Kirsti Husby (til venstre), Inger Elise Nipedal og resten av personalet på Arendal bibliotek ønsker velkommen til Animanga lørdag den 5. november.
Kirsti Husby (til venstre), Inger Elise Nipedal og resten av personalet på Arendal bibliotek ønsker velkommen til Animanga lørdag den 5. november.

Tegneserieforfattere med suksess blir bokbadet

Ellen Ekman og Ida Neverdahl er tegneserieskapere med suksess. De stiller til bokbad på biblioteket i Arendal.

Tegneserieverden er mannfolkas verden. Slik har det alltid vært og slik er det i dag. Men det er håp! I Norge og i Sverige har det begynt å dukke opp unge sterke kvinner som har kjempet seg frem til suksess som tegneserieskapere. Lørdag den 5. november kommer to av dem til Arendal bibliotek.

Ellen Ekman er en av dem som virkelig har klart det. På få år er hun blitt en av de morsomste og mest populære tegneserieskaperne i Skandinavia med den lille hipstergjengen i Lille Berlin. På bare fire år har hun rukket å gi ut fem album, mottatt den svenske Pondusprisen og fått sitt eget ølmerke. Å lese tegneseriene hennes er en fest i gode karakterer, skarpe observasjoner og utrolig god humor.

Da er det jo fantastisk at det er akkurat henne vi har fått med oss på vårt arrangement, og det blir enda bedre! Vi har nemlig også fått med oss Ida Neverdahl, og sammen skal de ha en samtale om sterke heltinner i tegneserier.

Ida Neverdahl er mest kjent for serien Gelé som i lang tid har vært å finne i bladet Nemi, og hun er omtalt som en av Norges morsomste tegneserieskapere. Tegneserien Gelé handler om lille Lulu i en verden fylt med enhjørninger, sukkerspinn og fargetoner i lilla og rosa, og en skulle tro at det ble en overdose av søtladen kliss, men resultatet er i stedet fascinerende godt!

Vi hadde hørt hvordan flere kvinnelige tegneserieskapere i Sverige samarbeidet og støttet hverandre og hadde lyst til å lage noe på dette. Da vi spurte vår lokale tegneserieekspert Hans Ivar Stordal om han kunne lede samtalen mellom Ekman og Neverdahl, tipset han oss om Empirix, et redaksjonelt uavhengig tidsskrift om tegneserier. Stordal hadde tilfeldigvis skrevet en artikkel for dem på denne tiden om en av tegneserieverdens sterke kvinneskikkelser.

Grunnen til dette fokuset på serieheltinner var at Empirix hadde brukt Bechdel-testen på norske tegneserier utgitt de siste to årene. Denne testen er oppkalt etter serieskaper Alison Bechdel, og for å bestå den er det bare to krav som skal oppfylles: Det skal være minst to kvinner med i tegneserien, og de skal snakke sammen om noe annet enn en mann.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Resultatet var deprimerende. Det var påfallende få tegneserier som besto testen. De bestemte seg derfor for å slå et slag for sterke serieheltinner og valgte å bruke en hel artikkelserie på å skrive om de kvinnelige seriefigurene som forandret livene våre. Artikkelserien kalte de #serieheltinne.

Vi er glade for å kunne ta opp denne tråden og med Empirix’ tillatelse har vi brukt #serieheltinne både som tittel og inspirasjon på møtet mellom Ekman, Neverdahl og Stordal.

Selv om det blir en eksklusiv gruppe som får glede av ham, er det verd å nevne at man risikerer å støte på serietegner Sigbjørn Lilleeng under Animanga i år. Han har vært hos oss tidligere og holdt tegneseriekurs for kommende tegneserieskapere, og deltakerne på kurset var så begeistret at vi simpelthen måtte be han komme tilbake. Lilleeng er blant annet kjent for de tre tegneseriebøkene om Apefjes som han skapte sammen med manusforfatter Tor Erling Naas, og han mottok i 2008 Sproingprisen for «beste norske tegneserie».

Det har blitt en tradisjon at Arendal bibliotek bruker en dag i året til å fokusere på japansk populærkultur, manga og anime, men i år blir Animanga en dag som absolutt alle tegneserieelskere bør få med seg. Og alle andre som bare er nysgjerrige eller bare vil ha litt farger på en ellers grå novemberdag.

Finn ut mer påwww.animanga.no

Tove J. Kittelsen, bibliotekar