er å tilby hotellrom med forskjellig diameter.

– Det er egentlig bare kreativiteten som setter grenser for hva du kan bruke til å bygge hotellet, sier han, og viser fram takrør, bambusrør, tørkede stengler av kjempebjørnekjeks, tørre vedkubber med rom under barken, og murstein og trepinner det er boret hull i.

Raserer hotellrommet

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Det er imidlertid ikke bare insektene som kan fatte interesse for det nybygde hotellet.

{{imageLeft}}{{imageLeft}}

– Mauren kan også flytte inn. Det første året jeg hadde biehotell i hagen, boret jeg bare hull i en bjørkestubbe. Der tok maurene helt over, sier Hansen.

Fuglene kan også gjøre sitt for å rasere hotellrommene.

– Biene er smarte, de lager gjerne en juksecelle ytterst slik at det ikke gjør noe om en fugl hakker i den. Men særlig skjærene kan være fæle til å hale rørene ut. Derfor kan det være lurt å lime dem fast eller sette en grov netting foran, tipser han.

I Norge finnes det over to hundre biearter. Bare noen av dem vil trives på hotellet.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Biene kan nesten ikke få nok sol

– Vi har både solitære og sosiale biearter. De vi hjelper her, er de solitære, altså de enslige biene, som gjør alt arbeidet selv i stedet for å samarbeide med resten av kolonien. Den vanligste er hornmurerbie, sier Hansen.

– Flere av bieartene i Norge er utrydningstruet, så det er viktig å arbeide for at ikke flere arter skal forsvinne, sier han.

Har du ikke tid til å lage et insekthotell selv, finnes det ferdige varianter å få kjøpt. Uansett om du kjøper eller lager hotellet selv, bør det plasseres i sola.

{{imageLeft}}

– Biene kan nesten ikke få nok sol, sier Hansen.

At takken for gratis hotellrom skal komme i form av et biestikk, mener han det er liten grunn til å være bekymret for.

– De er ikke så ivrige på å stikke, man må nesten ta dem i hånden for at det skal skje.

{{facts}}

-

Insekthotell er bare én av måtene du kan hjelpe de pollinerende insektene på. Her er flere tiltak:

-

Behold «rotet» i hagen: Det enkleste rådet er å la deler av hagen «forfalle» – døde greiner og strå danner naturlige levesteder for insektene.

-

Bygg insekthotell og humlekasser: Insekthotell kjenner du allerede til. Humler derimot, lager gjerne sine bol i forlatte musebol. Du kan lage noe tilsvarende ved hjelp av en kasse. Oppskrift finner du på humleskolen.no/lag-din-egen-humlekasse.

-

Plant for pollinatorer: Hager blir viktige for pollinatorene når de naturlige leveområdene deres blir ødelagt. Velg derfor planter med mye nektar og pollen, som blomstrer gjennom hele sesongen. En tommelfingerregel er at jo flere ulike planter med pollen og nektar du har, desto bedre er det. Eksempler på bievennlige planter: Selje, fjellflokk, jonsokkoll, sverdlilje, bergmynte, oksetunge, vivendel, hvitbladtistel, myrtistel, bringebær.

-

Unngå sprøytemidler: Sprøytemidler er unødvendige, og kan skade både insekter og dyr.

-

Slå en eng: Slåttemark og slåtteng er blant de aller mest truede naturtypene vi har i landet, og en av hovedårsakene til at villbiepopulasjoner er i nedgang. Sett deg inn i hvordan du kan skjøtte kulturlandskap eller veikanter rundt deg til det beste for insektene.

Kilde: SABIMA – Samarbeidsrådet for biologisk mangfold, humleskolen.no