KLATREETAPPE: Fire medlemmer av Arendal Cykleclub overrasket Rachid med å sykle med ham på etappen Helle- Lysebotn. Fra venstre: Sølve Strømsland, Tommy Hansen, Espen Duedahl-Pedersen, Raschid og Kristian Stene. Foto: Privat

Rachid snart halvveis: - Mest brutale fjellet jeg har vært borti

Da Rachid gjorde seg klar til å starte på klatreetappen fra Helle til Lysebotn, hoppet fire klubbvenner ut av en bil – men han overrasket dem tilbake.

Grytidlig søndag morgen kjørte fire menn fra Arendal Cykleclub med landeveissykler på taket opp til Sirdalsheiene. Der overrasket de Rachid, som deltar på «norgesturnéen» til Idretten skaper sjanser.

Agderposten skrev for et par uker siden om 43-åringen fra Oslo som har en utfordrende fortid med rus og kriminalitet gjennom 25 år. For 13 måneder siden ble han plukket ut som én av ti tidligere rusavhengige til prosjektet i regi av Norges Idrettsforbund, der målet er at aktivisering skal ruste deltakerne til et liv uten rus.

SOMMERFØRE: Høye bnrøytekanter på etappen Helle- Lysebotn. Raschid med hvit hjelp og GoPro-kamera. Foto: Privat

Gjengen har trent hver for seg gjennom ett år, og i mars fikk de vite at de skulle sykle fra Oslo til Ålesund i juni. Forrige onsdag la de i vei, og søndag morgen var de altså kommet til den hardeste etappen: Fra Helle til Lysebotn - se kart her.

– Mektig imponert

– Vi syklet sammen med den spreke gjengen på etappen Helle – Lyseboten. Jeg er mektig imponert over hvor spreke alle var og hvor samkjørte og jevnt de syklet seg gjennom de 83 kilometrene med over 1.700 høydemeter, sier Sølve Strømsland fra Arendal Cykleclub til Agderposten.

Han understreker at dette virkelig er en hard etappe, den femte av i alt 13 etapper mot målet i Ålesund, der turen skal ende på årets lyseste dag, Sankthansaften neste onsdag.

Når vi får tak i Rachid på telefon, medgir han at etappen var tøff. På det bratteste er stigningen 9,9 prosent.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

SYKKELKJEDE: - Vi er så samkjørte, det går som et sykkelkjede, det er så vakkert, sier Rachid, som her sykler nest bakerst. Foto: Privat

- Mest brutale

– Det er det mest brutale fjellet jeg har vært borti! Men all den treninga jeg har lagt ned de siste 13 månedene får jeg betalt for nå. Det gjelder hele teamet vårt; jeg blir så stolt av at vi hver på kant av landet har trent og trent. Vi er så samkjørte, det går som et sykkelkjede, det er så vakkert å se på, sier Rachid.

– Jeg syns det var veldig ålreit av dem å komme opp og bli med på turen. De fikk hilst på gruppa og jeg fikk inkludert dem, på samme måte som de har inkludert meg i klubben, sier Rachid på telefon.

– en du sitter i følgebilen nå. Hva har skjedd - du sykler ikke i dag?

– Legen bestemte at jeg måtte ha en hviledag. Jeg har en underliggende skade som fikk kjørt seg i går, og som han sier, skal jeg leve med denne kroppen etter at rittet er ferdig også, sier Rachid.

Men om han ble overrasket over at kvartetten fra Arendal dukket opp søndag morgen, overrasket ham dem tilbake. Rachid hadde nemlig bestemt seg for å vise klubben sin en gest på den hardeste etappen:

INKLUDERT: Rachid er takknemlig for hvordan ACC har inkludert ham. - Når de kom, fikk jeg la dem møte min gjeng og inkludere dem tilbake, forteller han. Her er hele gjengen på etappens høyeste punkt søndag. Foto: Privat

– Gjorde oss stolte

– Da de skulle sette seg på setet og jeg tok av meg regnjakka, fikk de se at jeg hadde klubbtrøya under. Det ga ekstra god stemning før klatringa begynte, forteller Rachid.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Det gjorde oss virkelig stolte, sier Strømsland.

Han forteller at gjengen fra ACC naturlig nok har fulgt spesielt med

Rachid på etappene til nå, ettersom han for tida bor i Arendal og trener med klubben.

UTSYN: Ett av bildene Rachid rakk å ta på etappen Helle og Lysebotn. Lite å trekke på utsikten. Foto: Privat

Et lite uhell

På facebooksiden til Idretten skaper sjanser takker de for at laget fra Arendal kom og stilte opp for Rachid.

Turen har også en egen lege, Emilie B. Løwheim, lege ved Fredrikstad legevakt, som fikk litt å gjøre søndag:

På facebooksiden til Idretten skaper sjanser kan du følge laget dag for dag.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

LANG VEI: Rachid har kommet en lang vei. Fra å bryte med et liv i rus i hovedstaden til å sykle 8-9 mil hver dag på norgesturneen fra Oslo til Ålesund. Dette bildet tok han på Lysebotn camping sist helg. . Foto: Privat
Les også
Rachid kuttet rus – sykler 1.250 kilometer