• 35 prosent av sjåførene har brukt håndholdt mobiltelefon under kjøring, mens hele 8 av 10 sjåfører sier de har observert andre som har brukt håndholdt mobil under kjøring.

  • 13 prosent har kjørt bil etter å ha inntatt rusmidler eller legemidler med varseltrekant.

  • Fire av ti menn at de har holdt på å sovne under bilkjøring. 13 prosent av mennene sier de faktisk har sovnet bak rattet.

Dette er blant funnene i en fersk rapport om nordmenns sjåføratferd.

Trist og urovekkende, mener Christoffer Solstad Steen i Trygg Trafikk:

– Alvorlige trafikkulykker er fortsatt et enormt samfunnsproblem og det er vi som sitter bak rattet som er nøkkelen til å forhindre de alvorligste ulykkene.

Det sier Steen, som er pressesjef i organisasjonen.

Unge sjåfører med mobil

Rapporten er et resultatet av flere befolkningsundersøkelser fra det siste året, gjennomført av YouGov på oppdrag fra Volvo Cars og Trygg Trafikk.

Fokus er særlig bruk av mobiltelefon og rusmidler i forbindelse med kjøring.

TASTER: 35 prosent av bilistene har brukt håndholdt mobiltelefon under kjøring. Foto: Trygg Trafikk/illlustrasjonsfoto

I tillegg til funnene nevnt øverst i saken, tyder rapporten på at mobilbruk under kjøring er høyere i yngre aldersgrupper enn blant de eldre: Blant aldersgruppene 18–29 og 30–39 år har henholdsvis 48 og 49 prosent ifølge egne utsagn brukt håndholdt mobil under kjøring.

– Illevarslende

Også andelen bilister som innrømmer å ha kjørt bil enten i alkohol eller pillerus, eller rett og slett har holdt på å sovne, bekymrer:

– Det kan virke som mange ikke forstår viktigheten av å være konsentrert og til stede når man sitter bak rattet, sier Erik Trosby, kommunikasjonssjef i Volvo Cars Norge, i pressemeldingen.

Videre viser undersøkelsen at nær halvparten av befolkningen (49 prosent) «har vært i en sinnsstillstand (stresset, sint, lei seg eller lignende) som har påvirket konsentrasjonen når de har kjørt bil.» – Det er interessant at så mange oppgir at de lar seg påvirke av eget følelsesliv når de kjører bil. Det vitner om at distraksjoner også kan komme innenfra og ikke bare fra eksterne kilder, sier Trosby.