HENNES ANDRE HJEM: Ildsjelkandidat Hege Berntsen på Kringla i Froland, hvor hun tilbringer mye tid rundt og ved. Det samme gjelder hallen. Foto: Linda Askeland

Kan bli Årets ildsjel: Liker å bidra til mestringsfølelse hos barn og unge

Selv vil hun være mest mulig usynlig, men jobber mye for at andre skal skinne. Hege Berntsen tør ikke si hvor mange timer dugnad hun legger ned for Froland I.L, men bedyrer at det gjelder flere enn henne.

– Hun har flere arbeidstimer for Froland IL enn noen andre vi kjenner og jobben gjøres fullt og helt på dugnad. Hele uka jobber Hege dugnad for idrettslaget, både med administrative oppgaver i tillegg til kakebaking, kioskvirksomhet, verv som oppmann og mer, skriver idrettslaget i sitt nominasjonsbrev.

– Hvor mange timer dugnad jobber du?

– Det er så mange at det tør jeg ikke å si, sier nestleder i Froland I.L, Hege Berntsen, og ler litt beskjedent.

Hun er rask til å fortelle at idrettslaget drives 100 prosent på dugnad, og at alle som jobber dugnad der bruker mange timer på det.

Dugnad som familiebedrift

Selv synes hun ikke det er så voldsomt, og er så lite glad i fokus på egen person at hun måtte overtales til ikke å si nei til kandidaturet.

– Jeg liker å jobbe dugnad uten at det synes. Jeg kan stå i kiosk, bake, vaske doer, være oppmann, holde hjulene i gang, sørge for at barn og unge har det fint og får oppleve mestring. Men å være den som stiller på bilder i avisa trenger ikke å være meg. Jeg sender alltid andre når det er snakk om bilder. Jeg liker heller å skyve andre frem, innrømmer hun.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

I 2016 var det hun som nominerte tidligere leder i Froland I.L, Lars Ravnåsen, til årets ildsjel.

I år er det noe motvillig hennes tur. Det faller tilfeldigvis sammen med at en av hennes sønner er nominert i en annen kåring til samme idrettsgalla. Kasper Berntsen Jørgensen er nominert til prisen Årets unge frivillige.

– Så det er en familiebedrift, ler hun.

– Han har fått frivillighet inn med morsmelka?

– Ja, han har det nok det. Hos oss har det ikke vært snakk om å la være dugnad noen gang. Vi bidrar til fellesskapet der vi kan. Mannen min har vært fotballtrener nesten alltid, så han er også en stor del av det, forteller Hege, som startet sitt engasjement da eldstesønnen, som nå er 25 år, begynte med fotball i seks-sjuårsalderen. Hun og mannen har tre barn, og minstejenta er 11 år.

– Vi er så heldige å ha en attpåklatt slik at vi kan holde på litt til. Etter det er det vel barnebarn, så man skal alltids finne noe å henge fingrene i, sier hun lattermildt når Agderposten spør hvor lenge hun vil holde på.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Akkurat nå er det veldig gøy. Man blir kjent med masse mennesker og skaper gode relasjoner med ungenes venner. Etter min mening er det noe man ikke hadde fått på noe annet vis.

De små tingene kan være de største

Hun har vært oppmann i håndballen i mange år, og vært innom de fleste verv i fotballgruppa.

– Hva er det som driver deg til å legge ned så mye tid og krefter frivillig?

– Gleden av å se at barn og unge lykkes og at de har det gøy på fritiden. Det er det som gjør at en holder på, at en ser det skapes noe, alle som får delta og lykkes på andre arenaer enn kanskje skole. Mange ganger er det de tilsynelatende små tingene som er de store høydepunktene ved å drive med dette. Som når noen får til noe de har øvd på lenge på fotball- eller håndballbanen.

Onsdag 23. oktober spiller A-laget til fotballguttene kvalifiseringskamp til 4. divisjon på Kringla. Som nestleder i Froland I.L og mor til to av spillerne står dette som et høydepunkt, slik det gjorde i 2015 da laget rykket opp fra 5. til 4. divisjon. Andre høydepunkter for Hege Berntsen er 100-årsjubileet til idrettslaget, og alle de gode og spennende opplevelsene Marte Olsbu har gitt Froland I.L de siste årene.

– Det er stort å ha en verdensmester i klubben. Hun er et flott forbilde for våre unge utøvere, påpeker nestlederen i klubben.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

For egne og andres barn

– Hva forsaker du for å gjøre alt du gjør for klubben?

– Egentlig føler jeg ikke at jeg forsaker noen ting. Jeg er i miljøet der ungene har lyst til å være, men kan hende noen hjemme synes det blir litt mange møter på kveldstid. Er jo for egne og andres unger man gjør det. Jeg hadde ikke kunnet holde på hvis jeg følte jeg forsaket noe.

Ifølge idrettslagets nominasjon er det liten tvil om at en stor del av Hege sitt hjerte er i Froland IL.

– Hege er vårt store forbilde blant annet fordi hun er genuint opptatt av dugnadsånd, frivillighet, samhold og inkludering. Gjennom alle hennes år i idrettslaget har Hege gjort en helt formidabel innsats. Hun gjør sine oppgaver 100 prosent. Hennes pågangsmot og energi er beundringsverdig og overføres til dem rundt henne. Hege brenner for Froland IL, klubben i våre, men mest av alt, hennes hjerte, skriver de.

POPULÆR ILDSJEL: Turnerne ville gjerne at Hege skulle bli gjennom hele treningen da hun stakk innom, og mange ville slå av en prat med henne. Foto: Linda Askeland Foto: Linda Askeland
TRIVES IKKE I FRONT: Hege hadde helst stått bakerst i rommet under fotografering sammen med turnerne hvis hun fikk lov. Foto: Linda Askeland Foto: Linda Askeland
TRIVES IKKE I FRONT: Hege hadde helst stått bakerst i rommet under fotografering sammen med turnerne hvis hun fikk lov. Foto: Linda Askeland Foto: Linda Askeland
Hege Berntsen, Froland I.L

46 år

Oppmann i håndballen 2002-2010, og fra 2017 til i dag.

Leder av fotballgruppa 2010–2012.

Styremedlem siden 2012, nestleder i Froland I.L i 2014, hvor hun i 2017 også tok jobben som kasserer.

Slik stemmer du frem din ildsjel-favoritt

Inne på artikkelen hvor kandidatene er presentert, kan du avgi din stemme. Artikkelen har følgende nettadresse: http://www.agderposten.no/sport/na-kan-du-stemme-pa-din-ildsjel-favoritt-fem-fantastiske-kandidater-1.2508185. Du må klikke på den kandidaten du ønsker å stemme på, og deretter klikke på «Stem» nederst i avstemningsboksen. Når du har stemt får du opp følgende tekst «Takk for at du stemte på årets ildsjel.» Det er mulig å stemme både fra datamaskin, nettbrett og mobiltelefon. Men det er kun mulig å stemme én gang pr. døgn pr. enhet.

Du vil etter hvert finne avstemningen flere steder på Agderposten.no. Den innledende avstemningen vil pågå fram til 26. oktober. De to med flest stemmer går videre til finalen, som avgjøres ved en ny avstemning fram til idrettsgallaen lørdag 2. november.

survey service