TUNGT: Klubbene i breddefotballen venter i stor frustrasjon på meldingen om å kunne trene med nærkontakt igjen. Foreløpig er det kun de tre øverste nivåene for herrer og de øverste to for kvinner som får trene som normalt som følge av helsemyndighetenes smittevernregler. Foto: Alexander Nupen

Venter fortsatt på svar: Frustrerte klubber innrømmer å ha vært fristet til å bryte smittevernreglene

Det fortsetter å koke i breddefotballen. Flere lokale klubber forteller nå at tanken om å starte med fullkontakt-trening har vært fristende, mens fotballen fortsatt lever i uvisshet.

Etter at VG onsdag kunne avsløre at helsemyndighetene ikke anbefaler noen ny vurdering om gjenåpning av norsk idrett før 1. september har det vært brennhett i breddefotball-miljøet. Fortsatt får ikke breddeklubbene trene vanlig med kroppskontakt.

Miljøet som fra før var på kokepunktet har den siste uka kokt over, og i sosiale medier har flere meldt at de og deres klubber vil se bort fra helsemyndighetenes retningslinjer dersom det grønne lyset ikke gis før utover høsten.

Tirsdag kveld kom bekreftelsen på at barne- og ungdomsfotballen får spille kamper fra 1. august. Breddefotballen må fortsatt vente på svar.

Lokale klubber forteller til Agderposten at det har vært «fristende» å følge en eventuell bølge av klubber som trosser myndighetene og starter opp med full trening igjen.

Samtlige klubber presiserer at de ikke har brutt retningslinjene.

– Ja, det er fristende, for å si det sånn. En ting er kamper, det kan jeg på en måte forstå at ikke startes opp nå. Men det å ikke ha lov til vanlig spill på trening er helt håpløst. Denne situasjonen begynner å tære på tålmodigheten.

Det forteller Jørgen Songedal, hovedtrener for Vegårshei i 6. divisjon. Han presiserer at laget forholder seg til, og ikke vil bryte retningslinjene, selv om man etter måneder med pasnings- og skuddøvelser har gått skikkelig lei å ikke kunne trene med kontakt.

Vegårsheis A-lag var klare for å gjøre comeback i seriesystemet etter 25 års fravær.

Klubbene raser

Agderposten har tidligere skrevet om Express og Hisøy som sammen gikk knallhardt ut mot myndighetene og mangelen på informasjon om når en eventuell oppstart kan skje.

Les også
– Folk kan feste på byen, drikke av hverandres flasker og demonstrere uten at det blir reaksjoner. Da er det helt uforståelig at vi ikke kan trene normalt

2. divisjonsklubben Bærum ble for rundt to uker siden, før reglene ble løsnet også for 2. divisjonsklubber, tatt på fersken av VG mens de trente med full kontakt.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Til tross for bruddet på smittevernreglene og NFFs regelverk vanker ingen straff fra fotballforbundet for Bærum.

Per 22. juni er det kun klubber i eliteserien, 1. divisjon og 2. divisjon for herrer som får lov til å spille fotball med nærkontakt, i tillegg til kvinnenes to øverste nivåer. Også alle fotballspillere under 20 år kan nå trene som før.

I Risør meldes det at frustrasjonen er like stor som hos alle andre.

– Det har vært noen lange uker siden påske. Vi har kun hatt pasnings- og avslutningsøvelser i tillegg til kondistrening. Jeg har vanskeligheter for å se logikken i at vi ikke kan ha spill med kontakt når man ser kontakten mellom folk i resten av samfunnet. Jeg håper virkelig at det tas til fornuften veldig snart. Det er vanskelig nok på dette nivået. Med dette i tillegg er det er tøft, mener trener Rune Norgaard.

Han sier de siste to månedene har gått «utrolig seint». Norgaard opplyser at han har registrert meldingene i sosiale medier der flere har meldt at de vil vurdere å starte opp med full trening, dersom smittevernreglene ikke løftes også i breddefotballen.

– Tanken om å trene med full kontakt har jo streifet oss også. Jeg trodde dette var et felles bidrag, men så står vi igjen alene. Vi følger også retningslinjene som er gitt, men vi blir med på en felles demonstrasjon for fotballen for å få trene som normalt, dersom alle klubbene enes om dette.

Også i Sørfjell begynner man å se seg lei av å ikke kunne trene som vanlig.

– Vi må jo følge regler og alt sånt. Men det er jo fristende å komme i gang. Man må passe på at man har spillere som kan spille når høsten kommer. Vi støtter de som ikke syns at dette er noe greit, men forholder oss til, og følger retningslinjene. Klubben er tydelig på å følge myndighetenes retningslinjer, sier hovedtrener Odd Inge Fjeldstad.

– Begynner å bli tungt

Mandag 15. juni var datoen da breddefotballen ventet det grønne lyset for å kunne trene som normalt. Slik gikk det ikke, og klubbene går nå i fullstendig uvisshet om når ting kan startes opp for fullt.

Traumas manager Gaute Haugenes er klar på at nettopp uvissheten sliter på både spillere og trenere.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Vi har holdt det i gang med to treninger i uka, men det er ikke til å legge skjul på at det er rimelig tungt nå. Motivasjonen er merkbart synkende. Man har den harde kjernen som alltid er der, men jeg ser på en del at det begynner å bli veldig tungt å holde det i gang, forteller han.

– Vi skal klare dette og være klare til sesongstart uansett, men det blir jækla tungt. Vi merker at spillerne er demotiverte. Det er jeg også, så jeg må jobbe med meg selv, innrømmer Haugenes.

Han legger til at blåtrøyene fra Tromøy ikke vil starte opp med vanlige treninger før helsemyndighetene offisielt gir grønt lys, selv om andre klubber skulle gjøre det.

Hans klare oppfatning er at å spille enkel serie utover høsten vil være null problem.

– Vi kan spille kamper til langt utpå vinteren, vi. Jeg ser ingen problemer i å benytte Myra eller Sørlandshallen, og andre oppvarmede baner. Ved enkel serie er det jo snakk om 13–14 kamper. Med to kamper i uka er det unnagjort på et par uker.

Skal være forbilder

Birkenes-trener Geir Atle Ellingsen er av samme oppfatning som Haugenes og Trauma hva gjelder smittevernbrudd.

– Vi kommer til å forholde oss til det fotballgruppa vår og styret vårt sier. Voksne folk må klare å være forbilder for de yngre lagene i klubben, så kommer ikke til å bryte noen regler. Vi får heller prøve å legge litt mer press på. Det virker jo også som at fotballkretsen er enig med klubbene.

Han innrømmer at han og resten av klubben ble skuffet da kontakt-nekten ikke ble opphevet forrige uke.

– Ja, vi trodde jo at vi ville kunne få spille med kontakt fra midten av juni. Det har vært en veldig lang oppkjøring nå. Vi savner å spille.

Frafall

En rekke klubber kan også melde om at kontakt- og spillnekten i breddefotballen allerede har fått følger.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Vi er 10–15 på treningene nå. Dette tærer på tålmodigheten til spillerne, og vi har hatt noe frafall den siste tiden. Jeg er bekymret. Det er en del som sitter på gjerdet og venter. Vi ser at G19-laget vårt også sliter så lenge det ikke er avklart noe seriespill der heller. Sånn er det også nedover i aldersgruppene, sier Risør-trener Norgaard.

Sørfjell er også bekymret for at situasjonen vil føre til frafall.

– Dette er ingen ideell situasjon. Jeg ser på spillerne at de ønsker noe annet enn avslutnings- og pasningsøvelser, fortsetter Fjeldstad. Han legger til at han er bekymret for frafall, spesielt i yngre klasser.