NÅDDE IKKE OPP: Marte Olsbu Røiseland og de norske skiskytterkvinnene havnet på etterskudd allerede fra første skyting på stafetten søndag. Her fra lørdagens fellesstart. Foto: Manzoni/IBU

Tøff generalprøve før VM: – Lagsvikt

Marte Olsbu Røiseland kunne ikke redde Norges stafetthåp etter Karoline Knottens skytetrøbbel på første etappe. Siste test før VM ble under pari for skiskytterkvinnene.

Russland slo uventet Tyskland med 11 sekunder i generalprøven før neste måneds VM i Pokljuka. Tredjeplassen gikk til Frankrike.

I mesterskapet stiller Norge som tittelforsvarer, men reiser ikke dit med den godfølelsen de kanskje hadde sett for seg.

Søndag var de norske 59,6 sekunder bak vinnertiden og endte på 6. plass.

– Det er noe helt annet med stafett enn alene, i alle fall nå når vi har hatt et stafettproblem. Vi gjør det bra ellers, men så blir vi litt for ivrige på stafett. Det er et ekstra press for vi vil klare det vi gjorde i fjor. Men så er det ekstra press for det vi gjorde i fjor var helt utrolig, sier Karoline Knotten til NRK.

– Det er lagsvikt og vi må finne tilbake til der vi var i fjor, sier Marte Olsbu Røiseland til kanalen.

VM i skiskyting starter med mixedstafett 10. februar.

Strafferunde

Knotten skjøt feilfritt på lørdagens fellesstart, og før helgen hadde hun kun én bom på normaldistansen. Derfor var det overraskende at hun på første skyting misset, brukte opp ekstraskuddene og måtte en tur i strafferunden.

26-åringen revansjerte seg på ståendeskytingen. Der plaffet hun ned fem blinker på rappen. Farten i sporet var ikke spesielt høy, og hun vekslet med Ingrid Landmark Tandrevold helt nede på 18.-plass. Da var det over halvannet minutt opp til Italia i tet.

Tandrevold brukte tre ekstraskudd på sin etappe. To av dem kom på første skyting. Hun hadde tatt Norge opp til 12.-plassen da Tiril Eckhoff ble sendt ut i sporet.

Eckhoff trengte to ekstraskudd begge ganger hun var innom standplass.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Hun sendte Marte Olsbu Røiseland ut på ankeretappen 1.16 bak teten.

Fjorårets store VM-dronning klinket først til med fullt hus og kunne med god skyting også på siste skyting melde seg i kampen om en topplassering.

Men på siste skyting måtte hun ty til to ekstraskudd. Hun gikk inn til 6. plass.

Norge har vunnet én stafett i vinter. Den kom i østerrikske Hochfilzen i desember. De tre øvrige konkurransene har endt helt uten norske pallplasser.

Hadde heng lørdag

På lørdagens fellesstart hang Olsbu Røiseland godt med da alt skulle avgjøres, men to bom på siste skyting ødela den norske seierssjansen.

Olsbu Røiseland ble nummer sju som Norges beste på fellesstarten. Hun var 35,8 sekunder bak den franske vinneren Juliá Simón.

Ingen av de norske skiskytterkvinnene var i ledelsen etter tre turer innom standplass, men Olsbu Røiseland hadde en gyllen mulighet da ledende Svetlana Mironova fra Russland sprakk og bommet på sine to siste skudd.

Dessverre for Froland-jenta måtte også hun ut i to strafferunder på tampen av rennet. Før det hadde Olsbu Røiseland én bom.

Tiril Eckhoff la seg inn rett bak lagvenninnen på resultatlistene. Hun hadde fire bomskudd og var i mål 43,4 sekunder bak vinnertiden.

Feilfri skyting holdt til en 13.-plass for Karoline Knotten. Større fart i sporet ville gitt 26-åringen et bedre utfall.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Rennet ble en skuffelse for Ingrid Landmark Tandrevold. Hun havnet tidlig bakpå, bommet hele fem ganger og ble tredje sist som nummer 28.

De norske skuffet på torsdagens normaldistanse. Eckhoff ble da Norges beste helt nede på 18.-plass.

(©NTB)