SKUMPARTY: Slik så det ut da det ble arrangert skumparty på Idrettsleiren på Hove.

Skulle feiret jubileum, nå er Idrettsleiren avlyst: – Kjenner på en veldig sorg

Ettersom myndighetene ikke har åpnet opp for større ansamlinger enn 50 personer, ser ikke prosjektleder Karete Johansen noe annet valg enn å avlyse årets Idrettsleir på Hove.

Da Agderposten snakket med prosjektlederen for en uke siden, var Karete Johansen fortsatt forsiktig optimist. En miniversjon av leiren som normalt drar 1.000 deltakere, var fortsatt håpet.

Men etter kultur- og idrettsminister Abid Rajas melding til befolkningen torsdag denne uken, svant håpet hen. Beskjeden lød som følger: Regjeringen åpner opp for arrangementer med inntil 50 personer, ikke 500 slik Karete Johansen hadde håpet på og kanskje sett for seg. På pressekonferansen oppfordret ministeren befolkningen alle til å overholde smittevernreglene slik at det muligens kan åpnes opp for arrangementer med inntil 200 personer den 15. juni.

– Punkterte planene

Idrettsleiren var i rute til 1.000 deltakere og ny rekord for andre år på rad da koronakrisen inntraff, har prosjektleder og leirsjef Karete Johansen tidligere fortalt. Med krisen var håpet å kutte antall deltakere for fortsatt å arrangere leir.

LEIRSJEF: Prosjektleder og leirsjef Karete Johansen er svært lei seg for at leiren må avlyses 2020. Foto: Privat

– Vi hadde håpet på en grense opp til 500 personer slik at vi kunne gå for en mindre leir. Jeg opplever egentlig uttalelsen torsdag som at myndighetene har snudd litt, er den umiddelbare reaksjonen fra prosjektleder Karete Johansen fredag.

– Beskjeden om maks 50 personer punkterte minileir-planene våre også, fortsetter hun.

Dermed gikk meldingen ut fredag til både instruktører og deltakere: Det blir ingen Idrettsleir på Hove i slutten av juni. Det er nemlig ikke hensiktsmessig å legge ned enormt med tid og krefter for et arrangement der kun en brøkdel av deltakerne får komme.

– Det blir så langt unna det folk assosierer med Idrettsleiren, påpeker Johansen.

STOR LEIR: Slik ser det ut under en vanlig Idrettsleir. Foto: Mona Hauglid

I fjor deltok nær 900 deltakere og 200 frivillige i den svært tradisjonsrike leiren for barn og ungdom mellom 11 og 17 år.

Jubileum

For i tillegg til å være et sted å samles for å drive med sport, er leiren også et sted som bygger mennesker, mestringsopplevelser for både instruktører og deltakere. Det er en stemning der som ikke kan beskrives men som må oppleves, forklarer prosjektlederen. I tillegg har leiren tatt sin del av samfunnsansvaret ved å tilby barn i sårbare familier gratisopphold på leiren.

– Det er derfor en veldig stor sorg å erkjenne at vi ikke får gitt barna den starten på sommerferien som vi har pleid, sier Johansen.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

KICKBOXING: Slik var en av aktivitetene for noen år siden. Foto: Stein Harald Øigård

Og som om det ikke var nok: I år skulle Idrettsleiren feiret 70-årsjubileum med bursdagsfest for barna. Både kronprinsparet og kulturministeren var invitert. Nå håper prosjektlederen at celebre gjester finner sin vei til Hove i 2021, for planen er rett og slett bare å flytte hele jubileet til neste år.

– Skikkelig økonomisk tap

Johansen kan ikke garantere at det blir leir neste sommer, men alle prognoser tilsier at Idrettsleiren har midler og støtte nok til å klare seg. Heldigvis har et lite overskudd de siste årene sørget for en viss buffer til krisetider som denne.

– Men vi går på et skikkelig økonomisk tap. En del kan avbookes, men ikke alt. Det er for tidlig å si hvor mye vi taper på avlysningen, sier Johansen.

Nå håper hun at sponsorene blir med videre til 2021. Fredag hadde hun ennå ikke rukket å prate med de rundt 20 bidragsyterne.

– Jeg håper inderlig at vi ikke brekker ryggen på dette, avslutter prosjektlederen.