NY GULLFEIRING: Marte Olsbu Røiseland (t.v.) og de andre jentene i VM-troppen feiret sprintverdensmester Tiril Eckhoff i Pokljuka lørdag kveld. Onsdag var både Olsbu Røiseland og Eckhoff med på vinnerlaget i miksstafetten i VM-byen. Foto: NTB

VM-nedtur etter fire strake gull: – Bare meg selv å takke

Marte Olsbu Røiseland klarte ikke å forsvare sprintgullet i skiskytter-VM lørdag. Etterpå feiret hun Tiril Eckhoff som sørget for at tronen fortsatt tilhører Norge.

Tiril Eckhoff (30) fra Bærum gjentok sitt sprintgull fra Oslo-VM i 2016 da hun gikk til topps i Pokljuka.

VM-resultater

Sprint kvinner 7,5 km, Pokljuka i Slovenia lørdag, (strafferunder i parentes):

1) Tiril Eckhoff, Norge 20.31,2 (0-0), 2) Anna Chevalier-Bouchet, Frankrike 0.12,0 min. bak (0-1), 3) Hanna Sola, Hviterussland 0.14,4 (0-0), 4) Denise Herrmann, Tyskland 0.22,3 (0-1), 5) Lisa Vittozzi, Italia 0.37,7 (0-0), 6) Marte Olsbu Røiseland, Norge 0.43,5 (0-2),..17) Ida Lien 1.17,2 (0-2), 21) Ingrid Tandrevold 1.23,3 (0-2), 41) Karoline Knotten 2.08,5 (0-1).

Verdenscupen sammenlagt:

1) Eckhoff 677, 2) Røiseland 663, 3) Hanna Öberg 647,..15) Tandrevold 346, 16) Knotten 311.

Sprintcupen:

1) Eckhoff 328, 2) Røiseland 300, 3) H. Öberg 291, 4) Chevalier-Bouchet 244, 5) Preuss 233, 6) Hauser 214,. 14) Tandrevold, 16) Knotten.

(©NTB)

Regjerende verdensmester Marte Olsbu Røiseland fra Froland endte på sjetteplass etter to bom og ladekluss.

På revansjejakt søndag

Hun har 43,5 sekunder å hente inn på Eckhoff i søndagens jaktstart i VM. Det skiller snaue halvminuttet opp til pallen.

Superrekka med fire strake VM-gull, og åtte medaljer på rad, stoppet for sørlendingen etter sprinten i Pokljuka lørdag.

– Kjedelig stående skyting. Jeg er litt skuffet over serien, men jeg er fornøyd med liggende og jeg hadde bra fart i sporet. Gøy å se at Tiril mest trolig tar over tittelen, så det var veldig moro, sa Olsbu Røiseland til NRK før resultatlista var komplett.

TRØBBEL PÅ STANDPLASS: Marte Olsbu Røiseland vant sprinten i VM i Anterselva i fjor. I Pokljuka ble det sjetteplass etter ladekluss og to bom på stående skyting. Bildet er fra innskytingen. Foto: NTB

– Litt bittert

Etter prikkfri liggende skyting ble det trøbbel på stående.

Olsbu Røiseland slet med ladingen av andre skuddet, men traff likevel. Likevel ble det to bom totalt på serien.

– Jeg skjøt ett skudd, og så skulle jeg lade. Men så ville ikke skuddet inn. Jeg forsøkte å dytte opp magasinet. Men det var ikke det. Skudd nummer to hadde kilt seg på en måte, uten at jeg hadde gjort noe. Plutselig så gikk det bare. Jeg vet ikke helt hva som skjedde, og det var litt irriterende, sa Olsbu Røiseland.

– Jeg kan jo legge skylden på det for de neste skuddene, men tror kanskje ikke det. Jeg prøvde, men klarte ikke å ha fokus fullt ut. Jeg glipper to skudd. Jeg har bare meg selv å takke, så det er litt bittert, tilføyde 30-åringen som kunne trøste seg med nest raskeste langrennstid.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

GULLREKKA RØK: Marte Olsbu Røiseland stod med fire strake VM-gull, og åtte medaljer på rad, før sprinten i Pokljuka lørdag. Foto: NTB

Utøveren fra Froland IL slet også kraftig på den stående skytingen i miksstafetten onsdag.

Men da reddet hun seg inn i grevens tid med treff på alle tre ekstraskudd, før hun kontrollerte inn til VM-gull for Norge.

Før VM-starten i fjor hadde Olsbu Røiseland problemer med våpenet. Da ble det fikset i tide til at hun bidro til gullet på miks-stafetten.

KANONREVANSJ: Tiril Eckhoff endte på 59. plass i VM-sprinten i fjor. Lørdag ble hun verdensmester i Pokljuka. I verdensupen sammenlagt overtok hun den gule ledertrøya fra Marte Olsbu Røiseland. Foto: NTB

Tiril Eckhoff, som også gikk miksstafetten i Pokljuka, tok sitt andre gull på fire dager.

Hun prikket inn samtlige ti skudd på sprinten.

– Deilig og emosjonelt

I mål var hun 12 sekunder foran Anaïs Chevalier-Bouchet (1 bom) fra Frankrike, mens overraskelsen Hanna Sola fra Hviterussland (0 bom) endte 14,4 sekunder bak.

– Dette føles veldig deilig. Jeg hadde et drittmesterskap i fjor og har hatt det tøft her. Jeg har vært veldig giret på å revansjere fjoråret. Dette er deilig og emosjonelt, sa Tiril Eckhoff til NRK.

Sprinten i Anterselva sist vinter endte med 59. plass og fiasko.

– I dag synes jeg at jeg var sterk på skytebanen. Jeg er stolt av meg selv. Jeg tok meg tid, var sterk og presset ned blinkene, tilføyde Eckhoff, ifølge NTB.

Mistet verdenscupledelsen

Som regjerende verdensmester på sprint fikk Olsbu Røiseland æren av å starte med den spesiallagede gulltrøya for anledningen.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Samtidig var det tiende renn på rad at hun skulle forsvare sammenlagtledelsen i verdenscupen i skiskyting.

Nå må hun overlate den gule ledertrøya til Eckhoff før søndagens VM-jaktstart i Pokljuka.

Fossum IL-representanten har sju individuelle verdenscupseirer i vinter, mot Olsbu Røiselands to triumfer (jaktstart og fellesstart i Hochfilzen før jul).

Kan gå glipp av stafett

Den ferske verdensmesteren styrket også sjansene til plass i parstafetten senere i VM, på bekostning av nettopp Olsbu Røiseland.

Før sprinten mente sørlendingen at det var «helt åpent» mellom de to rivalene og venninnene om hvem som burde gå denne stafettvarianten.

VM-meritter for Marte Olsbu Røiseland

10 gull og 3 bronsemedaljer totalt

Stafettmedaljer: 8-0-1

Individuelle medaljer: 2-0-2 (gull på sprint og fellesstart, bronse på jaktstart og normaldistanse)

8 medaljer på rad (6-0-2) i 2020 og 2021 før lørdagens 6. plass i sprint

* Hun har totalt 15 mesterskapsmedaljer (10-2-3) fra VM og OL, med sine to sølv i vinterlekene i Pyeongchang 2018 (sprint og miksstafett)

Marte Olsbu Røiseland tok medalje i samtlige sju øvelser (5-0-2) i Anterselva i fjor.

Hun avsluttet VM i Italia med gull i parstafett, kvinnestafett og fellesstart, før hun fortsatte seiersrekken med triumfen i miksstafett i mesterskapsåpningen i Pokljuka onsdag.

Nå må hun nullstille – på flere måter – før jaktstarten søndag.