Den times lange filmen om Arendals historie, nåtid og framtid får premiere mot slutten av jubileumsåret, og produseres av Media Service AS og regissør Ole Tellefsen. Tidligere har de produsert blant annet dokumentarfilmen om Slaveskipet Fredensborg. Filmen om Arendals historie har kommet i gang etter et initiativ fra Jan Kløvstad som er prosjektleder for 300-årsjubileet og tidligere kommunedirektør Harald Danielsen. Den er finansiert gjennom et spleiselag med næringslivet i Arendal.

BÆRESTOL: Kitty Kallevig (Ann Kristin Ringdal) bæres gjennom Tyholmens smug i sin bærestol, en tro kopi av den hun en gang eide. Den er brygget av rekvisitør Christian Gavigan. Foto: Media Service AS

Filmen er fullfinansiert

– Næringslivet, byens banker og enkeltpersoner har bidratt til at filmen er fullfinansiert, forteller Jan Kløvstad. Han er svært fornøyd med at Media Service har tatt på seg oppdraget. Kløvstad ble mektig imponert da han fulgte innspillingen på gamle Arendal rådhus, paleet til Kallevig hvor den voksende sjøfartsbyens borgerskap samlet seg til storslagne fester.

TIDSRIKTIG MENY: Helene Thorstensen har gjenskapt maten slik den ble laget i 1825. Her er hun flankert av Kitty og Morten Kallevig til venstre (spilt av Ann Kristin Ringdal og Rune Heltveit) og en av festens gjester til høyre, spilt av Ruben Wang Gulbrandsen. Helt til høyre prosjektleder for 300-årsjubileet Jan Kløvstad som fornøyd kan konstatere at opptakene med jubileumsfilmen er i gang. Foto: Media Service AS

Gjenskapte festen anno 1825

Det var hektisk aktivitet søndag kveld da dette skulle gjenskapes. Scenene herfra skal illustrere hvordan det en gang kan ha sett ut når Morten Michael Kallevig og hans kone Kitty inviterte sine venner til storslått fest. Foreningen Arendal Borgerlige Militaire stilte med 20 statister utkledd i tidsriktige festklær, som virkelig ga liv til personene de fremstilte.

Med utgangspunkt i gamle kokebøker var alle matrettene på bordet gjenskapt til minste detalj av matekspert Helen Thorstensen slik de kan ha vært i 1825. Til filmopptakene ble det også bygget en kopi av bærestolen som Kitty Kallevig brukte da hun skulle bevege seg rundt i Arendal. Opptakene ble gjort i smugene på Tyholmen.

MANGE HISTORIER: Regissør Ole Tellefsen har et krevende oppdrag, det er mange historier som skal fortelles i løpet av den times lange filmen. Foto: Media Service AS

– Spennende og underholdende

Produsent Svein Tallaksen og regissør Ole Tellefsen forteller at dramatiseringer og historiske rekonstruksjoner er et viktig grep som skal brukes flere steder i filmen.

– Vi håper på denne måten at filmen skal bli spennende og underholdende og ikke bare en kjedelig oppramsing av historiske fakta. I tillegg sitter Media Service på et rikholdig filmarkiv som skal være med å illustrere de siste 100 årene i byens historie, forteller Tallaksen.

Det er mange historier som skal fortelles.

– Ja, det er seilskutetidens vekst og fall, bybrannene, gruvehistorien, Sam Eydes industrieventyr, bankkrakket i 1886 og kampen om Tyholmen, bare for å nevne noe, forteller regissør Tellefsen.

Filmen starter på 1600 tallet og avslutter med byens spennende utvikling inn i fremtiden og det grønne skiftet.

STIGER UT: Slik kunne det sett ut i 1825 også, når sosietetskvinnen Kitty Kallevig stiger ut av sin bærestol i en av Tyholmens gamle smau. Foto: Media Service AS