– HELT RÅTT: Tiril Eckhoff kaller Marte Olsbu Røiselands kamp på standplass på stafetten for «helt rått» etter at hun unnslapp strafferunde. Frolendingen jublet høyt da hun sikret det norske VM-gullet lørdag. Foto: Primoz Lovric/NTB

Slo tilbake etter marerittåpning: – Helt rått

Marte Olsbu Røiseland avgjorde VM-stafetten for kvinner i Pokljuka på siste skyting. Hun fikk det tøft på sisterunden, men holdt unna for konkurrentene.

Røiseland kom inn til siste skyting med ukrainske Olena Pidhrusjna.

Etter en elendig liggendeserie med tre bom var hun svært nære en ekstrarunde. På ny viste hun mental styrke og plaffet ned de tre blinkene med de tre ekstraskuddene.

På stående skyting trengte hun bare ett ekstraskudd.

Medaljeoversikt i VM etter 9 av 12 øvelser
GullSølvBronse
Norge513
Frankrike222
Sverige123
Tsjekkia100
Østerrike020
Tyskland020

– Det så mørkt ut da Marte hadde tre bom på liggende her, men så hentet hun seg mesterlig inn, oppsummerer NRK-ekspert Ola Lunde.

– Med den siste skytingen viser hun at hun er rett kvinne for jobben (som ankerkvinne), mener tidligere skiskytter Synnøve Solemdal i NRKs VM-studio.

Tiril Eckhoff forteller til kanalen at hun var «veldig, veldig redd» mens hun fulgte Olsbu Røiselands skyting.

JUBEL: Her jubler gullkvartetten Marte Olsbu Røiseland, Ida Lien, Tiril Eckhoff og Ingrid Landmark Tandrevold for VM-gull på stafetten. Foto: Primoz Lovric/NTB

– Det Marte driver med på siste skyting er helt rått. Og at hun klarte å få ned ekstraskuddene på første skyyting viser hva hun er lagd av, for det er sterkt!

Frolendingen selv var høyt oppe etter å sikret VM-gullet for det norske stafettlaget.

– Det føltes så utrolig deilig. Jeg kjente jeg fikk helt frysninger på oppvarmingen, de andre leverte så bra. Det var skikkelig gøy å gå i dag, forteller Olsbu Røiseland til NRK etter målgang.

Norge forsvarte dermed stafettgullet fra i fjor, og har vunnet seks stafettgull for kvinner etter at øvelsen først kom på VM-programmet i 1984.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

GULL: Marte Olsbu Røiseland gjorde sine saker svært bra etter den tøffe åpningen. Foto: NTB

Pidhrusjna brukte mer tid på sin serie og var ti-elleve sekunder bak Røiseland etter siste skyting. Froland-løperen slet på sisterunden og så mektig sliten ut, men klarte akkurat å holde unna for Tyskland og Ukraina.

Dermed ble det et nytt gull for Norge, som også vant fjorårets kvinnestafett i Anterselva.

Det norske laget besto av Ingrid Landmark Tandrevold, Tiril Eckhoff, Ida Lien og Marte Olsbu Røiseland.

God start

Ingrid Landmark Tandrevold åpnet med fullt hus på liggende skyting. Deretter ble det ett ekstraskudd på stående.

SLO TILBAKE: Marte Olsbu Røiseland fikk en forferdelig start på sin etappe på stafetten lørdag, men slo hardt tilbake og viste styrke da hun gikk inn til norsk gull.

Lisa Vittozzi gikk en glitrende førsteetappe for Italia og vekslet 16 sekunder foran Tandrevold på 2.-plass.

På den neste etappen hentet Tiril Eckhoff inn Michela Carrara etter bare drøye to kilometer. De to kom sammen inn til liggende skyting, der Eckhoff måtte bruke to ekstraskudd. Likevel gikk hun ut i ledelse.

Eckhoff økte på mellomrunden og kom alene inn til stående skyting. Der brukte hun ett ekstraskudd og var 12,1 sekunder foran Anaïs Chevalier-Bouchet. Til veksling var Norge 25,1 sekunder foran Hviterussland.

God Lien-etappe

Ida Lien måtte ty til ett ekstraskudd på liggende skyting og var bare 8,3 sekunder foran Hanna Sola etter femte skyting.

Lien brukte to ekstraskudd på stående, og etter seks skytinger var Darja Blasjko fra Ukraina ny leder. Da var det rundt ti sekunder ned til Norge. Lien gikk en gnistrende sisterunde og sendte Marte Olsbu Røiseland først ut på ankeretappen.

– I dag var det bare fælt. Jeg hadde nerver for å gå en stafett, så jeg merket da jeg sto på start, at jeg rista og var nervøs, sa Lien.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Røiseland åpnet med to bom på liggende skyting før hun begynte å skru. Det hjalp ikke – også neste skudd ble bom. Likevel klarte hun å unngå strafferunde med å sette alle ekstraskuddene. Den innhentingen sikret norsk gull.

(©NTB)