ENGASJERT: I scener som dette storkoser Jørn Holmestrand seg. Den tidligere redningsmannen har vært en showmann hele livet, og er brennende opptatt av ØIF Arendal. Her er supportersjefen sammen med tidligere ØIF-spiller Einar Ingi Hrafnsson etter en seier i Sør Amfi i 2017. Foto: Jan Espen Thorvildsen

Supersupporteren kan bli Årets ildsjel: – Jeg har vært en showmann hele livet. Det er befriende herlig

Showmannen, med fortid som redningsmann og politi, er mannen alle ser og hører i Sør Amfi. Men supporteren og ressursen Jørn Holmestrand jobber også i kulissene, samtidig som han utfordrer den sørlandske mentaliteten.

– Nå ble jeg veldig overrasket! Men det er kjempestas å bli foreslått til en slik pris. Slike priser er noe jeg har sett opp til.

Det sier Jørn Holmestrand til Agderposten etter å ha fått beskjeden om at han er én av fem kandidater som er nominert til ildsjelprisen under Idrettsgalla Sør lørdag 6. november.

web polls

De andre kandidatene (trykk på navnet for å se egen sak om hver ildsjel-kandidat):

Grete Risbakk Skindlo (IK Grane Håndball/Jenteløftet)

Elisabeth Jacobsen (Arendals Turnforening)

Anna Svenningsen (Hrani Islandshestforening)

Eivind Baas (Dølemo IL)

65-åringen fra Asker flyttet til Arendal med familien i 1991. Siden den gang har Holmestrand blitt et kjent fjes for veldig mange – og er nok mest kjent som ØIF Arendals supersupporter og Svermens leder.

STOLT: Jørn Holmestrand smiler stort over å være en av de nominerte til prisen Årets ildsjel under Idrettsgalla Sør. Foto: Thomas Skjeggedal Thorsen

Som leder av ØIFs supporterklubb bidrar han til busslaster med supportere fra Arendal for å følge laget på hver eneste bortekamp.

I begrunnelsen for Jørns nominasjon som ildsjel heter det:

«En fantastisk supporter og en kjemperessurs for laget».

ENERGISK: Jørn Holmestrand sprer glede og entusiasme sammen med Svermen. ØIF-supporterne reiser land og strand for å følge laget. Foto: Erik Holand

Men Holmestrand har også flere tiår bak seg i idretten. Jørn var nemlig sentral i bedriftsidretten på sykehuset i Arendal, deriblant mange år som keeper på bedriftsidrettslaget til både politiet og sykehuset.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Hans brennende engasjement for ØIF Arendal startet den 24. mars 2009. Da var han til stede i Mossehallen da ØIF rykket opp til eliteserien.

– Jeg var på landstedet mitt i Østfold da de skulle spille den kampen. Så da ringte jeg en kompis og vi dro på kampen. Siden har det bare ballet på seg og blitt mer og mer håndball. Kona er ikke alltid like fornøyd, forteller Jørn med sitt karakteristiske smil.

Jørn Holmestrand

Født: 13. desember 1956

Fra: Asker, flyttet til Arendal i 1991

Sivil status: Gift med Heidi, med to voksne sønner

Utdannet politimann og redningsmann i luftambulansen

Driver eget firma og underviser i førstehjelp og akuttmedisin. I tillegg er han salgssjef i ØIF Arendal og leder av supporterklubben Svermen

Agderposten treffer Holmestrand på kontoret i Sør Amfi. For i tillegg til å være leder av supporterklubben Svermen, med i frivillighetsgjengen og supporter er han også salgssjef i klubben.

Show- og redningsmann

Parallelt med sitt engasjement og innsats for ØIF Arendal – og nå også Grane – jobbet Jørn i mange år som redningsmann for luftambulansen i Arendal. Samtidig reiser han rundt for å undervise i akuttmedisin.

REDNINGSMANN: På en øvelse for noen år siden fikk Jørn æren av å redde kronprins Haakon opp fra vannet. Foto: NLa

Men med sin bakgrunn som redningsmann er det trolig flere, spesielt om man har vært på håndballkamp i Sør Amfi, som kjenner ham best som showmann.

Jørn mimrer tilbake til sine yngre dager. Etter å ha blitt norgesmester i rock-dans endte han opp med å danse foran kong Olav i full politiuniform, til god stemning fra både kongen og publikum.

– Jeg har vært en showmann hele livet. Det er befriende herlig.

Utfordrer sørlendingene

65-åringen fra Asker har leder av Svermen siden 2012. Siden har han blitt en markant skikkelse i rødt og svart med sin heiing, synging, tromming og underholdende væremåte.

– Jeg utfordrer den sørlandske mentaliteten og forsiktigheten med å være «mye» på kamp. Men jeg elsker dette, jeg koser meg hele tiden. Jeg sier ofte til kona, som ikke er håndballinteressert; «du aner ikke hva du går glipp av».

– Min kjepphest er å få alle på kamp i Sør Amfi til å gå i rødt og svart.

TILBAKE: Jørn Holmestrand erkjenner at koronarestriksjonene i håndballhallene tok litt av piffen ut av hans og Svermens enorme entusiasme. Nå er den tilbake for fullt. Foto: Jan Espen Thorvildsen

Gjennom sine år som Svermen-leder har Jørn og resten av supporterne vært vitne til store opp- og nedturer. Det største høydepunktet også for Jørn er soleklart: cupgullet i romjula i 2014. Nå er ØIF Arendal på ny klare for semifinale i cupen, og det drømmes om et nytt eventyr i rødt og svart i Oslo Spektrum 29. desember.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

På veien dit må Fjellhammer slås på bortebane 11. november, og da er det grunn til å tro at Svermen og arendalitter også vil stille opp mannsterke. I bortekampen mot Elverum i starten av oktober reiste supportergjengen med i overkant av 20 personer for å hjelpe sitt lag til poeng.

Idrettsgalla Sør arrangeres i Sør Amfi lørdag 6. november. I 2020 ble Idrettsgallaen lokalt avlyst på grunn av korona. I 2019 var det Otra-ildsjelen Geir Daasvatn som fikk prisen Årets ildsjel.

Les også
Se listen: Disse er nominert til årets Idrettsgalla