KLAR: Rachid (43) har vært rusfri i halvannet år. Nå er han topptrent og klar for en 1.250 kilometer lang sykkeltur. Her sammen med Jack Fredriksen fra Arendal Gatefotball som er med som støttespiller. Foto: Liv Ekeberg

Rachid kuttet rus – sykler 1.250 kilometer

I 25 år styrte rus og kriminalitet livet til Rachid. Så tok han et oppgjør. Nå er 43-åringen topptrent og klar for å sykle 1.250 kilometer på to uker.

– Jeg vil vise at uansett hvor langt nede du har vært, går det an å komme seg opp, hvis du blir sett og hørt og finner et fellesskap, sier Rachid.

43-åringen fra Oslo har en utfordrende fortid med rus og kriminalitet gjennom 25 år.

Nå triller han den lekre landeveissykkelen inn dørene til Tyrili Arendal i Kittelsbukt, et tilbud for elever som er i sluttfasen av behandlingsoppholdet sitt og snart skal tilbake til samfunnet.

Her har han bodd siden januar. Fast bestemt på å ta godt vare på alle muligheter som oppholdet gir. Ta imot støtten fra alle gode krefter rundt ham.

– 12. mars, samme dag som Norge gikk i «lock down», fikk jeg denne her på hovedkontoret til Norges Cykleforbund, forteller han.

På brystet står det «Idretten skaper sjanser» (se faktaramme). I skapet har han også den røde og hvite trøya til Arendal Cykleclub. Mer om det snart.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Rachid sykler for livet: - Jeg ønsker Rachid og alle de andre lykke til på turen viderem, sier Sølve Strømsland (forrest), som sammen med Espen Duedahl har trent en del med Rachid (til høyre). Foto: Privat

– Treninga har vært en flukt

– Jeg har aldri vært i bedre form. Du kan si at treninga har vært en flukt. Jeg skal være ærlig på det. Jeg har ADHD og alltid hatt veldig mye energi. Men etter at jeg kom inn i dette prosjektet, har jeg jobba beinhardt, jeg har det, sier Rachid.

Det synes gjennom den trange sykkeldrakta. Han er i toppform. Så har han da også loggført 419 timer trening de siste 39 ukene, og sykla 2.480 kilometer. I tillegg har han vært en del i Tufteparken i Barbu.

– Syklinga gir meg en følelse av mestring, og en lærer å kjenne kroppen sin. Gjennom Arendal Cykleclub har jeg også fått venner, sier Rachid.

For klubben inviterte ham inn som medlem, og gjennom det siste året har han hatt mange turer sammen med et par av medlemmene.

I august i fjor deltok han i både Kongerittet og Sykkelbirken. Gjennom høsten og vinteren har Rachid trent som en helt. Nå er han superklar for sommerens sterkeste sykkeleventyr:

Norgesturneen

Onsdag 10. juni stiller han på TV2s God Morgen Norge sammen med resten av laget, før de tråkker ut fra Aker Brygge med retning for Telemark, Rysstad i Setesdal, og så bærer det vestover til Frafjord i Ryfylke, Sauda, Odda, Voss, Dragsvik og Volda – før rytterne triller inn i Ålesund på selve sankthansaften.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Ett tusen to hundre og femti kilometer og 19.000 høydemeter, forteller Rachid.

Se for eksempel 8. etappe Helle - Lysebotn her, med 82,8 kilometer sykling og 1.776 høydemeter.

Men egentlig skulle han syklet et helt annet sted.

Idretten skaper sjanser-prosjektet

Med støtte fra Helsedirektoratet har Norges Skiforbund, Norges Cykleforbund og Norges Rytterforbund et prosjekt der målet er å legge til rette for tilbud til rusavhengige som skal være et steg på veien til å bli bedre rustet til et liv uten rus.

Ved hjelp av betalte trenere, forpliktede ledere og trygge mentorer ønsker man å bygge gode kollektive tilbud for enkeltindivider.

Når trygghet og gode relasjoner er på plass, vil NAV, rusomsorg og spesialisthelsetjenesten være verdifulle medspillere når det gjelder å se helhetlig på veien tilbake for den enkelte.

Norgesturneen som Rashid sykler fra 10. juni kan du følge på facebooksiden og Instagramkontoen til Idretten skaper sjanser.

Kilde: Norges idrettsforbund

– Visste ikke hva det innebar

I fjor ble Rachid introdusert for «Idretten skaper sjanser» gjennom Tyrilistiftelsens prosjekt Veien tilbake, som Norges Cykleforbund er med på. Han ble plukket ut sammen med et titalls andre fra ulike deler av landet.

– Da vi møtte opp 1. mai i fjor, visste ingen av oss hva det innebar, annet enn at det handlet om sykling. Der fikk vi vite at vi skulle sykle hele Giro'n, altså 3.500 kilometer gjennom Italia, alle etappene minus to tempoetapper, forteller Rachid.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Deltakerne måtte forplikte seg til å føre treningsdagbok, som de skulle sende inn én gang i uka. Dokumentarfilmskaper Petter Nyquist skulle følge dem fram mot start, og har deltatt på de månedlige samlinger gjengen har hatt.

– Dag Otto Lauritzen har også vært med på samlinger og fungerer som en mentor for oss, sier Rachid.

NorgesTour: Første etappe går onsdag 10. juni fra Aker Brygge. Foto: Strava

Trener elleve timer i uka

Rachid trente og trente. Det hadde han for så vidt holdt på med hele livet, med fotball, kampsport og annet, for han kjente at det ga ham ro til å konsentrere seg etterpå.

Men kroppen ble brutt ned med rus. Han «bygde opp og rev ned», som han selv sier.

– I 25 år holdt jeg på med rus og kriminalitet. Jeg har tatt et oppgjør med rusen, jeg er ferdig med det, sier han rolig.

Nå begynte den tidligere rusmisbrukeren å leve som en toppidrettsutøver. Raskt var han oppe i et snitt på 10,7 timer trening i uka.

Rachid sykler for livet: - Jeg ønsker Rachid og alle de andre lykke til på turen viderem, sier Sølve Strømsland (forrest). Han og Espen Duedahl har trent en del med Rachid denne våren i Arendal Cykleclub. Foto: Privat

Korona kastet om planene

Alt var altså i rute da Rachid og de andre deltakerne i prosjekt «Idretten skaper sjanser» møttes i Oslo 12. mars. Så stengte koronaen veien.

– Det ble jo en skuffelse at vi ikke skulle til Italia, men jeg har valgt å fokusere på det jeg kan gjøre noe med.

Samme oppskrift har han brukt for å få livet sitt på beina. Fokus på det han kan gjøre noe med.

– Bagasjen min fra en utfordrende fortid har jeg med meg videre, men jeg ber om at folk ser meg for den jeg er og at jeg har gjort en tung jobb for å komme hit. Jeg ber om at folk gir sånne som meg en sjanse, sier Rachid.

Jack Fredriksen driver Arendal Gatefotball sammen med Are Trondal, og er en av Rachids støttespillere.

– Rachid har vært en stor inspirasjonskilde for ettervernet i kommunen og gjennom Kirkens Bymisjon, og bidratt til at vi har fått i gang en sykkelgruppe med folk som aldri har sykla før, sier Fredriksen.

Den beste arenaen for inkludering

– Idretten er Norges fremste inkluderingsarena, uttalte idrettspresident Tom Tvedt i en artikkel på Norges Idrettsforbunds hjemmeside i april i fjor.

Da var det klart at sykling, ski og riding var tatt opp i prosjekt «Idretten skaper sjanser».

– Den kraften som ligger i opplevd mestring, i gode fellesskap som bryr seg, og i følelsen av å lykkes med å jobbe mot noen mål, tror vi kan gjøre god nytte for seg også utover den ordinære idretten i idrettslagene. Derfor er det flott at ski, sykkel og rytter følger opp det som nesten må kunne kalles en suksess innenfor fotball, når det gjelder å tilby en meningsfylt arena for rusavhengige, uttalte idrettspresidenten.

Lokal sykkelklubb heier

Dette har Arendal Cykleclub omfavnet i praksis.

– Jeg ønsker Rachid og alle de andre lykke til på turen videre. Vi i ACC ser fram til å sykle med ham igjen etter norgesturneen, sier Sølve Strømsland, og legger til:

– «Idretten skaper sjanser» er et virkelig flott prosjekt. Vi i ACC er glade for at vi får være med å støtte opp under prosjektet, og ønsker å gjøre dette også fremover.

Strømsland og Espen Duedahl har trent en del med Rachid denne våren i Arendal Cykleclub.

Syklet tur-retur Kristiansand

Koronaukene har han trent mer enn noen gang. En dag i vår bestemte han seg og ringte sønnen sin på 18, som bor i Kristiansand.

– Jeg sa at nå kommer jeg og besøker deg snart, og så sykla jeg dit på 3,5 time. Vi hadde en fin time sammen og spiste noe mat før jeg sykla tilbake til Arendal, forteller Rachid.

150 kilometer viste Strava-appen den dagen.

– Det var en utrolig fin tur, og jeg vet at sønnen min er utrolig stolt over det jeg får til. Jeg er jo en far og en støtteperson som han stoler på nå, sier Rachid.

– Så mange bra mennesker

«Idretten skaper sjanser» omtaler han som «en utrolig fin reise».

– I dette prosjektet er det så mange bra mennesker. Og jeg har jo stått på og tatt tak i denne sjansen. Jeg er utrolig stolt og takknemlig for å få denne muligheten. Dette betyr mye for meg. Jeg takker Idretten skaper sjanser, Norges Cykleforbund, Jack Fredriksen og Arendal Cykleclup for hjelpen og tilrettelegging for meg, sier Rachid.

Etter sommeren skal han jobbe en del som aktivitetsinspirator for Kirkens Bymisjon i Arendal.

– Det ser jeg fram til, sier Rachid.

Men først skal det tråkkes til!

Underveis i løypa mot Ålesund vil Jack Fredriksen møte opp på flere punkter for å heie.

– Det er solskinnshistorier som Rachid sin som gjør det veldig interessant og spennende å jobbe med ettervern, sier han.

PS: Rashids sykkeltur kan du følge på facebooksiden og Instagramkontoen til Idretten skaper sjanser.

TRENT: Rachid (43) har vært rusfri i halvannet år. Nå er han topptrent og klar for en 1.250 kilometer lang sykkeltur. Siden januar har han bodd på Tyrili Arenda Arendal, der han også kom inn i Gatefotball gjennom prosjektleder Jack Fredriksen. Foto: Liv Ekeberg