Det er ikke mobil- og skjermtitting eller bøyd nakke ved andre aktiviteter som gir deg problemer. Det er frykten for bevegelse som gir deg smerter, skriver vår nye blogger, fysioterapeut  Thomas Ravnevand på Fevik, som her harselerer litt med selvutnevnte eksperter og helsepersonell som øker frykten blant folk.
Det er ikke mobil- og skjermtitting eller bøyd nakke ved andre aktiviteter som gir deg problemer. Det er frykten for bevegelse som gir deg smerter, skriver vår nye blogger, fysioterapeut Thomas Ravnevand på Fevik, som her harselerer litt med selvutnevnte eksperter og helsepersonell som øker frykten blant folk. Foto: Liv Ekeberg

Pass deg for «matpakkenakke»!

Hørt om mobilnakke? Glem det. Matpakkenakke, ser du, er langt verre.

Aviser har skrevet om faren for vond nakke ved overdreven bruk av mobil og nettbrett, eller sågar avislesing på papir.

Nakken tåler det ikke, sies det. Men glem dette. For nå i høst, like etter skolestart, kom det noe nytt. Og det har ikke gitt seg.

For hver morgen står mor eller far og smører matpakker, og faren for matpakkenakke er derfor ekstremt overhengende.

Helsepersonell skaper frykt

Jeg er selvsagt ironisk. Men overskriften på dette blogginnlegget kunne vært en tittel i en tabloid avis tidlig høst.

Nye diagnoser, forklaringer og nye behandlingsmetoder. Helsepersonell skaper en frykt, en illusjon som gir folk gjenkjennelse, før de tilbyr en kur og en løsning. Det fenger. Vi hopper alltid på nye trender.

Kroppen din tåler mye

Det er blitt spredt en tankegang hvor vi ser på våres kropper som en skjør mekanisme, hvor enkelte bevegelser er kompliserte og forsterker kroppens signaler om at noe er potensielt farlig.

Som et resultat får vi dårligere helse og funksjon.

På et tidspunkt ble det farlig og «arbeide i hagen», skuffe snø, eller løpe, og all bevegelse skulle være strømlinjeformet samtidig som du ble sprek av en nål mens du beveget deg vekselvis mellom Foam rollers og slyngetrening.

Godt for forretningen, men dårlig for etikken.

Vi er skremt til å tro bevegelse er farlig, det er farlig å bøye seg, og vi er engstelige for at våre holdning vil gi store problemer i fremtiden.

Hver gang vi tar på oss sko (det vil si at vi faktisk bøyer nakken for å se skoene), tilsvarer det vekten av fire bowlingkuler, kunne vi lese i avisen tidligere i år. Dette skal angivelig også være tilfelle ved å se ned på mobilen – eller som nevnt; når vi smører matpakken.

Samme studie viste at nakken belastes med 27 kilo når vi har nakken bøyd i en stilling på 60 grader.

Se på barna

Dette må vi huske og fortelle våre barn ved middagsbordet: Bevegelse er farlig.

Eller kanskje skulle vi vurdere dette, det vi leser; ta på de kritiske brillene når vi leser hva de såkalte ekspertene sier.

La oss heller iakta våre barn når de smiler mens de utforsker kroppens bevegelighet gjennom løp, salto og andre fysiske krumspring.

Tror du de tenker: «Oj.. dette kan jeg ikke gjøre fordi da får jeg dårlig rygg når jeg er 40»?

Ikke farlig

NEI. Belastning er ikke farlig.

Vi tåler mobilbruk, hagearbeid eller å smøre matpakke – og faktisk så blir vi sterkere av å bruke nakken og kroppen, og vi får større bevegelsesglede og færre bekymringer.

Assymetri og smerter

Vi har alle en eller annen form for asymmetri i kroppen, men det er som regel ingen sammenheng mellom dette og smerter.

Vi er forskjellige og alle har sin holdning, og det er derfor ikke noe vi skal som sådan ta hensyn til.

Det er vår jobb som behandlere å vurdere når det betyr noe, og viktigst: Det betyr ikke alltid noe.

Ta deg en treningstur

La oss sammen slå et slag for den kunnskapen vi innehar om fysisk aktivitet slik at vi unngår å sykeliggjøre folk og føre dem inn i mer smerte og store funksjonsnedsettelser.

Så smør matpakken med god samvittighet, ta på deg skoene, bruk mobilen og les avisen på papir.

Ta en treningstur alene eller med familien når arbeidsdagen er over, eller en god økt i hagen. Det er ikke dette som gir deg problemer. Det er det frykten for bevegelse som gjør.