NOK EN KAFFE: Morgengry er fortsatt noen timer unna. 110-operatør Glenn Arne Gitmark (36) tar en slurk av kaffen foran vaktleder Kjell Esperås (45). Foto: Tarald Reinholt Aas

Karene på 110-sentralen sover aldri på sine tolv timer lange skift. Men det hender de ser Netflix.

Arendal.NÅ kl. 05:

Mot tolvte time med 110

Tekst og foto: Tarald Reinholt Aas

– Det er alltid to våkne her, sier vaktleder Kjell Esperås (45) på 110-sentralen i Arendal.

– I natt er vi tre.

Kjell og kollegene Glenn Arne Gitmark (36) og Bjørn Hansen (42) sitter foran skjermer og omgitt av skjermer, i en flom av informasjon om det som kan gå galt i by og bygd mens Sørlandet sover.

Her vises både Vegvesenets trafikkameraer og varmekameraene som bebyggelsen i flere kystbyer er utstyrt med.

Temperaturen er helt normal i trekledningen på Tyholmen, forteller skjermen. Ingen brann her.

Der på veggen er radioforbindelsen mellom 110 og de ansatte i vindparken på Lista.

Den tipp-topp-moderne 110-sentralen er lokalisert på Stoa enn så lenge. Når nytt politihus åpner i Kristiansand i løpet av 2023, flytter sentralen inn der.

Ikke at Kjell, Glenn Arne og Bjørn tenker så mye på det nå.

I de stilleste timene hender det 110-operatørene ser på Netflix. Dette har ikke vært en slik natt. Med to timer igjen av et tolvtimersskift som begynte klokken 19.30 kvelden før, framstår de kanskje litt slitne.

For å si det sånn, Glenn Arne trenger virkelig den kaffen nå:

– Det går noen kopper. Dette er den hardeste tida.

Men samtidig, i øyeblikket alarmen går, (duut, duut, duut), kuttes småpraten tvert.

Det er som om Kjell, Glenn Arne og Bjørn momentant teleporteres fra henslengt stående til årvåken 110-modus, sittende på hver sine plasser med øretelefonene på.

– Brann 05. Enslig bil av veien. Én person i bilen, varsler 110-vaktleder Kjell Esperås.

Han har også politiet (112) AMK (113) og på øret. Og ulykkessjåføren.

110-sentralen dekker hele Agder fra basen i 4. etasje i brannstasjonen på Stoa i Arendal.

Brannressursene som operatørene sender ut, kan tilhøre Flekkefjord brann- og redningsvesen (FBRV) det ene øyeblikket, Østre Agder brannvesen det neste. Eller et helt annet brannkorps, avhengig av geografi.

Skjer det noe brannrelatert i eller rundt Arendal, vil vaktlaget som tilbringer natta i en annen del av stasjonen være ute av porten på ett til to minutter.

Denne grytidlige morgenen er det en brannbil fra KBR Vennesla som setter fart på fylkesvei 454 i retning Drivenesvannet. Ambulansen er også på vei.

Ulykkessjåføren har imidlertid selv vasset ut av bilen, med vann til knærne.

Mannen i Vennesla tas for sikkerhets skyld til legevakt for en sjekk.

– Han hørtes kald ut, bemerker Kjell Esperås ut i rommet når samtalen med de andre nødetatene er over.

Det er operatørene på 110-sentralen som vurderer hvor mange brannfolk som skal sendes ut, og i hvilke biler. Kjell, Glenn Arne og Bjørn har alle erfaring som brannkonstabler.

De vet hva som står på spill.

Og selv om 110-operatørene ikke selv rykker ut, møter de fortsatt skjebner. Eller hører dem: stemmene til publikum som ringer én-én-null.

– Det er lett å sette seg inn i situasjonene de står i. Dette er folk i krise, som må ha hjelp der og da, sier Glenn Arne Gitmark.

– Det mest dramatiske som kan skje, er boligbranner der det er folk i huset. Da er vår jobb å veilede dem som er på utsiden, eller inni, supplerer 110-kollega Kjell.

Han har heldigvis ikke måttet veilede innringere på innsiden av et brennende hus – ennå.

Etter fire år som 110-kolleger kan Kjell og Glenn Arne prate sammen om det meste. De kjenner hverandre godt. Kjell vet hvor god Glenn Arne er til å diske opp med middag på dagskiftene.

– Men vi kjenner Bjørn også, altså, sier vaktlederen blidt.

Og mens de to skal rett i seng når skiftet er over klokken 7.30, er arbeidsdagen til 110-vikar Bjørn Hansen slett ikke over.

Nei, han skal jobbe videre på et bilverksted. Før han deretter skal på vakt som brannkonstabel for KBR Lillesand.

– Du skal hva?

Jo, vi hørte riktig, først klokken 20 påfølgende kveld kommer Bjørn Hansen til å køye.

– Jeg har ikke unger, unnskylder Bjørn seg.

– Vi er en spesiell rase, konkluderer Kjell Esperås.

Visste du dette?

  • 110 Agder er nødmeldesentral for ca. 285.000 innbyggerne, og favner om alle Agders kommuner unntatt Sirdal.

  • Ut 2022 ligger sentralen under Arendal kommune som en avdeling i Østre Agder brannvesen. Fra 1.1. 2023 blir den et eget selskap, 110 Agder IKS, og skal samlokaliseres med politi og helse på nytt politihus i Kristiansand i løpet av året.

  • Er fagsentral for 6 brannvesen i Agder og koordinerende bindeledd mellom brannmannskapene fra 39 brannstasjoner i regionen og andre etater som politi, ambulansetjenesten, Sivilforsvaret, Kystverket, NSB, Hovedredningssentralen, Avinor, Forsvaret, med flere.

  • Sentralen utalarmerer det lokale brannvesenet og koordinerer innsats med politi, ambulanse, og andre aktuelle etater og organisasjoner. Sentralen fungerer som sentralbord for Østre Agder brannvesen.

  • Høsten 2013 flyttet 110 Agder inn i nye lokaler i brannstasjonen på Stoa i Arendal. 10 år seinere er sentralen på flyttefot igjen (se lenger opp).

Vil du videre i døgnet? Gå til klokken 06.