STARTEN: Her går startskuddet. Foto: Thor Børresen

Sykkelritt utsatt for sabotasje

Trær over løypa og merkebånd som var flyttet skapte utfordringer for syklistene i Norgescuprittet «Å i Heiane» i Birkenes lørdag.

(LILLESANDS-POSTEN): – Det var surt. Jeg hadde nok vunnet hvis jeg ikke hadde kjørt feil, sier Ole Hem.

– Men å finne løypa er en del av gamet. Det verste er at jeg egentlig visste hvor jeg skulle kjøre, men mot slutten er man så oppsatt på ikke å gjøre feil så man er nøye med å følge merkene. Jeg skulle nok stolt mer på magefølelsen, smiler Hem tappert. Syklisten som til daglig sykler proff i Italia hadde opparbeidet seg en pen luke da han lot seg bløffe av merkebånd som var flyttet. Han var ikke alene om det, men de nærmeste konkurrentene skjønte at de hadde kjørt feil da Hem kom mot dem. Dermed kom fire syklister ifølge opp den siste bakken til Birkenesparken. I spurten var Vidar Mehl (Raufoss & Gjøvik SJ/Hunton Hard Rocx) suveren. Han utnevnte selv Hem til den moralske vinneren, selv om også Marius Fjeld (Asker CH/ Team JHS Trefelling) var foran italiaproffen i mål.

Å i Heiane: Ole Hem forklarer løpsleder Øyvind Reiten om problemene Foto: Thor Børresen

Gøy å kjøre ritt

Syklistene tok sabotasjen med rimelig godt humør og så ikke ut til å laste arrangørene, som for øvrig fikk ros for en spennende løype.

– Det er sånn som kan skje. Det var gøy å kjøre ritt igjen, sa løpsvinner Mehl til Lillesands-Posten. Han innrømmer at han var heldig med tilfeldighetene, men følte seg rimelig trygg i spurten.

– Jeg visste at jeg minst kom til å bli nummer to, jeg har en rimelig bra spurt, smiler løpsvinneren, som kun har kjørt ett rundbaneritt før i årets sesong.

Seier: Vidar Mehl var først over målstreken etter en suveren spurt. Foto: Thor Børresen

Fin løype

Også Hem (Romerikåsen/ Wilier 7C Force) synes det var godt å få syklet igjen.

– Det var sinnssykt fine forhold. Omleggingen av løypa var vellykket og det var fint å få bekreftet at formen er god, sa proffsyklisten som neste helg skal kjøre et nytt Norgescup-ritt før han vender nesen til Italia igjen og nye ritt. Mens fjorårets sesong ble avlyst, går årets sesong som normalt.

– Nå er smitten på et lavt nivå og vi følger en egen smittevernprotokoll med hyppig testing, forklarer Hem, som tok steget ut som proff etter at han i 2018 vant norgesmesterskapet på Birkeland.

Sabotasje

De første indikasjonene på at noe var galt fikk arrangørene da turklassen kom i mål.

Grimstad-syklisten Kenneth Halvorsen vant foran den noe yngre klubbkameraten Daniel Hetland. Begge rapporterte om trøbbel med fremkommelighet og merking.

Kenneth Halvorsen var den første som kom i mål, som vinner av turklassen. Han kunne fortelle om trær over veien og feil merking. Foto: Thor Børresen

– Det var felt tre trær som sperret veien og senere var merkingen noe feil, fortalte Halvorsen, før Hetland kunne fortelle det samme. Arrangørene fikk raskt ut en mann med motorsag som sikret fremkommeligheten, mens løypemerkingen ikke var i orden før de beste i eliteklassen passerte.

Arrangørene kunne ikke gjøre annet enn å beklage. Man har aldri tidligere blitt utsatt for noe lignende.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Resultater

Erland Berntsen fra Blindleia Cyckleklubb tok en fin tredjeplass i turklassen, mens Olav N Birkeland var den beste lokale utøveren i den lengste løypa, noe som holdt til en sjuendeplass master-klassen.

I dameklassen var det kun to syklister som fullførte.

Sunniva Dring fra Sagene vant foran junioren Vil Halstenstad Stovner fra Røa.

Vinner av masterklassen var Øyvind Klemetsen Bøthun fra Nordlysbyen Sykkel foran Martin Johansson fra Sverige, rittets eneste utenlandske rytter.

Her kan du se alle resultatene