POPULÆR: Ungene flokker seg rundt Elisabeth Jacobsen på et av gymlekpartiene til Arendals Turnforening som har rundt 700 medlemmer. Foto: Alexander Nupen

Trofast turntrener brenner for barna: 20 uker ble til 20 år

Elisabeth Jacobsen (59) skulle bare gjøre comeback i ett høstsemester. Nylig rundet hun 20 sammenhengende år som trener i Arendals Turnforening.

– Dette var helt rørende. Jeg kan ikke si annet enn takk, var den umiddelbare reaksjonen til Elisabeth Jacobsen om nominasjonen av henne.

59-åringen fra Arendal er én av fem personer fra tidligere Aust-Agder som er nominert til ildsjelprisen under Idrettsgalla Sør lørdag 6. november.

web polls
Elisabeth Jacobsen

Født: 10. oktober 1962

Bosted: Gåsåsen i Arendal, oppvokst på Vestre Strømsbu.

Sivil status: Skilt, tre barn.

Yrke: Kvalitetsingeniør på Kitron.

Verv i Arendals Turnforening: Trener for gymlekpartiene (2-6 år). Er dessuten æresmedlem i foreningen hvor hun også har mottatt fortjenstmedaljen i sølv.

Øvrige verv i idretten: Medlem i breddeutvalget i Agder gymnastikk- og turnkrets. Sitter i valgkomiteen i Idrettsrådet i Arendal.

Her er de fire øvrige kandidatene fra landsdelen (trykk på navnet for å se egen sak om hver ildsjel-kandidat):

Jørn Holmestrand (ØIF Arendal/Svermen)

Anna Svenningsen (Hrani Islandshestforening)

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Eivind Baas (Dølemo IL)

Grete Risbakk Skindlo (IK Grane Arendal Håndball/Jenteløftet)

NOMINERT: Elisabeth Jacobsen, trener i Arendals Turnforening. Foto: Alexander Nupen

Elisabeth Jacobsen har tilbrakt nesten halve livet som trener i Arendals Turnforening, fordelt på to perioder.

Først åtte år før det ble en pause på grunn av jobb og familie. Så skulle hun egentlig nøye seg med et kortvarig comeback høsten 2001.

– UKAS HØYDEPUNKT: Iben Sofie Lilledrange Dyrop (5) får hjelp av Elisabeth til å stå , med pappa Lars Dyrop langs ribbeveggen. - Hun er veldig inkluderende, skryter Lars. Foto: Alexander Nupen

– Ungene mine stod uten trener. «Ja ja, jeg kan jo gjøre det», sa jeg, forteller hun om engasjementet som har vart i 20 sammenhengende år, og ikke bare 20 uker.

Hver onsdag og torsdag er hun trener for barna på de populære gymlekpartiene i Sør Amfi. Her er det ventelister for å bli med.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– De elsker henne

I løpet av 28 år som turntrener har Elisabeth sikkert hatt flere enn 1.000 unger under sine vinger.

– De elsker henne, sier instruktørene Sanna Aronsen (17) som sammen med Amanda Totland (16) bistår treneren under partiene.

NESTE GENERASJON: Lisbeth Kristiansen (28) hadde Elisabeth Jacobsen som trener. Nå er det datteren Eveline (4) Foto: Alexander Nupen

– Et trygt sted å være. For en inspirasjon! skryter Lisbeth Kristiansen (28) som selv hadde veteranen som instruktør. Nå er datteren Elevine (4) med på gymleken.

Iben Sofie Lilledrange Dyrop (5) forteller at det er gøy at Elisabeth turner med jentene.

– Hun er veldig inkluderende, mener pappa Lars Dyrop.

– Barne kommer med muligheter og utfordringer. Det er litt som livet er, og da får man gjøre det beste ut av det. Hvis et barn har høydeskrekk, så får man gå ned på et lavere nivå. De som ikke er redde, får utforske videre, forklarer hun.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Med hjerte for bredden

– Det har vært gøy i 20 år. Det sier litt om ungene og hele fellesskapet. Det er aldri en trening som er den samme. Noen ganger går det som en drøm. Andre ganger kan jeg lure på hva galt jeg har gjort, forteller Elisabeth Jacobsen som understreker hvor givende det er å være turntrenere.

– Jeg kommer hjem med mer energi enn da jeg dro.

«Hun har vært så mange barns bauta», heter det i nominasjonsbeskrivelsen.

– Jeg har minst like mye glede av at de får det til. Jeg har bare vært trener på bredde. Der har hjertet mitt vært. Uten bredde er det heller ikke topp, og det er mange andre flinke trenere på toppen. Min styrke er ikke teknikk, men heller å organisere og få med alle, sier Jacobsen som selv har vært aktiv turner på breddenivå.

Hun mottar en nærmest symbolsk sum for sitt engasjement på 5.000 kroner i halvåret.

Trener opp nye trenere

– Lønna er å se mestringsfølelsen. Smilet over å ha klart å slå hjul, for eksempel. Jeg drives av å se barnas mestring og aktivitet, forteller hun.

59-åringen forteller at det er noe spesielt når barna hun trener selv har lyst til å bli trenere. Hun holder kurs for fremtidige trenere som kan føre arven videre.

– De må orke litt kaos, og synes det er gøy. Det er ikke noe hokus pokus, men man må ha en plan rundt det man vil oppnå, forteller ildsjelkandidaten.

– TAKK FOR I DAG! Iben Sofie Lilledrange Dyrop (5) og Elisabeth Jacobsen tar en «high five» før partiet er ved veis ende for denne gang. Foto: Alexander Nupen

Idrettsgalla Sør arrangeres i Sør Amfi i Arendal lørdag 6. november.

I 2020 ble Idrettsgallaen lokalt avlyst på grunn av korona.

I 2019 var det Geir Daasvatn fra Otra IL som fikk prisen Årets ildsjel for Aust-Agder.