Foto: Tarald Reinholt Aas

Det var ikke gitt at det skulle bli dem. Nå krydrer Jarle og Sophit hverdagen kveld etter kveld, fra en vogn parkert på Nedenes.

Arendal.NÅ kl 20:

Kjærlighetens krydder

Tekst og foto: Tarald Reinholt Aas

To panner freser. Sophitnapang Thomtha (46) rører bestemt.

– Dette blir sterkt, kommenterer ektemannen Jarle Morten Dertz (52), guide og medhjelper på matvogna.

Det er som om han sier «ta dekning!».

Agderpostens journalist tar lett på advarselen. Vi har da spist krydret mat før.

Sekunder seinere tvinger hostekulen seg på. Selv den ellers thaimat-vante kassadama Mathilde Daaland Hol (17) slipper ut noen kremt fra luka ut mot Nedenes.

Sophitnapang – Sophit blant venner – ser derimot ut til å være aldeles immun mot chilieffekten fra sitt eget kjøkken.

Autentisk thailandsk

I dag har 17 kunder blitt servert fra den fiolette vogna parkert mellom Europris og Rema 1000. Det sludder over Nedenes når den siste av dem, Raymond Black, henter sin Pad Gra Prao. Mathilde løfter ut den hvite posen.

– Jeg setter pris på dere. Dere er noe utenom det vanlige, roser han og forsvinner i kveldsmørket.

Autentisk er stikkordet.

Sophit's Thai Cuisine ønsker å tilby omhyggelig krydrede retter som norske turister som har spist ute i Thailand vil kunne kjenne igjen. Her måles styrken i antall chilier. Noen retter – host, host – har 7–8 av dem.

På lav varme

Vi går 15 år tilbake i tid, til en av Thailands badebyer.

Fevik-gutten Jarle er på Asia-ferie. Han kjenner seg lei av å henge med alle de vestlige turistene. Han vil oppleve noe «ekte», og kommer i snakk med en thailandsk kvinne i ferd med å utdanne seg til frisør.

– Jeg ville bare være høflig med de lokale. Ingen av oss var ute etter noe fast forhold i det hele tatt, forsikrer han.

Sophitnapang la på sin side merke til hvor åpen og nysgjerrig nordmannen var, i maten, kulturen, på henne. En romanse begynte å putre. Temperaturen skrudde seg opp. To år seinere var de gift.

Hun ville til Norge – og han viste henne gjerne snøen.

Snart la Sophit fra seg frisør-planene for godt. Hun hadde en annen idé.

Matlaging i videomøter

Sophit tenkte på alle nordmennene som gjennom ferieturer til Thailand har fått smaken på godt krydret, lokal mat. Hun tenkte på fetteren sin i England, han som har lagd mat på femstjernershoteller.

Snart møttes de to søskenbarna i timelange møter på FaceTime. Sophit tok notater mens fetteren sto på kjøkkenet. Slik lærte hun seg oppskriftene som danner basis for dagens meny.

Jarle jobbet som konstruktør på den tida. Han tegnet vogna de nå jobber i med et 3D-program. Han var klar for en forandring.

Foto: Tarald Reinholt Aas

– Jeg tenkte at livet måtte ha noe mer enn dette jaget. Jeg følte meg ikke rik nok – innvendig.

Parets felles satsing fikk en skumpende start.

Matvognas første plassering var på Rema-parkeringen, midt i trafikken av biler, bobiler og campingvogner på Nedenes. Plutselig ble de påkjørt.

– Skummelt når du jobber med frityrkokeren, sier Sophit.

Problemene løste seg da thaikjøkkenet fikk lov å flytte litt nærmere Europris. Beliggenheten nær E18 gjør at kunder fra både Froland, Arendal og Grimstad finner veien hit. Anmeldelsene lagt inn på Facebook er overstrømmende – «autentisk» er et ord som går igjen blant kundekretsen.

– Jeg er glad i jobben og glad i kundene. Dette er veldig greit.

Tilbake til Thailand

Nå kommer Jarle inn i bildet. Han rister på en skål med cashewnøtter:

– I am driving her nuts!

De to kvinnene i vogna smiler avmålt til den knusktørre spøken. Når vi ber Sophit karakterisere Jarle, så er det ikke humoren hun trekker fram. Det er hvor støttende han hele veien har vært.

Klokken 20.24, en snau halvtime på overtid, forsvinner matvognas altmuligmann ut døra og rundt på framsiden.

Fra tidlig i desember stenges Sophit's Thai Cuisine i over en måned.

Den tida skal Sophit, Jarle og barna på 12 og 8 bruke godt, til å utforske nye deler av Sophits hjemland.

Det blir en ferie kombinert med jakten på smaker. For de er det mange av i Thailand.

Vil du videre i døgnet? Gå til klokken 21.