VENTETIDEN KAN VÆRE OVER: Ali Hossainy og Express rykket opp fra 4. divisjon i fjor høst, men venter fortsatt på klarsignal til vanlige treninger og kamper i "koronasesongen« 2020. Siste frist for oppstart i 3. divisjon i år er satt til 18. september. Første serierunde spilles i så fall 3. oktober, mens siste runde er ferdig 15. november. Foto: Alexander Nupen

Slik skal fotballsesongen i 3. divisjon reddes: - Seks cupfinaler der alt kan skje

Nyopprykkede Express skal kun spille seks seriekamper dersom 3. divisjon for menn kommer i gang i høst. Nå tror trener Roy Ludvigsen at det er mulig å kjempe om opprykk til 2. divisjon.

12 avdelinger der det spilles enkelt serie, med påfølgende opprykkskvalifisering mellom vinnerne, er redningsplanen for å få gjennomført sesongen i 3. divisjon for herrer.

Onsdag ble klubbene på fjerde nivå i norsk fotball informert om planen som er meislet ut for å berge det som har blitt en svært amputert 2020-sesong.

– Gir oss en ny giv

Fevik-klubben Express har havnet i avdeling 6 med Vindbjart, Start 2, Donn, Pors, Eik 2 og Flint.

– Nå kan vi ha et mål om å kjempe om å bli blant de to-tre beste. Dette blir som seks cupfinaler der alt kan skje. En kortreist liga med lag som vi ikke har møtt på år og dag. Det gir oss en ny giv i disse vanskelige tider, mener Roy Ludvigsen som er hovedtrener for a-laget fra Fevik.

– Nå er det større sjanse for både opp- og nedrykk?

– Ja, alt kan skje. Det blir veldig lett å motivere seg til disse seks kampene, svarer han.

EXPRESS-TRENER: Roy Ludvigsen ser frem til lokaloppgjørene mot Start 2, Donn og Vindbjart, samt til kampene mot Pors, Eik 2 og Flint. Tønsberg-lagene Eik og Flint ledes av de tidligere utenlandsproffene Ronny Johnsen og John Arne Riise. Foto: Alexander Nupen

Seriestarten i 3. divisjon for menn er planlagt 3. oktober, opplyser Magne Aslaksen, daglig leder i fotballgruppa i IL Express.

Men det forutsetter grønt lys til både fullkontaktstrening og kampaktivitet for breddefotballen for seniorer (kvinner og menn over 20 år).

Helseminister Bent Høie bekreftet nylig overfor NTB at fagmyndighetene på oppdrag fra regjeringen skal vurdere om det er mulig å starte opp med treningsaktivitet i breddeidretten for voksne fra 1. september.

Det er imidlertid gitt få signaler om tidspunkt for oppstart av kamper.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Har vært mange utsettelser

– Vi må gjøre alt vi kan for å gjennomføre seriespillet i år. Avdelingen ser fin ut, med spennende lag å møte. Nå får vi bare motivere oss frem til oppstart. Det har vært mange datoer og utsettelser å forholde seg til. Målet er å gjennomføre 3. divisjon med stil, mener Magne Aslaksen.

Planen for serien i 3. divisjon ser slik ut:

* De seks opprinnelige avdelingene i divisjonen deles i to, slik at de utgjør 12 avdelinger med sju lag hver.

* I hver av disse spilles det enkel serie, før avdelingsvinnerne møtes til opprykkskvalifisering (én kamp). Dermed rykker i alt seks lag opp på nivå tre, slik planen hele tiden har vært.

* Også nedrykk skal gjennomføres. Totalt 18 lag rykker ned fra 3. divisjon. Det vil si de 12 bunnlagene i hver avdeling, samt ytterligere seks lag.

Venter på innspill

Divisjonsforeningen representerer klubbene i 3. divisjon.

Leder Kari Lindevik understreker overfor NTB at planen som ble lagt fram onsdag er et forslag. Klubbene har fram til fredag på å gi sine innspill og tilbakemeldinger.

– Kommer det inn gode innspill på ting som kan gjøres annerledes eller endres i et sånt opplegg, vil vi selvfølgelig ta det med i vurderingen, sier hun.

Allerede på onsdagens møte ble flere utfordringer rundt løsningen drøftet. Oppstart i september betyr blant annet kamper uvanlig langt utover høsten.

– Det kan for eksempel bli utfordringer i forhold til baner. Her skal vi selvfølgelig være med å tilrettelegge og se på mulige løsninger, sier Lindevik.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Diskusjon har det også vært rundt situasjonen til de mange andrelagene i 3. divisjon. Det er for lengst besluttet at ingen av disse kan rykke opp i 2020-sesongen som følge av at spillerne har hatt helt andre forutsetninger for å forberede seg til kampene som måtte komme.

Andrelagenes plassering i det som kan bli tolv 3. divisjonsavdelinger på senhøsten er samtidig også et tema.

Siste frist 18. september

Lindevik er samtidig tydelig på at redningsplanen som nå er presentert ikke nødvendigvis vil bli sjøsatt i det hele tatt. Alt handler om hvilke signaler som kommer fra helsemyndighetene i tiden som kommer.

Smertegrensen for når sesongen senest må sparkes i gang er fastsatt.

– Får vi ikke lov av myndighetene, og er vi ikke i gang innen 18. september, må vi dessverre si at sesongen 2020 utgår, sier Lindevik, som krysser fingrene for at det etterlengtede klarsignalet vil komme.

– Vi må ha håp og tro på at vi kommer i gang med kontakttrening i starten på september. Det er selvsagt ingen som kan love oss det per i dag, men vi må bare leve i troen på at det ordner seg, sier hun.